Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Americké protesty ovplyvnili aj Hollywood: Z internetu miznú filmy kritizované za rasizmus

Chiwetel Ejiofor vo filme 12 rokov otrokom Zobraziť galériu (2)
Chiwetel Ejiofor vo filme 12 rokov otrokom (Zdroj: Summit Entertainment)

Poskytovatelia on-line filmov a seriálov sťahujú z ponuky snímky kritizované za rasové stereotypy či policajnú brutalitu. Robia tak v súvislosti s celosvetovými protestami proti rasizmu, ktoré spustila smrť amerického černocha Georgea Floyda, ktorého koncom mája pri zatýkaní udusil belošský policajt. Z ponuky tak podľa médií mizne napríklad i filmová klasika Odviate vetrom.

Snímka Odviate vetrom z roku 1939 spoločnosť HBO v reakcii na protesty proti rasizmu po Floydovejsmrti dočasne stiahla v utorok."Odviate vetrom je produktom svojej doby a zobrazuje niektoré etnické a rasové predsudky, ktoré boli bohužiaľ v americkej spoločnosti bežné. Toto rasistickévyobrazenie bolozlévtedy a jezlé ajdnes. Cítili sme, že ponechanie titulu bez vysvetlenia a odsúdenia by bolo nezodpovedné," oznámila podľa časopisu Variety spoločnosť. Podľa nej sa film do ponuky vráti, avšak s upozornením na historický kontext a odsúdenie rasistických scén.

Obrovské protesty v USA! Herci vyšli do ulíc: FOTO Máme toho dosť, rasizmus tu nemá miesto

Odstránenie romantického filmu oceneného ôsmimiOscarminasleduje po tom, čo k tomuto kroku v názorovom stĺpčekuv denníku Los Angeles Times vyzval scenárista otrokárskej drámy12 rokov otrokom. Podľa neho film podporuje rasovéstereotypy a velebí otrokárstvona americkom predvojnovom Juhu.

Odviate vetrom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures)

Drsný britský humor je preč

Britská vysielacia spoločnosť BBC a streamovaciaslužba Netflix prestali ponúkať komediálny seriál Malá Veľká Británia. Obe spoločnosti rozhodnutie zdôvodnili tým, že sa "časy zmenili". Seriál sa stretával s kritikou najmä za vyobrazovanie postáv s rôznym etnickým pôvodom.

Krok vyvolal rozhorčené reakcie niektorých fanúšikov, ktorí tvrdili, že ľudia by mali dostať možnosť "vlastnej voľby". Iní však rozhodnutie o stiahnutí z ponuky kvitovali - nepáčili sa im napríklad scény, kedy si herci nanášali makeup na tvár, aby predvádzali rôzne rasy. Obaja predstavitelia hlavných rolí, Matt Lucas a David Walliams, už skôr povedali, že v dnešnom kontexte im prídu vtipyo transvestitoch či černochoch nevhodné, a že by ich teraz poňali iným spôsobom.

Stopka pre 30-ročnú stálicu

Americká káblová televízia Paramount Network oznámila, že v reakcii na protesty proti policajnej brutalite po 32 sériách ukončuje úspešný seriál Polícia v akcii USA. V dokumentárnej reality šou mohli diváci od roku 1989 sledovať strážcovzákona pri skutočných akciách v teréne. Spoločnosť najprv odložila pondelkovúpremiéru 33. série, v utorok potom oznámila plné stiahnutie seriálu z ponuky. "Polícia v akcii USA nie je (v ponuke) Paramount Network a v súčasnosti ani v budúcnosti sa do nej nevráti," uviedla.

VIDEO Nezmyselná nenávisť: Pozrite si silné filmy s témou rasizmu

Za viac ako tri dekády vysielania bola show predmetom kritiky za posilňovanie stereotypov ohľadom etnického pôvodu delikventov. Režisér a spisovateľ Dan Taberski upozornil na prípady, keď boli údajní páchatelia nútení podpísať dokument, v ktorom sa zriekali svojich práv. Kritizoval tiež, že polícia mala možnosť hovoriť do postprodukčného procesu tak, aby boli policajti zobrazovaní v čo najpriaznivejšom svetle.

Viac o téme: George Floyd12 rokov otrokomRasizmusJuh proti severu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu