Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Nezmyselná nenávisť: Pozrite si silné filmy s témou rasizmu

Hidden Figures
Hidden Figures (Zdroj: Youtube)

Téma rasizmu je, bohužiaľ, aj v dnešných dňoch stále aktuálnou záležitosťou. Preto by nebolo na škodu pozrieť si filmy s touto témou. Siahnite po týchto kúskoch a určite neoľutujete.

Ako zabiť vtáčika (1962)

Príbeh filmu, ktorý vznikol na motívy výborného rovnomenného románu od Harpera Lee, je situovaný v 30. rokoch v Alabame. V tom čase bola spoločnosť striktne rozdelená na dve skupiny podľa farby pleti, pričom každá mala svoje miesto. Pomerne pokojný život v mestečku naruší znásilnenie mladej belošky a z činu je okamžite obvinený Afroameričan Tom Robinson. Hoci sa jeho obhajcovi, Atticovi Finchovi, darí nájsť viacero dôkazov, ktoré podporujú jeho nevinu, spoločnosť sa kvôli predsudkom už rozhodla...


Mohlo by vás zaujímať:Obrovské protesty v USA! Herci vyšli do ulíc: FOTO Máme toho dosť, rasizmus tu nemá miesto


12 rokov otrokom (2013)

Američan Solomon Northup mal milujúcu rodinu, prácu, majetok a predovšetkým slobodu. Stačil však moment a jeho život sa obrátil o 180 stupňov. Na konci 19. storočia totiž stačilo len to, aby bol černoch. Vylákali ho dvaja únoscovia a predali do otroctva, kde strávil neuveriteľných 12 rokov. Film je založený na autobiografickej knihe Solomona Northupa.

Skryté čísla (2016)

Snímka Skryté čísla sa odohráva v dobe najväčších súbojov medzi USA a Ruskom o to, kto pošle prvého človeka do vesmíru. NASA zamestnávala najväčších odborníkov vo svojich odboroch. Významnú úlohu však zohrali tri černošky - Katherine Johnson, Dorothy Vaughan a Mary Jackson. Tie však musia denne bojovať s predsudkami spoločnosti, ktorá má problém s tým, že v NASA pracujú ženy a navyše černošky.


Mohlo by vás zaujímať:Namiesto radosti skôr rozhorčenie: Toto sú najkontroverznejšie filmy, ktoré dostali Oscara


Čiernobiely svet (2011)

Spisovateľka Skeeter, ktorú si zahrala Emma Stone, sa v 60. rokoch rozhodne napísať knihu o černošských slúžkach a o tom, ako vnímajú biele rodiny, v ktorých pomáhajú. Snímka ukazuje počiatočnú nedôveru a neskoršiu náklonnosť, lásku a predovšetkým nezmyselnosť nenávisti. V úlohe slúžok sa predstavili fantastické herečky Viola Davis a Octavia Spencer, čo ešte zvyšuje kvalitu filmu.

BlacKkKlansman (2018)

Zaslúženú sošku Oscara si v roku 2019 odniesol film BlacKkKlansman, ktorý na seba strhol dostatočnú dávku pozornosti. Snímka ukazuje prvého černošského policajta, ktorý sa začiatkom 70. rokov rozhodol infiltrovať do Ku-klux-klanu. Úplne presvedčivo sa prezentoval ako fanatický vyznávač bielej rasy a už po pár telefonátoch sa dostal do štruktúr klanu. Hoci to znie neuveriteľne až komicky, ide o film postavený na skutočnej udalosti.

Viac o téme: Skryté číslaAko zabiť vtáčika12 rokov otrokomBlacKkKlansmanČiernobiely svet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu