Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Už o pár hodín vypukne oscarové šialenstvo: Pripomeňte si s nami najzásadnejšie roky a rekordy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Pizzello)

Už o dva dni (z nedele na pondelok v noci) sa dočkáme ďalšieho odovzdávania Cien Akadémie. Najcennejšia zlatá soška Hollywoodu sa bude odovzdávať už po 92. krát a zuby si na ňu brúsi veľké množstvo talentovaných tvorcov a hercov. Poďte sa však teraz s nami preniesť trošku do histórie a pozrieť sa na významné medzníky a rekordy, ktoré sa s Oscarmi spájajú.

Vráťme sa na samotný začiatok. Akadémia filmových umení a vied (ang. AMPAS) bola založená v januári roku 1927 riaditeľom štúdia MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), Louisom B. Mayerom a ďalšími tridsiatimi piatimi osobnosťami filmového sveta na podporu kinematografie.Jednou z činností Akadémie je udeľovanie ocenení najlepším výkonom vo svete filmu.

Najlepší z najlepších: Zoznámte sa s tohoročnými kandidátmi na najcennejšiu oscarovú sošku

Prvýkrát bola táto cena udelená 16. mája 1929, vtedy však ešte len v 12 kategóriách (v súčasnosti sa oceňuje 24 kategórií). Vtedy však bolo všetko ešte úplne inak. Prvá ceremónia sa konala v prítomnosti pozvaných hostí, ktorí si za banket v sále Blossom hotela Rooseveltzaplatili päť dolárov (v súčasnosti v prepočte necelých 70 eur). Držitelia cien však boli ohlásení už dlhé tri mesiace pred slávnostným večerom.

Už o pár hodín
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Sayles/Invision)

Víťazov sme poznali už mesiace

Už nasledujúci druhý ročník však Akadémia na zoznam výhercov vyhlásila embargo. Umožnila však tento zoznam odovzdať novinárom, ktorí ho mali a mohli zverejniť, no za pravidla, že až po jedenástej hodine večer. Tento systém úspešne fungoval až do roku 1940, kedy noviny Los Angeles Times zverejnili víťazov vo večernom vydaní. To potom ponúkali hosťom pri príjazde na slávnostnú ceremóniu. Akadémia preto zmenila pravidlá, ktoré po menších úpravách existujú dodnes. Mená víťazov nie sú známe až do momentu vyhlásenia. Do tej doby sú uchované v obálkach vo firme PricewaterhouseCoopers.

Jedna úloha a hneď oscarová nominácia: Týmto hercom sa to podarilo filmovou prvotinou

Samotná Akadémia vybrala hneď niekoľko ročníkov, ktoré považuje za najvýnimočnejšie. My sme sa rozhodli vybrať z nich tie najzaujímavejšie. Zatiaľ čo počas druhého ročníka klesol počet kategórií klesol z dvanásť na sedem, počas siedmeho (v roku 1935), začali pribúdať známe kategórie, akostrih, hudba a filmová pieseň. Za nimi o dva roky neskôr nasledovaliceny vo vedľajších hereckých kategóriách. Už počas 12. ročníka sa odovzdala aj prvá soška za špeciálne efekty.

Cena Akadémie, známa aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File)

Svet televíznych prenosov

Slávnostný večer bolprvýkrát prenášanýtelevíziou až v roku 1953, konkrétne išlo o 25. ročník. Konali sa vtedy dokonca dve ceremónie. V Hollywoode bol hostiteľom Bob Hope, v New Yorku ním bol zase Conrad Nagel. Prvý farebný prenos z udeľovania Oscarov sa konal v roku 1966, no najsledovanejším z nich bol ten z roku 1998 (57 miliónov divákov v USA), naopak najmenej sledovaným bol ten v roku 2018 (26,5 milióna divákov).

Prestížna filmová slávnosť sa blíži: Kto vyhrá Oscara? VIDEO Toto sú najväčší favoriti!

Nie všetko však vždy išlo bez problémov.V históriisa stalo trikrát, že musel byť slávnostný ceremoniál jednoducho presunutý.Veľké záplavy v roku 1938 posunuli odovzdávanie Oscarov o jeden týždeň. Vzhľadom na úmrtie Martina Luthera KingaJr. sa zase ceremónia presunula z 8. na 10. apríla 1968. King bol zavraždený 4. apríla, len niekoľko dní pred plánovaným odovzdávaním, a jeho pohreb sa mal konať 9. apríla. No a nakoniec kvôli neúspešnému atentátu na vtedajšieho amerického prezidenta Ronalda Reagana v roku 1981 presunula Akadémia slávnostný večer o 24 hodín.

Rekordy, kuriozity a zaujímavosti

Zmapovať viac ako 90 rokov histórie Oscarov v jednom článku je takmer nemožné. My sme pre vás ale vybrali hneď niekoľko mimoriadne zaujímavých rekordov či kuriozít, vďaka ktorým získate solídny prehľad o veciach, ktoré ste o Cenách Akadémie pravdepodobne netušili.

  • PrvéhoOscara z roku 1929 vyhral nemý film Wings. V roku 1930 začala éra zvukových filmov a žiadny nemý film už sošku nezískal. Kuriozitou je však Umelec, najlepší film roka 2011, ktorý vzdáva hold nemému filmu a ako taký je tiežaj koncipovaný.
  • Hlavným ťahúňom úplne prvého večera však bolCharlie Chaplin s filmom Cirkus. Chaplin však dostal jedného "všeobecného Oscara", ďalší sa mu do rúk dostal ažza dlhých 43 rokov. Toho získal za celoživotné dielo. Sprevádzal ho najdlhší potlesk v dejinách tohto udeľovania. Trval viac ako 5 minút.

  • Najviac Oscarov, konkrétne až 11,premenili tri filmy: Ben-Hur, Titanica Pán prsteňov: Návrat kráľa. Najväčšiuúspešnosť mal posledný spomínaný, lebo získal cenu v každej kategórii, v ktorej bol nominovaný. Naopak, najväčšími smoliarmi, čo sa premenenia oscarových nominácií týka, sú zvukár Kevin O'Connell (20 nepremenených nominácií) a hudobník Victor Young (21 nominácií).
  • Najviac nominácií, až 14,mali filmy All about Eve (1950), Titanic (1998) a La La Land (2017)
  • Najviac Oscarov získal za svoje filmy Walt Disney, celkom až 22, z toho medzi rokmi 1931/1932 až 1939 osem sošiek v rade (s ostatnými kategóriami desať), čím drží ďalší rekord. V histórii odovzdávania cien bol najviackrát nominovaný práve Walt Disney (59-krát), z žijúcich osobností potom skladateľ filmovej hudby John Williams (52 nominácii, posledná za tohtoročný film Star Wars: Vzostup Skywalkera).

  • V roku 1969 sa prvýkrát a zatiaľ naposledy stala remíza, pri ktorej Oscara za najlepšiu herečku získali herečky Katharine Hepburnová a Barbra Streisandová.
  • Najúspešnejším Čechom je Miloš Forman - získal dve sošky(Prelet nad kukučím hniezdom a Amadeus). Okrem toho iba tri filmy získali päticu Oscarov v najuznávanejších kategóriách (tiež nazývanú Big Five - najlepší film, režisér, herec, herečka, scenár). Boli toStalo sa jednej noci (1934), spomínaný Prelet nad kukučím hniezdom (1975) a Mlčanie jahniat (1991).
  • V histórii cien akadémie získali dvaja herci Oscara za najlepší herecký výkon, stvárňujúcijednu a tú istú postavu. Boli to Marlon Brando a Robert De Niro - Krstný otec a Krstný otec II. Zapísať sa sem môže už o niekoľko hodín Joaquin Phoenix za Jokera - sošku za túto postavu získal posmrtne aj Heath Ledger.

Joaquin Phoenix
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Hartog)

Viac o téme: OscarCena AkadémieHistória
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu