Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Otec Transformerov aj mnohých akčných peciek: Režisér Michael Bay je právom kráľom explózií

Michael Bay Zobraziť galériu (3)
Michael Bay (Zdroj: SITA)

"Neprišiel som liečiť rakovinu, ale baviť ľudí," povedal raz režisér Michael Bay na adresu jedného zo svojich kritikov. A presne tak treba brať jeho tvorbu. Nejde o zmysluplné príbehy, ale o akčné scény za hranicou chápania, šialené explózie na každom rohu a množstvo digitálnych efektov. Práve týmto všetkým sa Michael Bay stal u divákov milovaným i nenávideným tvorcom. Poďme sa spolu pozrieť na zhrnutie jeho plodnej kariéry, ktorá začala v 90. rokoch a tvorcu raketovo vystrelila na jednu z najväčších režisérskych hviezd Hollywoodu.

Narodil sa ako Michael Benjamin Bay 17. februára 1965 v Los Angeles. Indetita jeho otca však už pravdepodobne navždy zostane záhadou. SamotnýBay tvrdí, že ním jeslávny režisér John Frankenheimer (filmy ako Vtáčnik z Alcatrazu či Grand Prix). Ten ale toto tvrdenie rázne poprel a za pravdu mu dokonca dali aj DNA testy.Bay si však stále stojí za svojim a tvrdí, že tieto testy v tom čase ešte neboli také kvalitné.

Michael Bay
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Charles Sykes/Invision/AP)

Prvá kamera v 13-tich

Michael sa už od maličkarád motal okolo filmov. Keď mal trinásť rokov, dostal svoju úplne prvúosemmilimetrovú kameru. V tomto období natočil krátky film o tom, ako jeho hračky napadli mimozemšťania.Celú túto inváziu nakoniec museli likvidovať hasiči, pretože malému Michaelovi sa to nejakým spôsobomvymklo z rúk. V pätnástich rokoch, stále v pomerne mladom veku, začal pracovať pre Georgea Lucasa (otec Star Wars) v Lucasfilmeako administrátor. To však nebolo pre mladého chalana s veľkými ambíciami zrovna to najlepšie.

Piaty Indiana Jones sa stáva realitou: Harrison Ford prezradil, kedy sa začne nakrúcať

Absolvoval univerzitu Wesleyan a tu natočil svoj prvý krátky filmBenjamin's Birthday. Po vyštudovaní univerzity získal filmové vzdelanie Art College Centre of Desing. Začal točiť reklamy pre známe značky (Nike, Reebok, Coca-cola) a taktiež videoklipy pre vtedajšie hviezdy(Tina Turner, Aerowsmith, Lionel Ritchie). Ešte pred tridsiatymi narodeninami pozbieral všetky možné oceneniapre režiséra reklám.

Začiatky v Hollywoode

Na strieborné plátno sa chcel dostať už s filmom Nebezpečná rýchlosť, ale bol odmietnutý (režisérske kreslo nakoniec pripadlo Holanďanovi Jan de Bontovi). Až neskôr sa na neho usmialo šťastie v podobe chlapíkov, ktorí sa volali Jerry Bruckheimer a Don Simpson. Priniesli mu scenár pochybných kvalít, ktorý sa volalBad Boys a bolo dvojke trochu ostrejších čiernych miamských policajtov. Rozpočet činil asi 25 miliónov dolárov a do hlavných úloh boli obsadení vtedy ešte takmer úplne neznámiWillSmitha MartinLawrence.

Bay im ale ukázal, že prišli presne za tým pravým. Veľa výbuchov, akcie, hlášok a sporo odetých dievčat pritiahli divákov do kina ako magnet a tí tam nakoniec nechali 160 miliónov dolárov. Niekto by z takého zárobku jasal radosťou, ale Bayovi to jednoduchonestačilo a chcel viac. Oveľa viac.

Samozvaný kráľ explózií

Radovať sa mohol až o rok neskôr. Snímka Skalaho vyhupla až na vrchol akčného Olympu. Diváci boli opäť unesení a dokonca aj väčšina kritikov uznanlivo pokývala hlavou. Za každý úspech sa platí. Tu to najviac odskákali asi herci. Zvlášť predstaviteľ hlavnej úlohy Sean Connery už predsa len nebol v tej dobe zrovna najmladším, ale aj napriek tomu sa nakoniec predviedol. Vyľakaný asi musel byť aj Nicolas Cage, ktorý sa tu objavil vo svojej prvej akčnej úlohe.Počas nakrúcania sa však stala aj tragická udalosť, kedy sa producent Don Simpson predávkoval drogami.Nakoniec je film venovanýjeho pamiatke.

Bay následne na to natočil katastrofický film plný akčných hviezd s názvomArmageddon. Navyše v tomto filme Bay ukázal, koľko efektu jemožné zniesťokom.Do dvojsekundovej sekvencie napchal trinásť strihov vrátane jedného obrieho výbuchu. Pre zaujímavosť -pre ľudské oko je najideálnejšiarýchlosť asi 13 obrázkov za sekundu. Následný romanticko-vojnový epos Pearl Harbourbol scenáristom Randallom Wallaceom napísaný presne tak, aby do neho mohol Bay napchať opäť čo najviac výbuchov, akcie apátosu, ktorému čiastočne už po Skale, ale hlavne po Armageddonu prišiel na chuť.

Legendárny MacGyver oslavuje: Toto, že je on? FOTO, z ktorej padnete do kolien

12 sekúnd za 5 a pol milióna

Mimochodom, rozpočet činil 140 miliónov a samozvaný kráľ výbuchov sa ho rozhodne nebál použiť. Nepoužil žiadne efekty, ale skutočné, staré námorné lode, 700 tyčiniek dynamitu, 2000 stôp zápalnej šnúry a 4000 galónov benzínu. Prítomná bola stovka odborníkov, dosiahol Guinnessov rekord, mesiace koordinácie a 12 kamerových tímov pod dohľadom Federálnej agentúry pre ochranu životného prostredia a miestnej vlády na Havaji. Scéna za päťa pol miliónová scéna, ktorá má vo filme dĺžku 12 sekúnd. Dámy a páni, Michael Bay v plnej kráse!

Následne na to natočil pokračovanie Bad Boys a snímku Ostrov. Zásadný zlom v jeho kariére prichádza v roku 2007, kedy vznikli prví Transformeri. Extrémne vysoký rozpočet a možnosť zničiť akúkoľvek lokáciu na svete boli pre Baya rajom, ktorého sa nemienil vzdať, aj keď nechcel točiť už po prvom pokračovaní. Nakoniec však natočil až päť dielov a ja nepochybujem o tom, že keď sa naskytne príležitosť točiť ďalšiu časť, určite sa jej nevzdá.

Jeho zatiaľ posledným filmom je akčná snímka 6 Underground, ktorá si svoju premiéru odbila na Netflixe. Nikdy sa neoženil a nemá žiadne deti. Žije vo svojej vile v Miami, kde si pravidelne užíva s modelkami. Okrem toho má obrovskú zbierku áut značky Ferrari. A prečo nie, Bayove filmy stále zarábajú šialené peniaze, tak prečo si ich naplno neužiť.

Michael Bay
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Viac o téme: Michael BayRežisérBad BoysTransformers
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu