Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Politický spor kvôli pandémii: Čína sa v animovanom filme vysmieva Američanom

(Zdroj: Youtube New China TV)

Čína zverejnila krátky animovaný film s názvom Unce Upon a Virus (Bol raz jeden vírus), ktorý sa vysmieva americkej reakcii na pandémiu koronavírusu. Čínu a USA vo videu reprezentujú postavičky podobné figurkám zo stavebnice lego.

Washington a Peking vedú v súčasnosti ostrý spor, ktorý sa točí predovšetkým okolo pôvodu choroby Covid-19, ktorá sa na prelome roka objavila v čínskom meste Wu-chan a neskôr sa rozšírila do celého sveta. Spojené štáty opakovane Čínu obvinili, že sa spočiatku snažila rozsah epidémie tajiť. Americký prezident navyše vyjadril presvedčenie, že koronavírus pochádza z virologického laboratória sídliaceho vo Wu-chane.

Animovaný film publikovala na internete čínska oficiálna tlačová agentúra Nová Čína. V snímke sa po rozhrnutí červenej opony objavia dve postavičky - jedna pripomína vojaka slávnej terakotovej armády, ktorý má cez ústa nasadené rúško, druhá sochu Slobody. "Objavili sme nový vírus," hovorí čínsky bojovník. "No a čo?" zodpovedá socha Slobody. "Je to len chrípka."

Čínsky bojovník potom prichádza s ďalšími varovaniami, ktorá pripomínajú smutné míľniky čínskeho boja s epidémiou koronavírusu na začiatku tohto roka. Socha Slobody čínske varovanie odmieta, pričom jej vyjadrenia pripomínajú tlačové konferencie šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, pri ktorých závažnosť epidémie opakovane zľahčoval.

"Počúvate sa?" pýta sa čínsky bojovník, zatiaľ čo nakazená socha červenie horúčkou a je pripojená k infúznej súprave. "My máme vždy pravdu, aj keď si protirečíme," odbije ho socha Slobody. Video zaznamenalo od 29. apríla, keď bolo umiestnené na YouTube, už viac ako 960.000 prezretí. Firma Lego vo svojom vyhlásení uviedla, že sa na vzniku videa nepodieľala.

Viac o téme: ČínaUSAKoronavírusBol raz jeden vírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu