Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Dezinformácie, kampaňoví financmajstri či experti na médiá: Aj o tom je svet politiky

(Zdroj: Photo © 1998 New Line Cinema)

Na Slovensku sa blížia parlamentné voľby a my vám prinášame zopár filmov s politickou tematikou. Ide síce o zahraničné snímky a jeden seriál, ale ak máte radi zaujímavé zápletky, boj o moc, klamstvá, intrigy a podvody, môžete sa inšpirovať a pozrieť si niektorý z našich tipov so skvelým hereckým obsadením.

Vrtieť psom (1997)

V Amerike vrcholí predvolebná kampaň a súčasný prezident má výborné vyhliadky na znovuzvolenie, lenže štrnásť dní pred voľbami sa v médiách objaví informácia o jeho sexuálnom styku s mladistvou. Okamžite sa zídu prezidentovi najbližší spolupracovníci, aby sa dohodli na ďalšom postupe. Dobrú povesť prezidenta má zachrániť Conrad Brean. Ten hneď vie, čo je potrebné urobiťa odletí za producentom Stanleyom Motssem.

Vysvetlí mu, že je nutné vymazať prezidentov škandál z myslí voličov a že už vo svojej hlave rozpútal vojnu s Albánskom. Stanley na jeho víziu hned nadviaže: za pomoci trikov a ďalších pomocníkov natočí šot z vojny, ktorý hneď na druhý deň vysielajú všetky televízie v krajine. Všetky médiá informujú iba o vojne v Albánsku a nikto už sa nevenuje prezidentovmu škandálu. Lenže tým to zďaleka nekončí. V hlavných úlohách účinkujú Robert De Niro a Dustin Hoffman.

Kandidát (1972)

Hrdinom je neskúsený mladík Bill McKay, ktorý sa nechá presvedčiť, aby kandidoval, len vďaka sľubu, že jeho šance na zvolenie sú minimálne - jeho účasť by skôr bola len formálna, a tedado počtu.Lenže Billove úprimne rozhorčené preslovy, kedy sa nebojí priznať, že o niektorých problémoch ešte netuší, ako ich riešiť, a varovne pôsobiaceanalýzy si získavajú stále viac prívržencov aon sám prichádza politike na chuť.

Lenže volebná kampaň je drahá záležitosť a tí, ktorí ju financujú, sledujú svoje zámery. Čoskoro vyvstane otázka, či sa hlavný hrdina nechá skorumpovať, či svoje zásady obetuje vidine politickej kariéry. Roberta Redfordav hlavnej úlohe presne postihol prerod obyčajného naivného nováčika na demagogického karieristu.

Moc (1986)

Pete St. John (Richard Gere) je tlačový hovorca - špičkový expert na médiá, ktorý vám dokáže priniesť slávu a vplyv - alebo vás o to pripraviť. Vie sa pohybovať vo svete, kde patrí najväčša moc tomu, kto vie najlepšie klamať. Všetko je pre neho hra. Hra s najväčšími výhrami i prehrami. Ale existujú ľudia, pre ktorých táto hra znamená rozdiel medzi životom a smrťou. Pete je pre nich nebezpečný. A oni nemajú nebezpečenstvo radi. Práve tento filmprináša príbeh o špinavom svete americkej politiky, ktorý sa zdá byť až desivo skutočný.

Deň zrady (2011)

Snímka Deň zrady je napínavým príbehom o sexe, ambíciách, lojalite, zrade a pomste, ktorý sa odohráva na pozadí okázalého divadla modernej politiky. Film mapuje osudy mladého tlačového hovorcu, ktorý sa stane obeťou zákulisných intríg, zradnej manipulácie skúsených kolegov a zvodov mladej praktikantky. Americký triler režíroval George Clooney a v hlavnej úlohe sa predstavil Ryan Gosling, a to je rozhodne záruka kvality.

Dom z kariet(2013)

A teraz jeden seriálový tip. Francis Underwood (Kevin Spacey) vás vezme na dlhú cestu, počas ktorej si vyberá svoju pomstu na tých, ktorí ho zradili - vrátane členov jeho vlastnej vlády i prezidenta Spojených štátov osobne. Elegantný, prefíkaný, metodický a zlý Frank Underwood spolu so svojou manipulatívnou manželkou Clair (Robin Wright) berú Washington útokom. Priečku po priečke stúpajú po hierarchickom rebríku, aby dosiahli to, po čom tak zúfalo túžia - po moci.

Viac o téme: Dom z karietKandidátVrtieť psomDeň zradyMoc
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu