Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koronavírus vyprázdnil českú metropolu: Originálny nápad filmárov! Hlavný hrdina nepotrebuje rúško

(Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Zrejme jediné filmové natáčanie, ktoré sa teraz koná v Česku zasiahnutom vládnymi opatreniami proti šíreniu koronavírusu, má ako hlavných hrdinov zvieratá. Hlavných hrdinov, ktorí nemusia mať rúška, dopĺňa len minimálny štáb filmárov, ktorí v ľudoprázdnej metropole nakrúca dokument Planéta Praha.

Informovala o tomMartina Reková. Projekt nadväzuje na dokument o českej prírode Planéta Česko z roku 2018, ktorý mal státisícovúnávštevnosť v kinách a dostal rad filmových ocenení vrátane nominácie na Českého leva.

Pandémia nám pomohla a ešte aj ušetríme

Prírodu českej metropoly, v ktorej sa jeho hrdinovia môžu vďaka ľudoprázdnymuliciam a priestranstvámcítiť už niekoľko týždňov ako v naozajstnej divočine, natáča od apríla štáb pod vedením režisérov Mariána Poláka a Jána Hošku. Žánrovo bude Planéta Praha takzvaným wildlife dokumentom, ktorý odkryje rozmanité spôsoby adaptácie živočíchov a rastlín na mestské prostredie. To všetko na konkrétnych a známych miestach Prahy, ako sú napríklad Petřínskesady, Valdštejnskázáhrada, Olšanské cintoríny, areál Thomayerovej nemocnice v Krči alebo zoologická záhrada v Troji.

Aktérmi sú škorce, kosy, sokoly, vodné vtáky, nutrie, Roháče, motýle, netopiere, škrečky alebo muflóny a mnoho ďalších druhov. „Zavedenéobmedzenie voľného pohybu osôb nám paradoxne pomohlok úplne unikátnym záberom prázdnych ulíc, ktoré využijeme ako podklady k trikovým záberom zástavby miznúcej v divokej vegetácii. Príroda nám vírusovou epidémiou pomáha viac, než by sme si priali. A ešte na tom ušetríme,“uviedol producent Radim Procházka. Natáčanie potrvá do konca budúceho roka a premiéru plánuje distribučná spoločnosť Aerofilms na jar 2022.

Prírodovedné dokumenty patria u českých divákov k najobľúbenejším, väčšina produkcie sa však zameriava na exotické zvieratá v ďalekých krajoch. Marián Polák už ale svoju predchádzajúcou PlanétouČesko dokázal, že tuzemská príroda ponúka vzrušujúce prostredie, ktoré si čo do pestrosti a dobrodružnosti v ničom nezaostáva zaexotickými krajinami.

Viac o téme: FilmyNatáčanieKoronavírusPraha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu