Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Z neochoty štúdií ťaží streamovací gigant: Nebyť Netflixu, tieto filmy by nikdy nevznikli

The Irishman (Ír) Zobraziť galériu (2)
The Irishman (Ír) (Zdroj: SITA/Niko Tavernise/Netflix via AP)

Možno sa to nezdá, no Netflix oslávi už svoje 23. narodeniny. Na Slovensku síce nepôsobí až tak dlho, no v USA ide už o "starú známu značku". Spoločnosť sa netají tým, že je ochotná vlievať peniaze do nového obsahu, aby mala v ponuke čoraz čerstvejšie novinky. Ročne na to minie približne 2 miliardy dolárov a rozhodne nešetrí ani na vývoji svojich aplikácií a služieb, do tých je ochotná investovať až 350 miliónov ročne. Veľké sumy vráža aj do tvorby vlastného originálneho obsahu. A mnohokrát ťaží práve z neochoty veľkých filmových štúdií.

Štúdiá síce vlastnia práva na nakrúteniefilmu, no nezhody s tvorcami či odlišné predstavy o výške budgetu nakoniec rozhodnú o tom, že nakoniec nevznikne. Prípadne snímka ešte nie je hotová a tvorcovia si pýtajú viac peňazí na dokončenie, ktoré štúdio nie je ochotné zaplatiť. Miesto nalievania peňazí do projektu, ktorý by mohol byť vo výsledku stratový, ho teda predajú Netflixu za takú sumu, aby boli obe strany spokojné.

Z úplného dna až na výslnie: Ako sa streamovací gigant Netflix dostal na vrchol?

Toto sa síce nedeje často, no v priebehu posledných rokov natrafíme hneď na niekoľko prípadov, kedy Netflix doslova zachránil film z vývojárskeho pekla a úspešne celý projekt pretransformoval do podoby, v akej ho má vo svojej ponuke. A vy si ich kedykoľvek môžete pozrieť online. Poďte sa s nami pozrieť na tie najvýraznejšie.

Streamovací gigant Netflix
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Triple Frontier (2019)

Santiago Garciaje členom zásahovej jednotky, ktorámá v hľadáčikumiestneho narkobaróna, ktorý vďaka svojmu kartelu a zločinnému obchodu terorizuje celú oblasť na hranici troch štátov - Peru, Kolumbiea Brazílie. Pope sa rozhodne prizvať do akcie svojich kolegov z bývalej elitnej vojenskej špeciálnej jednotky s cieľom zabiť bossaa navyše mu ukradnúť všetky jeho nelegálne zarobené peniaze. Svojich priateľov sa mupodarí prehovoriť, ale akonáhledoraziana miesto určenia, začínajú sa objavovať problémy a vopred nevypovedané fakty.

Na tomto projekte sa začalo pracovať ešte v roku 2010. Kým sa dostal na obrazovky, prešla taká dlhá doba, že herec Ben Affleck stihol účasť na filme podpísať, odstúpiť z nej a opätovne zase potvrdiť.Mark Boal napísal scenár a o réžiu sa mala postaraťKathryn Bigelow. Do projektu postupne prichdázali (a po rokoch odchádzali) herciakoWill Smith, Tom Hanks, Johnny Depp, Casey Affleck, Tom Hardy čiChanning Tatum. Film nakoniec za 115 miliónov natočil Netflix.

Odvrátená strana vetra (2018)

Kedysi slávny režisér, vášnivý lovec a opilec J. J.Hannaford, sa po rokoch vracia do Hollywoodu, aby tu za prítomnosti svojich verných spolupracovníkov, rivalov aj pätolízačov obnovil umeleckú kariéru. Hostia pompéznej slávnosti sledujú Hannafordovnedokončený film, v ktorom sa mlčanlivá milenecká dvojica potuluje fotogenicky vyprázdnenou americkou krajinou. Zatiaľ čo film vo filme paroduje viaceré snímky, zábery večierku a jeho freneticky pobehujúcich klientov odkazujú na umierajúcištúdiový Hollywood a aj na jeho novú tvár, fascinovanúinovatívnymi postupmi zo zámoria.

Pestúnka Fran po rokoch: FOTO Toto že sú oni? Niektorých hercov nespoznáte! Ťažký osud a nové cesty

Len máloktorý film vznikal tak dlho, ako tento. Nakrútil ho legendárny Orson Welles, režisér zásadnej snímky pre kinematografiu - Občan Kane. Ten ho však pred smrťou už nestihol dokončiť. A tak trvalo 40 rokov, kým sa ho nakoniec podarilo dokončiť. A to všetko vďaka Netflixu, kde si ho môžete pozrieť spolu aj so špeciálnym dokumentom o živote a tvorbe Wellesa s názvomThey’ll Love Me When I’m Dead.

Armáda mŕtvych (2020)

V roku 2004 úplne neznámy režisérZack Snyder natočil svoj debutový film s názvom Úsvit mŕtvych. Odvtedy sa však z neho stalo jedno z najzvučnejších mien Hollywoodu. Nakrútil 300, Watchmenov, totálne si uletel so snímkou Sucker Punch a stal sa otcom (i záhubou) pre DCEU (DC Extended Universe). Režíroval Muža z ocele aj veľký stret Batmana a Supermana, no a nakoniec mal pod palcom aj tímovku Justice League, ktorú ale nedokončil pre nečakanú smrť svojej dcéry.

Odvtedy sme od neho nevideli nič, čo je celkom pochopiteľné. Snyder sa však netají tým, že sa chce na režisérsku stoličku vrátiť. A reštartovať svoju kariéru chce tým najlepším možným spôsobom - návratom k svoju prvému filmu. Pokračovanie Úsvitu mŕtvychmá niesť názov Armáda mŕtvych, mal by fungovať ako samostatný projekt a odohrávať by sa mal v Las Vegas. Film mal v rukách Warner Bros., nakoniec ho ale získal Netflix.

Ír (2019)

Azda každý fanúšik kinematografie pozná skvelé filmyako Mafiáni, Vlk z Wall Street či Taxikár. Gangsterka The Irishman od režiséra Martina Scorseseho však patrí k jeho najvysnívanejším projektom. Príbeh sa zameriava na mafiánskeho nájomného vraha Franka Sheerana, muža, ktorý disponuje informáciami o zmiznutí a smrti vodcu odborov Jimma Hoffu. Najzaujímavejším na tomto projekte však je, že Netflix zaplatil desiatky miliónov dolárov, aby všetky postavy digitálne omladil.

Film Sviňa búra všetky hranice: Jeden rekord mu nestačí, tromfol aj Bohemian Rapsody

Presná suma nie je známa, no je isté, že ide o Scorseseho najnákladnejší projekt. A práve to bol problém. Žiadne štúdio jednoducho nebolo ochotné zaplatiť stovky miliónov (áno, čítate správne) na to, aby natočil 3 a pol hodinový epos a digitálne omladil všetkých hercov v rôznych obdobiach ich života. Až na Netflix. A za to mu patrí obrovská poklona.

Murder Mystery (2019)

Herec Adam Sandler chytil druhý dych. A počas čítania tohto článku ani nie je ťažké domyslieť si, že za to môže práve Netflix. S ním má exkluzívnu zmluvu a už od roku 2015 doručil každoročne jeden film. Tým posledným bol famózny Uncut Gems, no teraz sa zamierame na ten predchádzajúci, Murder Mystery. Film vznikal už od roku 2012 a počas tohto času sa na ňom vystriedali herciakoCharlize Theron, Emily Blunt čiColin Firth. Šance sa nakoniec chopil Netflix a výsledok je minimálne uspokojivý.

Nick Spitzje priemerný newyorský policajt, ktorý sosvojou manželkou Audrey čoskoro oslávi pätnásť rokov od svadby. Audrey si vždy priala výlet do Európy, ktorý sa však nikdy neuskutočnil. Nick jeden večer pod nátlakom súhlasí, že pôjdu, čím odštartujú kolotočnečakaných udalostí. Už v lietadle stretávajú šarmantného Charlesa Cavendisha, anglického vikomta, ktorý ich pozve na luxusnú jachtu svojho strýka. Ten je však okamžite po svojom príchode na loď za podozrivých okolností zavraždený a výpovede všetkých svedkov ukazujúpráve na manželovNicka a Audrey.

Viac o téme: NetflixThe IrishmanTriple FrontierMurder MysteryArmáda mŕtvychOdvrátená strana vetra
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu