Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stopka po vyše 30 rokoch: Kvôli protestom v USA zrušili známu reality sériu, neistá budúcnosť ďalšej

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Photo © 20th Century Fox Television)

Jedna z najdlhšie trvajúcich televíznych šou v USA bola zrušená kvôli protestom proti policajnej brutalite v súvislosti so smrťou Afroameričana Georga Floyda. Káblová sieť Paramount Network k tomu uviedla, že aktuálne neplánuje návrat seriálu, ktorý bol prvýkrát vysielaný pred viac ako tromi desaťročiami. Okrem toho je na pochybách aj ďalšia budúcnosť reality šou.

V súvislosti so smrťou Georgea Floyda a protestami proti policajnej brutalite zrušili jednu z najdlhšie vysielaných televíznych policajných reality sérií Cops (1989). Informoval o tom spravodajský portál BBC odvolávajúc sa nazástupcovkáblovej televízie Paramount Network, ktorá podľa vlastných slov nemá v pláne návrat relácie na obrazovky.

Dokureality Cops, ktorú ste mohli sledovať aj na českej TV stanici Prima Krimi pod názvom Policiev akci USA,najprv 25 rokov vysielala televízia Fox, odkiaľ ju v roku 2013 prevzal predchodca Paramountu Spike TV a od roku 2018 bola v portfóliu Paramount Network.

Reality séria Cops sa vysiela od roku 1989 (Zdroj: Photo © 20th Century Fox Television)
Zobraziť galériu (2)
Reality séria Cops sa vysiela od roku 1989 (Zdroj: Photo © 20th Century Fox Television)  (Zdroj: Photo © 20th Century Fox Television)

Šou dočasne stiahli z vysielania ešte minulý mesiac po vypuknutí protestov po smrti neozbrojeného Afroameričana Georga Floyda, ktorý zomrel 25. mája po tom, ako mu biely policajt Derek Chauvin niekoľko minút kľačal na krku, zatiaľ čo on spútaný ležal tvárou na ceste a lapal po dychu.„Nemôžem dýchať,“hovoril pred svojou smrťou Floyd.

Od Floydovej smrti však niektorí aktivisti a novinári vyzývali na stiahnutie podobných relácií z vysielania.Tvrdia, že žáner zobrazuje policajných dôstojníkov ako akčných hrdinov a stigmatizuje africko-americké spoločenstvá.

Neistá budúcnosť ďalšieho podobného programu

Neistá je aj budúcnosť ďalšieho podobného programu Live PD (2016), ktorý sleduje policajtov počas služby. Káblová televízia A&E minulý týždeň stiahla epizódy mimoriadne úspešného a sledovaného programuz vysielania a oznámila, že posudzuje, či sa má šou vrátiťna obrazovky alebo nie. Zároveň doplnila, že jej rozhodnutie bolo založené na „úcte k rodinám Georga Floyda a ostatným, ktorí prišli o život."


Prečítajte si tiež:Americké protesty ovplyvnili aj Hollywood: Z internetu miznú filmy kritizované za rasizmus


Program Live PD už bola pod paľbou kritiky, a to po vlaňajšej smrti Javiera Amblera, čierneho muža z Texasu, ktorý skonal 28. marca 2019 po 22-minútovej policajnej naháňačke v meste Austin. Live PD totiž nakrúcala zástupcov šerifa v čase, keď sa začalo prenasledovanie.Dôvodom pritom údajne bolo, že nestlmil svetlá voči protiidúcim autám.

Kamera na tele policajta zachytila Amblera, ktorý bol na ceste z pokru s priateľmi, na zemi v prítomnosti viacerých policajtov. Hovorí im, že trpí kongestívnym srdcovým zlyhaním a opakuje "Nemôžem dýchať". Podľa pitvyzomrel v dôsledku kongestívneho srdcového zlyhania a hypertenzie súvisiacej s morbídnou obezitou "v kombinácii s "násilným spútaním". Jeho smrť klasifikovali ako vraždu. Spoločnosti A&E bola kritizovaná za to, že nevydala svoje videozáznamy z osudovej policajnej naháňačky vyšetrovateľom.

Viac o téme: Policie v akci USACops
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu