Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Už dnes sa dozvieme víťazov! Mimoriadne silný ročník: Toto sú naše TIPY na víťazov

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Hartog, Andrew Cooper/Sony-Columbia Pictures, Merrick Morton/20th Century Fox, Peter Mountain/Netflix)

Už dnes večer (u nás nad ránom) sa rozlúskne naozaj tvrdý oriešok. Dozvieme sa, kto získa najprestížnejšie filmové ocenenie. Nominácie sú známe už niekoľko týždňov a odvtedy kritici i fanúšikovia rozmýšľajú kto vyhrá. O pár hodín už budeme mať jasno. Predtým si prečítajte tipy na víťazov redaktorov Telkáča.

V hollywoodskom Dolby Theatre sa dnes v noci rozdajú ceny americkej Akadémie filmových umení a vied. Zoznamu kandidátov vládne temná komiksovka Joker s jedenástimi nomináciami. Po desať majú mafiánsky epos Ír, vojnová dráma 1917 a dramédia Vtedy v Hollywoode. Po šesť si vyslúžili Králiček Jojo, Malé ženy, Manželská história a Parazit. Prečítajte si tipy našich redaktorov na víťazov. Súhlasíte?


Mohlo by vás zaujímať:Prestížna filmová slávnosť sa blíži: Kto vyhrá Oscara? VIDEO Toto sú najväčší favoriti!


Mária

„Tento rok máme pomerne silnú zostavu nominovaných a v každej kategórií mám najmenej dve možnosti, ktoré by si Oscara zaslúžili. Do tipov som ale dala tie mená, ktoré si myslím, že vyhrajú, hoci favorita mám iného. Absolútne jasno mám len v prípade najlepšieho herca. Herecká dokonalosť, ktorú predviedol Joaquin Phoenix v Jokerovisa len tak nevidí. Dúfam, že akademici majú na to rovnaký názor :).“

Najlepší film: 1917
Najlepší herec: Joaquin Phoenix
Najlepšia herečka: Renée Zellweger
Najlepšia réžia: Sam Mendes - 1917
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Scarlett Johansson
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Anthony Hopkins
Najlepší medzinárodný film: Parazit
Kostýmy: Jacqueline Durran - Malé ženy

Joker
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube/Warner Bros. Pictures)

Mirec

„O najlepšom filme sa rozhodne medzi snímkou 1917 a Vtedy v Hollywoode. Je len na hlasovaní Akadémie, či si ich sympatie získala viac technická stránka vojnovej snímky, alebo skvelý príbeh od Tarantina. Parazitovi sa však určite nejaké dve sošky ujdu. Najlepší herec je v tomto smere úplne jasný.Joaquin Phoenix si Jokerom získal každého. Mimochodom, ak skutočne cenu získapostava Jokera, bude po Krstnom otcovi len druhá, kde dvaja herci dostanú na stvárnenie rovnakej postavy Oscara. Cena pre najlepšiu herečku pripadneRenée Zellweger, no určite by si ju skôr zaslúžilaSaoirse Ronan čiScarlett Johansson. Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe je bezpochyby Brad Pitt. Cena pre herečku vo vedľajšej úlohe by mohla ísť komukoľvek okremLaury Dern, jej výkon je extrémne preceňovaný. O cenu za réžiu sa strhne ostrý boj, no úprimne ma poteší výhra kohokoľvek, kto je nominovaný. IgnoranciaGrety Gerwig v tejto kategórii je však smutná.“

Už dnes sa dozvieme
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision)

Marek

„Paradoxne ma tento rok oveľa viac zaujíma, kto získa ocenenie v kategórii Najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Takú nabitú zostavu si už dlho nepamätám.“

Najlepší film:1917
Najlepší herec: Joaquin Phoenix (Joker)
Najlepšia herečka:Scarlett Johansson (Manželská história)
Najlepšia réžia:Sam Mendes (1917)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Kathy Bates (Richard Jewell)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Al Pacino (Ír)
Najlepší medzinárodný film: Južná Kórea - Parazit

Igor

„Za najlepší film z nominovaných, ktoré som videl, by som dal Le Mans '66, keďže to bolo výborne spracované od hercov cez réžiu, kameru, kostýmy až po samotný príbeh. Mohlo to zaujať fajnšmekrov aj bežného diváka. Pri hercovi za mňa najviac zo všetkýchvyčnieval Joaquin Phoenix. Pri herečkách ide pre mňa len o tip, aj keď Scarlett som v jej najnovšej role ani nespoznával a bola naozaj výborná. O Parazitovi som pred jeho zhliadnutím veľa nepočul a veľmi ma prekvapil. Boli veci, ktoré sa mi nepáčili stopercentne, ale celkovo ma z nominovaných zaujal najviac a budem si ho pamätať. Laura Dern zahrala advokátku Scarlett Johansson v Marriage Story výborne a bola pre mňa jednou z najvýraznejších postáv tohto výborného filmu. Podobne Anthony Hopkins, ktorého by som si ani netrúfol sám označiť ako herca vo vedľajšej úlohe v The Two Popes. Bol skvelý rovnako ako scenár.“

Najlepší film: Le Mans '66
Najlepší herec: Joaquin Phoenix (Joker)
Najlepšia herečka: Scarlett Johansson (Marriage Story)
Najlepšia réžia: Parazit
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Laura Dern (Marriage Story)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Anthony Hopkins (The Two Popes)
Adaptovaný scenár: The Two Popes

Už dnes sa dozvieme
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Merrick Morton/20th Century Fox)

Michaela

Najlepší film: Parazit (ale myslím si, že to vyhráJoker)
Najlepší herec:Joaquin Phoenix - Joker (filmbol pre mňa slabý a nudila som sa, ale výkon Phoenixa bol úplne fenomenálny)
Najlepšia herečka:Saoirse Ronan - Malé ženy (čistý typ)
Najlepšia réžia:Quentin Tarantino - Vtedy v Hollywoode (skvelýa zároveň vtipnýTarantinov pohľad naHollywood v roku1969)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe:Laura Dern - Manželská história (čistý tip)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe:Anthony Hopkins - Dvaja pápeži (zaslúžil by si to)
Animovaný film: Toy Story 4
Vizuálne efekty: Avengers: Endgame (úchvatné efekty)

Už dnes sa dozvieme
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ČSFD/Walt Disney Studios Motion Pictures)

Adriána

„Po dvoch alebo troch rokoch tu máme opäť silný ročník. Čo sa týka najlepšieho filmu, je ťažké povedať, kto to vyhrá. Pokiaľ by sme sa mali riadiť podľa doterajších ocenení, zrejme to vyhrá 1917. Napriek tomu, že je to skvelý film, nemyslím si, že by mal získať Oscara. Ja osobne by som bola rada, ak by sošku získal film Vtedy v Hollywoode, rovnako aj Quentin Tarantino za réžiu. Ďalšou tutovkou by mal byť Parazit ako najlepší cudzojazyčný film. Naozaj ma to bavilo a bola som prekvapená a dosť šokovaná. Čo sa týka najlepšej herečky, aj keď to vyhrá Renée Zellweger, ja by som to osobne dala Scarlett za Marriage Story. Zahrala to skvelo, aj keď film a la Woody Allen zrejme nepredbehnú životopisnú drámu. Za pôvodný scenár si zaslúži jednoznačne Oscara Marriage Story a za najlepšieho herca určite Joaquin Phoenix, čo je zrejme môj jediný istý tip.“

Najlepší film: Vtedy v Hollywoode
Najlepší herec:Joaquin Phoenix
Najlepšia herečka:Scarlett Johansson
Najlepšia réžia: Quentin Tarantino
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe:Laura Dern
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Brad Pitt
Najlepší medzinárodný film:Parazit
Vizuálne efekty: Avengers: Endgame
Najlepší pôvodný scenár:Marriage Story

Na snímke herci Scarlett
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Netflix via AP)

V nedeľu v noci rozdajú Oscary: Nomináciám vládne Joker

Joker sa uchádza o ceny pre film, herca v hlavnej úlohe (Joaquin Phoenix), za réžiu (Todd Phillips), adaptovaný scenár (Todd Phillips a Scott Silver) a tiež kameru, kostýmy, strih, masky, pôvodnú hudbu, strih a mix zvuku. V kategórii Najlepší film mu konkurujú 1917, Ír, Manželská história, Králiček Jojo, Vtedy v Hollywoode, Parazit, Le Mans '66 a Malé ženy. V kategórii medzinárodných filmov nominovali francúzskych Bedárov, severomacedónsku Krajinu medu, poľské Boże Ciało, španielsku snímku Bolesť a sláva a juhokórejského Parazita.

Cenu pre najlepší dokumentárny film môžu získať Americká fabrika, Jaskyňa, Na hrane demokracie, Pre Samu a Krajina medu. Najlepším animovaným filmom sa stane jeden z pätice Ako si vycvičiť draka 3, Kde je moje telo?, Klaus, Hľadá sa Yeti a Toy Story 4. Päticu nominovaných režisérov spolu s Toddom Phillipsom tvoria Džun-ho Pon (Parazit), Sam Mendes (1917), Martin Scorsese (Ír) a Quentin Tarantino (Vtedy v Hollywoode).

Joaquinovi Phoenixovi v kategórii Mužský herecký výkon v hlavnej úlohe konkurujú Antonio Banderas (Bolesť a sláva), Leonardo DiCaprio (Vtedy v Hollywoode), Adam Driver (Manželská história) a Jonathan Pryce (Dvaja pápeži). Päticu herečiek nominovaných za hlavné úlohy tvoria Cynthia Erivo (Harriet), Saoirse Ronan (Malé ženy), Charlize Theron (Bombshell), Renée Zellweger (Judy) a Scarlett Johansson (Manželská história), ktorú nominovali aj za vedľajšiu rolu v snímke Králiček Jojo. Päticu herečiek nominovaných za vedľajšie roly dopĺňajú Kathy Bates (Richard Jewell), Laura Dern (Manželská história), Florence Pugh (Malé ženy) a Margot Robbie (Bombshell). Medzi mužmi si nominácie za vedľajšie úlohy vyslúžili Tom Hanks (Výnimočný priateľ), Anthony Hopkins (Dvaja pápeži), Al Pacino (Ír), Joe Pesci (Ír) a Brad Pitt (Vtedy v Hollywoode).

Počas galavečera, ktorý opäť nebude mať hlavného moderátora, sa predstavia osobnosti ako Jane Fonda, Josh Gad, Tom Hanks, Oscar Isaac, Sandra Oh, Natalie Portman, Chris Rock, Taika Waititi, Mahershala Ali, Utkarsh Ambudkar, Zazie Beetz, Timothée Chalamet, Olivia Colman, James Corden, Penélope Cruz, Beanie Feldstein, Will Ferrell, Gal Gadot, Zack Gottsagen, Salma Hayek, Mindy Kaling, Diane Keaton, Regina King, Shia LaBeouf, Brie Larson, Spike Lee, Julia Louis-Dreyfus, George MacKay, Rami Malek, Steve Martin, Lin-Manuel Miranda, Anthony Ramos, Keanu Reeves, Ray Romano, Maya Rudolph, Mark Ruffalo, Kelly Marie Tran, Sigourney Weaver, Kristen Wiig či Rebel Wilson.

Fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť aj na živé vystúpenia hudobných hviezd, ktoré predstavia nominované filmové piesne. Randy Newman vystúpi so skladbou I Can’t Let You Throw Yourself Away z filmu Toy Story 4, Elton John predvedie (I’m Gonna) Love Me Again z filmu Rocketman, Chrissy Metz zaspieva I’m Standing With You z filmu Breakthrough, Idina Menzel spolu s Aurorou predstavia Into The Unknown z filmu Ľadové kráľovstvo II a Cynthia Erivo zaspieva Stand Up z filmu Harriet. Okrem toho je pripravený aj špeciálny segment, o ktorého dirigovanie sa postará Eímear Noone a vystúpi v rámci neho Questlove.

Viac o téme: OscarBrad PittJokerJoaquin PhoenixVtedy v Hollywoode
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu