Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jedna éra veľkého filmového štúdia je na konci: Vybrali sme najlepšie filmy 20th Century Fox

Avatar
Avatar (Zdroj: SITA/AP Photo/20th Century Fox, File)

Disney bolo odjakživa gigantickou továrňou na príbehy, ktoré dokázali nielen chytiť za srdce, ale zároveň aj zarobiť nemalé peniaze. V posledných rokoch sa však zo štúdia postupne začal stávať monopol. Kúpili Pixar, získali celé Marvel Studios a taktiež aj Lucasfilm (a s nimi práva na svet Star Wars). Čerešničkou na torte sa nakoniec stal gigantický obchod za 71,3 miliardy dolárov, vďaka ktorému sa Disney podarilo kúpiť jedného zo svojich najväčších konkurentov a jedného z veľkej šestky Hollywoodu, štúdio 20th Century Fox.

Disney vo svojej prapodstate získalo práva na stovky filmov a filmových sérií, televíznych seriálov, samotné štúdio, niekoľko televíznych staníc a menšinovú kontrolu nad streamovacou spoločnosťou Hulu. O tom, čo všetko tento gigantický obchod prinesie do sveta kinematografie, sme písali v tomto článku. Dnes sme pre vás vybrali najlepšie a najzaujímavejšie filmy štúdia 20th Century Fox, vďaka ktorým sa z neho stal pojem, ktorý s jeho zvučkou pozná azda každý na svete. Len dodáme, že filmy sú zoradené podľa rokov, kedy boli uvedené do kín.

Najväčší obchod v histórii kinematografie: Čo znamená kúpa 20th Century Fox štúdiom Disney?

Zázrak v New Yorku (1947)

Po newyorskej ulici ide starček s dlhým bielym fúzmi. Aranžéra vo výklade upozorní na zlé poradie sobov vo vianočnom záprahu. V sprievode stretne opitého Santa Clausa a znepokojený jeho stavom prevezme s veľkým úspechom jeho miesto. Tak sa Kriss Kringle z domova dôchodcov stane reklamnouatrakciou v obchodes hračkami. Jeho úspech spočíva v tom, že je skutočným Santom, ako to tiež všetkým bez váhania oznamuje.

Niekto mu rád verí, niekto nie. Neurotický psychológ ho chce nechať zavrieť do ústavu a tak sa tým, či je naozaj Santom začne so všetkou vážnosťou a s veľkou publicitou zaoberať súd. KrissoviKringlovivšak ide hlavne o to, aby mu uverila malá Susan a jej racionálnamamička, ktorá sa sklamaná životom vzdala fantázie a viery v možnosť splneniaželania.

Všetko o Eve (1950)

Americký režisér a producent Joseph Mankiewicz je u nás známy predovšetkým vďaka veľkofilmu Kleopatra. Na vrchole svojej kariéry bol v rokoch 1949-50, keď dostal Oscaraza réžiu a scenár filmu List trom manželkám (1949) a o rok neskôr za réžiu drámy z divadelného prostredia Všetko o Eve. V príbehu ambicióznehodievčaťa, ktorá sa stane počas jedinej sezóny hereckou hviezdou, režisér poodhaľuje mnohé zo zákulisia umeleckého života v New Yorku, v ktorom prinajmenšom rovnakú úlohu ako talent hrajú intrigy a bezohľadná túžba po sláve.

Tak trochu v rozpore s názvom filmu je hlavnou hrdinkou filmu starnúca hviezda Margo. Tá sa stane obeťou dravej Evy a musí jej uvoľniť svoje miesto na diváckom výslní. Skvelý herecký výkon Bette Davisovej môžeme aj s odstupom rokov hodnotiť ako hlavnú devízu filmu. Vo svojej dobe to bol naúspešnejší oscarový film, ktorý bojoval až o 16 zlatých sošiek. Nakoniec získal šesť.Úlohu prihlúpleho dievčatka, túžiacehopo kariére, si strihla Marilyn Monroe.

Butch Cassidy a Sundance Kid (1969)

Dvaja bankoví lupiči a príležitostní podvodníci Butch Cassidy sa pretĺkajú, ako vedia. Butch vedie známy gang z Diery v stene, Sundance Kid je nielen bleskurýchly strelec, ale dokáže si poradiť aj s kartami. Jeden člen gangu, Harvey Logan, by rád prevzal velenie gangu. Dostal totiž nápad - prečo prepadnúť pacifický expres prevážajúci peniaze iba raz? Pri spiatočnej ceste už nikoho ani nenapadne, že by mohlo nasledovať ďalšie prepadnutie, a tak tam určite bude poriadna suma peňazí.

Hviezdy telenovely Keď budeš moja po 19 rokoch: FOTO Vyzerajú skvele... Na sexi Fabiána zabudnite!

Butch rýchlo Logana ako potenciálneho konkurenta spacifikuje, jeho nápad však s pomocou dynamitu spoločne so Sundanceom uskutoční. Zdá sa však, že to nebol najšťastnejší ťah: pán Harriman, ktorému peniaze ukradli, si najme najlepších stopárov a lovcov ľudí na čele s Joeom Leforsom. A Butch so Sundanceom sa prenasledovateľov nie a nie zbaviť.

Star Wars (1977)

Rytierov Jedi vyhladili vojaci Impéria, ktoré teraz vládne galaxii pevnou rukou. V každej diktatúre sa však nájdu jedinci, ktorú chcú presadiť demokraciu. Malá skupina povstalcov sa odváži vzdorovať a ukradne plány k najmocnejšej zbrani Impéria, Hviezde smrti. Imperátorov najvernejší služobník, temný lord Darth Vader, musí nájsť nielen plány, ale aj skrytú základňu povstalcov.

Správa o princeznej Leie a vodcovi rebelov sa dostane až k obyčajnému mladíkovi Lukeovi Skylwalkerovi, ktorí pracuje na farme svojho strýka a tety. Luke sa nakoniec rozhodne riadiť svojím osudom, zachráni Leiu a pomáha povstalcom zvrhnúť moc Impéria spoločne so svojimi nezabudnuteľnými spojencami Obi-Wan Kenobim, domýšľavým Hanom Solom, lojálnym Chewbaccom a droidmi R2-D2 a C3PO.

Alien (1979)

Geniálne dielo scenáristu Dana O'Bannona, biomechanického surrealistuH. R. Gigera a vizionárskeho režiséra Ridleyho Scotta je aj po mnohých rokoch rovnako pôsobivé, ako v roku 1979, kedy definovalo vedecko-fantastický žáner. Bytosť pochádzajúcaz hlbín temného vesmíru nie je civilizovaným mimozemšťanom, pokúšajúcimsa o kontakt s ľudskou rasou; votrelec predstavuje absolútnezlo, rovnako tak inteligentnéako neľútostné.

Vizuálne podmanivásnímkapracuje s prapôvodným strachom z neznámeho a z nevideného, uprostred klaustrofobických kulís vesmírnej obchodnej lode Nostromo, ktorej nesúrodá posádka zvedie nerovný boj o prežitie. Boj, o ktorom sa nikdy nikto nedozvie - pretože vo vesmíre váš krik nikto nebude počuť.

Sám doma (1990)

"Mám pocit, že sme doma nechali niečo dôležité," vraví pani McCallisterová manželovi na palube lietadla nad Atlantikom na ceste do Paríža. To však ešte netuší, že doma zabudli "niečo" tak dôležité, že sa im o tom bude najbližšie týždne snívať každý deň. Zabudli totiž doma svojho najmladšieho syna Kevina. Kevin má sotva desať rokov, ale vyzerá to tak, že s panikou si vôbec nepotykal.

Film Sviňa búra všetky hranice: Jeden rekord mu nestačí, tromfol aj Bohemian Rapsody

Konečne si doma môže robiť, čo sa mu zachce. Veď je sám doma.Sú tu však aj dvaja nešikovní zlodeji, ktorí si robia zálusk na ľahký zárobok. To ale netušia, že Kevin dom premenil na nekončiacu pascu a tento výprask si budú pamätať až do najbližších Vianoc. Legendárny film sa v roku 1990 dkonca stal najúspešnejším filmom roka, ktorý dodnes milujú azda všetci Slováci.

Otec v sukni (1993)

Daniel Hillard (Robin Williams) nie je bežný rozvedený otec, ktorému stačí vidieť svoje tri deti Lydiu, Chrisa a Natalie (Lisa Jakubová, Matthew Lawrence, Mara Wilsonová) raz do týždňa, práve naopak. Keď sa dozvie, že jeho ex-manželka Miranda (Sally Fieldová) potrebuje gazdinú, pretože je mimoriadne pracovne vyťažená, Daniel sa okamžite uchádza o miesto. Stačí na to perfektná parochňa, make-up, pár vypchávok a šaty na každú príležitosť.

Daniel sa razom mení na pani Doubtfireovú, lojálnu britskú pestúnku, ktorú Miranda okamžite prijme. Prezlečený Daniel je zrazu ženou, hoci nikdy netušil, že by ňou mohol byť, a to mu umožní začať s celou svojou rodinou celkom nový život. Objaví sa však háčik v podobe šarmantného Stua (Pierce Brosnan), nového Mirandinho nápadníka.

Titanic (1997)

Storočná Rose Calvertová (Gloria Stuartová) rozpráva príbeh lásky, ktorý prežila počas prvej a jedinej plavby na slávnom Titanicu. Vtedy mala Rose (Kate Winsletová) 17 rokov a bola zasnúbená s bohatým a nesympatickým Calom Hockleyom (Billy Zane). Na palube sa však zoznámila s chudobným írskym mladíkom Jackom Dawsonom (Leonardo DiCaprio), nadaným maliarom, s ktorým prežila najkrajšiu chvíľu lásky.

Ich búrlivý citový vzťah však zničila katastrofa lode, Rose sa zachránila, ale Jack sa utopil. Jedinou pamiatkou na chvíľu šťastia zostal jej portrét, ktorý Jack nakreslil. V trezore potopenej lode ležal vyše deväťdesiat rokov. Ikonický film, ktorý dokázal získať neuveriteľných 11 Oscarov.

Avatar (2009)

Príbeh sa odohráva vo vzdialenej budúcnosti, kedyľudstvo objavilo planétu Alpha Centauri B-4. Pre vedcov a astronautov, ktorí prekonali priepasť medzi slnkamia pristáli na mimozemskej pôde známej ako Pandora, sa ich sen stal skutočnosťou. Je to svet tak rozmanitý, plný tvorov a rastlín, ktoré si ľudská myseľ dokázala ťažko predstaviť. Skryté neuveriteľné prírodné bohatstvo a poklady, po ktorých ľudia vždy túžili. Nanešťastie sa atmosféra tohto mesiaca nepodobá tej našej a človek v nej nedokáže prežiť.

Pestúnka Fran po rokoch: FOTO Toto že sú oni? Niektorých hercov nespoznáte! Ťažký osud a nové cesty

Vedcom sa táto prekážka podarí odstrániť, keď vytvorí hybrida ľudskej a mimozemskej DNA, do ktorého sa dá vložiť vedomie človeka. Ľudská expanzia môže začať.Hlavným hrdinom je paralyzovaný vojak Jake Sully (Sam Worthington), ktorý sa pomocou vtelenia do umelo vytvoreného hybridného tela ponára do sveta a kultúry Na'vi, pôvodných obyvateľov Pandory, a dostáva sa doprostred konfliktu dvoch kultúr, ktoré majú úplne odlišné ciele.

Bohemian Rhapsody (2018)

Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockovej skupiny Queen, jej hudby a predovšetkým Freddieho Mercuryho, ktorý svojou tvorbou aj životom vzdoroval všetkým stereotypom, vďaka čomu sa stal jedným z najvýraznejších umelcov svojej doby. Film mapuje raketový vzostup nekonvenčnej skupiny prostredníctvom ich revolučného zvuku a ikonických skladieb ako napr. „We Will Rock You‟, „We Are the Champions‟ alebo práve „Bohemian Rhapsody‟.

Ich príbeh začína bleskovým štartom, pokračuje neriadenou životnou špirálou a vrcholí nezabudnuteľným, strhujúcim vystúpením na koncerte Live Aid v roku 1985. Na jeho pódiu Queen v čele s charizmatickým Freddiem predviedli jednu z najväčších show v histórii rocku. Ich hudba bola a stále je obrovskou inšpiráciou pre celý svet. Snímka pred dvomi rokmi totálne pobláznila celý svet a vrátila zašlú slávu skupiny Queen.

Samozrejme, štúdio 20th Century Fox vydalo v priebehu rokov stovky skvelých filmov, ktoré sa do toho zoznamu jednoducho nezmestili. Spomenúť však určite ešte musíme Ovocie hnevu, The Sound of Music, filmový Mash, Francúzsku spojku, All That Jazz, Deň nezávislosti, X-Menov, Stroskotanca s vynikajúcim Tomom Hanksom, Dobu ľadovú či Moulin Rouge.

Viac o téme: AvatarTitanicSám domaStar Wars20th Century FoxAlienBohemian RhapsodyOtec v sukniZázrak v New YorkuVšetko o EveButch Cassidy a Sundance Kid
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu