Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mafia, ktorá možno vôbec neexistovala: Seriál o vplyve po morovej epidémii, ale aj monopole

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: EPIC DRAMA CZECH)

Stredovek je pro nás do značné miery zahalený tajomstvom. Nie nadarmo sa tomuto obdobiu hovorí doba temna. A práve až do stredoveku je možné vystopovať začiatky jednej utajenej mafiánskej organizácie, ktorá možno vôbec neexistovala. O to viac je jej príbeh tajomnejší.

Mafia je všeobecné označenie pre organizovanú skupinu, ktorá operuje často mimo zákon, drží v rukách neoficiálnu nadvládu nad určitým územím, svojich priaznivcov odmeňuje a zradcov tvrdo trestá. Najznámejšia mafia, ktorá reálne existovala (a dodnes existuje) je sicílska mafie. Smafiou samozrejme máme spojené predovšetkým romantické predstavy New Yourku, Chicaga aďalších veľkých miest USA 20. a30. rokov 20. storočia amená ako Al Capone alebo Lucky Luciano.

Trochu stranou stojí organizácia snázvom La Garduña, ktorá vznikla v období stredoveku na území španielskej Andalúzie. Klasické mafiánske praktiky sa vnej miešajú so stelesnením tradičných postáv oslobodomurároch – vpodstate ooboch týchto organizáciách kolujú po svete konšpiračné teórie.

Prvá informácia omýtickej mafii La Garduña pochádza z diela Víctora de Fereala s názvom Misterios de la inquisición española y otras sociedades secretas de España (Tajomstvo španielskej inkvizície aďalších tajných spoločností Španielska) zroku 1850. A práve tam posledná stopa historikov končí.

Podľa zástancov teórie oreálnom základe La Garduñy išlo o organizovanú skupinu, ktorá vznikla na základoch väzenského gangu. Mala byť založená okolo roku 1417 aúdajne mala na starosti „špinavú robotu“ nechválene známej inkvizície. Iné špekulácie hovoria dokonca otom, že La Garduña vytvorila základy pre najznámejšiu taliansku mafiu Cosa Nostra, ‘Ndrangheta a Camorra.

Mafia, ktorá možno vôbec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: EPIC DRAMA CZECH)

Ktorá teória je pravdivá sa asi nedozvieme, ale práve na základe La Garduña vznikol aj dramatický seriál Vzovretí Garduñy. Ten rozpráva ovplyve organizácie predovšetkým vandalúzskej Seville po morovej epidémii ataktiež omonopole, ktorý mala pri obchodovaní sAmerikou.

Na pozadí spoločenských nepokojov asociálnych nespokojností obyvateľov sa odohrávajú príbehy jednotlivcov, ktorí sa sLa Garduñou buď snažia bojovať, alebo sú jej súčasťou. V roku 2019 vznikla v podarí druhá, šesťdielna séria seriálu, ktorú si môžu pozrieť aj slovenskí diváci.

Mafia, ktorá možno vôbec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: EPIC DRAMA CZECH)

Do akej miery je tento seriál postavený na skutočnostiach si môžete spraviť vlastný úsudok ato každý štvrtok od 16. apríla vždy o 21:45 hodine na televíznej stanici Epic Drama. Španielska mysteriózna dráma vás určite vtiahne do deja už svojim prvým dielom.

Viac o téme: V zovretí Garduñy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu