Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Absurdný fenomén Sharknado: Mysleli to vážne alebo je to recesia? Neuveríte! Toto vás dostane

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Youtube)

Horory... kto by ich nemal rád. Ihneď si predstavíte tie najväčšie klasiky ako je Piatok trinásteho, Halloween, Psycho, a tak ďalej. Sci-fi horory majú tiež niečo do seba, no ten, ktorý vám trochu priblížime, je z úplne iného súdka. Sharknado si za tie roky získalo milióny fanúšikov, aj keď ide o totálnu absurdnosť a naozaj zlý film. Myslel to autor vážne alebo je to len čistá recesia. Odpoveď režiséra vás možno prekvapí, no nedá sa nesúhlasiť.

Je ťažké uveriť, že Sharknado alebo tzv. Žralokonádo či Žraločie tornádo má celých šesť dielov. Ešte dva diely a počtom sa to vyrovná aj Harrymu Potterovi. Iba počtom. Všetko ostatné je naozaj ťažkouveriteľné. Žraloky padajúce z tornáda, Ian Ziering prerezávajúci sa zvnútra žraloka, kyberžena, zlatá motorová píla, megalodon, žraloky vo vesmíre a podobné chuťovky sú naozaj len malou ochutnávkou toho, čo vás čaká.


Mohlo by vás zaujímať:To najhoršie z najhoršieho: Absurdné a naivné! VIDEO S čistou hlavou tieto filmy nedáte


Zlatým klincom programu bolo neuveriteľné cestovanie v čase. Dúfajme len, že to bola čistá recesia. A ako recesia je to pri fľaši vína s kamošmi prijateľné. Rovnako ako ostatné snímky takéhoto typu ako je Piraňakonda, Lietajúce pirane, Had vs. Boa, Hady v lietadle, Megažralok vs. obrovská chobotnica..., ktoré sú otrasné, ale nejakým zvláštnym spôsobom si tieto b-čkové filmy pozrieme a s chuťou sa zasmejeme. Koniec koncov, každý potrebuje raz za čas poriadnu lobotómiu. Ale čo ak to autormysleli vážne?

Také zlé, až je to dobré

Najprv trošku o filmovej sérii. Sharknado má celkovo šesť dielov, ktoré má po režisérskej stránke na svedomíAnthony C. Ferrante. Za projektom stále nezávisláfilmováspoločnosť The Asylum, ktorá má v repertoári aj Titanic 2 či Hady vo vlaku. Produkciu zabezpečila spoločnosť Syfy Film a jednotlivé diely filmu boli odvysielané na Syfy Channel, ktorú vlastní jedna z pobočiek NBC.

Prvé Sharknado malo premiéruv júli roku 2013, a to posledné v auguste 2018. Hlavnou hviezdou sa stal Ian Ziering, ktorého diváci poznajú z legendárneho seriálu Beverly Hills a jeho drahú ženu stvárnila ďalšia b-čková herečka Tara Reid, známa zo série Prci, prci, prcičky.

Anthony C. Ferrante (Foto: SITA/AP/Invision/Tonya Wise)
Zobraziť galériu (7)
Anthony C. Ferrante (Foto: SITA/AP/Invision/Tonya Wise)  (Zdroj: SITA/AP/Invision/Tonya Wise)

Čuduj sa svete, diváci si túto absurdnú sériu obľúbili. Takmer okamžite to zapadlo do kolónky „také zlé, až je to dobré“, aj keď režisér s týmto zaradením veľmi nesúhlasí.Prvý diel sa dokonca dočkal špeciálneho polnočného premietania, ktoré zabezpečili spoločnosti Regal Cinemas a NCM Fanthom Events. Za 200 premietnutí film zarobil 200-tisíc. Aj toto premietanie odštartovalo fanúšikovský kult. Príbeh bol čím ďalej, tým absurdnejší. Aj keď to zo začiatku nebolo točené ako komédia, napriek serióznej fasáde boli ďalšie diely čoraz viac komickejšie. Toľko k základným poznatkom.

Žraloky idú dobre, katastrofy idú dobre... prečo to nespojiť?

Sharknado patrí okrem iného aj k tým šialeným filmom, ktoré si obľúbite. Nech už je ten dôvod akýkoľvek, ale dovolím si tvrdiť, že smiech z absurdných scén a kvalitná lobotómia patria k tým hlavným dôvodom. Zrejme vám nikto k filmu nepovie viac ako jeho režisér. Po premiére prvého dielu si však nebol taký istý a nevyjadroval sa o svojom žraločom dieťati tak, ako dnes. Oficiálnemu dátumu premiéry však predchádzali ešte živé prenosy z premietania filmu prostedníctvom Ferranteho twitteru.

Foto: SITA/AP/Syfy
Zobraziť galériu (7)
Foto: SITA/AP/Syfy  (Zdroj: SITA/AP/Syfy)

Na svojej strane mal podľa jeho slov skvelý vzorec. „Žraloky idú dobre, katastrofy idú dobre. Spojte ich a niečo z toho vznikne,“ povedal ešte v roku 2013, keď všetci čakali, čo to vlastne Sharknado bude. Po premiére na Twitterisa internet doslova zbláznil, na film reagovali tisícky divákov. Pre režiséra boli tieto reakcie jedinečné, napriek tomu, že sa niektorí z filmu smiali, zosmišňovali ho, našli sa aj takí, ktorí boli svojím spôsobom nadšení. „Som teraz trochu strnulý. To, čo sa stalo, je jedinečné vzhľadom na zhluk udalostí, ktoré sa udiali,“ pokračoval.

Režisér bol nadšený, diváci sa zbláznili

Sám priznal, že na film nemal veľký rozpočet, nemal ani marketing, proste si zohnal pár ľudí, spravili trailery a povedali o tom ďalším ľuďom. „Vesmír sa o to postaral,“ povedal pred siedmimi rokmi nadšený režisér. „Všetci títo fanúšikovia prijali tento malý šialený film a premenili ho na takúto vec... som nadšený!“ Ferranteho filmy nikdy nepozeralo toľko ľudí a nič podobné nezažil. „Môj film pozerala aj Mia Farrow! Je to čudné a skvelé zároveň,“ povedal.

Foto: SITA/AP/Syfy
Zobraziť galériu (7)
Foto: SITA/AP/Syfy  (Zdroj: SITA/AP/Syfy)

Myslia to vážnealebo je to recesia?

Vtedy ešte nikto nevedel, že sa Sharknado dočká ešte ďalších piatich pokračovaní, ktoré naberali na absurdnosti čoraz viac. Ani len režisér tomu vtedy neveril. My už dnes vieme, ako to dopadlo. Medzi pokračovaniami sa objavili aj paródie na Jamesa Bonda (tretí diel) i Star Wars (štvrtý del). Čoraz viac sa tak natíska otázka... je to celé myslené vážne alebo je to recesia na pobavenie? Na to vie odpovedať len jeho autor... a Ferrante to veru myslel polovážne a polovtipne. Už pred siedmimi rokmi mal pomerne jasno.

Tento film chcel vždy spraviť a konečne sa dočkal. Podľa Ferranteho ide o perfektný protijed na seriózne letné trháky. „Na všetky tie letné filmy, ktoré sa berú príliš vážne, aj keď sú niektoré ozaj dobré... tu (v Sharknade, pozn. red.) je taký zmysel pre humor, o ktorom si myslím, že ho publikum z času na čas potrebuje. Snažíme sa im to dodať,“ povedal po prvom diele. Samozrejme, Ferrante si je dobre vedomý, že idea tornáda plného žralokov je absolútne smiešna. „Ale v tej absurdnosti je úprimnosť,“ vysvetľoval v roku 2013.

Spravili sme bizarnýa šialený film.. Nie zlý

Keď pribúdali diely, pribúdali aj otázky, či sa stále snaží spraviť asburdné snímky skvelými, aj keď si ľudia myslia, že zlé filmy robí schválne. „Presne to je zámer a nie to robiť zlý film,“ odpovedal pre slashfilm.com o pár rokov neskôr, keď sme boli skvedkami štvrtého dielu. „Pozrite sa, nemáme peniaze na to, aby sme spravili 200-miliónové Sharknado. Ľudí a servis máme pravdepodobne asi taký ako Batman na týždeň. Robíme tie film pol roka, takže niektoré veci tomu naozaj chýbajú. To, čo robíme, berieme vážne,“ povedal.

Anthony C. Ferrante (Foto: SITA/AP/Invision/Paul A. Hebert)
Zobraziť galériu (7)
Anthony C. Ferrante (Foto: SITA/AP/Invision/Paul A. Hebert)  (Zdroj: SITA/AP/Invision/Paul A. Hebert)

Spolu so svojim tímom sú podľa jeho slov bizarní a šialení. „Pretože presne také sú naše filmy. Sú určené na zábavu,“ konštatoval. Ak si ľudia myslia, že sú zlé, je to v poriadku. „Na čo som po rokoch prišiel je, že praví fanúšikovia milujú tieto filmy pre to, čím sú a nie preto, že to začalo označením „také zlé, až je to dobré“,“ povedal Ferrante. Práve toto označenie ho trochu trápi, pretože ak to poviete, prečo by ste ho chceli pozerať? S touto časťou Ferranteho úvahy si dovolím nesúhlasiť. Pre mňa to do tejto kolónky zapadá a aj tak si to pozriem. Nech si to zaradíte kam chcete, táto doslova hovadina si našla stálu fanúšikovskú základňu.

Pokračovanie vôbec nie je vylúčené

Síce sme boli svedkami posledného šiesteho Sharknada, vôbec nič nie je stratené. Mnohí začali o pokračovaní špekulovať. Sám režisér povedal, že posledný diel je koniec tejto ságy v tomto hereckom zložení, aj on zrejme očakáva od spoločností, že budú požadovať nejaké tie ďalšie diely. Či ich bude režírovať on, či v nich budú noví herci a či vôbec bude, je, samozrejme, stále vo hviezdach.

Tara Reid, Ian Ziering a Cassie Scerbo (Foto: SITA/AP/Invision/Tonya Wise)
Zobraziť galériu (7)
Tara Reid, Ian Ziering a Cassie Scerbo (Foto: SITA/AP/Invision/Tonya Wise)  (Zdroj: SITA/AP/Invision/Tonya Wise)

„Pozrite sa, milujem Sharknado. Nikdy som nepovedal, že ho nechcem robiť. Ak by sme mali skvelý príbeh, vrátiť sa a pokračovať... nikdy nehovor nikdy. Len potrebujeme priestor. Stále je tu veľa príbehov na rozprávanie,“ povedal Ferrante.

Foto: SITA/AP/Invision/Tonya Wise
Zobraziť galériu (7)
Foto: SITA/AP/Invision/Tonya Wise  (Zdroj: SITA/AP/Invision/Tonya Wise)

„Stále máme čo robiť. Šli sme na plný plyn počas všetkých šiestich filmov. Urobili sme oveľa viac ako veľké produkcie v rovnakom čase. Je dobré dať si pauzu,“ vysvetil pred dvoma rokmi s tým, že je to majetok spoločnosti a uvidí sa, či sa ozvú. Koniec koncov, Sharknadom sa inšpiroval aj Donald Trump, ktorý chcel údajne hodiť niekam „do hurikánov“ nukleárnu bombu, aby ich zničil.

Známe tváre, známe hlášky

Vo filme si zahrali známe tváre (Ian Ziering, Tara Reid, Cassie Scerbo), ale aj režisérovi kamaráti. Herci síce mali scenár ako predlohu, no Ferrante im dal voľnú ruku svoje repliky kedykoľvek upraviť. Vznikli z toho naozajlegendárne hlášky. Niekoľko z nich uvedieme pre správnosť v angličtine s prekladom:„They took my grandfather. So I really hate sharks.“(Zabili mi dedka. Takže, naozaj nenávidím žralokov.)

„Instead of letting live sharks rain down on people, we're going to get in that chopper and throw bombs into the tornados.“(Namiesto toho, aby sme nechali žraloky pršať na ľudí, dostaneme sa do toho vrtuľníka a hodíme bomby do tornád.)„Sharks. I never saw that coming.“(Žraloky. To som nečakala.)... a podobne.

Hlavný hrdina Ian Ziering sa spočiatku bál, že mu to zničí jeho kariéru. Vôbec do toho nechcel ísť, presvedčila ho až manželka. Podľa nej potreboval ísť do práce. Ziering si povedal okej, aspoň neskôr ukážem deťom, prečo skončila moja kariéra. Nakoniec si to však obľúbil a po skončení vymyslel svoj vlastný príbeh. Bez žralokov a bez motorovej píly. S Ferrantem natočilfilm Zombie Tidal Wave, takže pre zmenu tu máme zombie tsunami miesto žraločieho tornáda. Dajte si lobotómiu a užite si to!

Viac o téme: Tara ReidIan ZieringSharknadoŽralokonádp
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu