Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Legendárny horor oslavuje 60 rokov: Psycho dokáže poriadne vydesiť aj dnes

Norman Bates (Anthony Perkins) vo filme Psycho
Norman Bates (Anthony Perkins) vo filme Psycho (Zdroj: www.hitfix.com)

Britsko-americký režisér Alfred Hitchcock je označovaný za klasika filmového hororu a majstra filmovej hrôzy. Za svoju viac ako šesťdesiatročnou kariéru režíroval viac ako päťdesiat snímok. Asi jeho najznámejším filmom zostáva horor Psycho, ktorý mal premiéru pred 60 rokmi, 16. júna 1960, v New Yorku.

Pochmúrny films podmanivou hudbou bol nakrútený podľa románu Roberta Blocha. Rozpráva o mladej žene Marion v podaní Janet Leighová, ktorá odcudzí zamestnávateľovi väčšiu sumu peňazí a ujde s nimi z mesta. Na úteku za milencom sa na noc zastaví v moteli. Na izbách je síce poznať, že tu nebýva príliš veľa hostí, ale majiteľ, Norman Bates, ktorého si zahral Anthony Perkins, pôsobí ako celkom dobrý človek, hoci sa zdá trošku zvláštny. Potom sa ale Marion dozvedá, že spolu s Normanom žije v dome týčiacom sa vo svahu za motelom aj jeho matka.

Marion je vzápätí dobodaná v kúpeľni majiteľom motela a zmiznuté dievča začne hľadať jej sestra Lila a milenec Sam, ktorí si na túto úlohu najmú súkromného detektíva. Ten nájde stopu Marion v moteli a vzápätí je tiež zavraždený. Súčasne sa Lila a Sam dozvedajú, že matka majiteľa motela je už mnoho rokov mŕtva a šokovaný divák sa nakoniec dozvie o duševnej poruche Normana Batesa. Scény, kedy Bates dobodal ženu v kúpeľni alebo uchovával mumifikovanú mŕtvolu svojej matky v dome, sa stali legendou.


Mohlo by vás zaujímať:Majster filmovej hrôzy: Viete, aké bolo poznávacie znamenie autora legendárneho filmu Psycho?


Film Psycho sa dočkal troch pokračovaní, z ktorých tretie režíroval predstaviteľ hlavnej úlohy Anthony Perkins. Štvrté sa odohráva ešte pred pôvodným príbehom, kde síce Perkins opäť hrá, avšak úlohu Normana Batesa v mladosti predstavuje iný herec. Perkins zomrel počas príprav piateho dielu na AIDS.

Hitchcock bol mnohokrát nominovaný na rad prestížnych ocenení. Dostal dva Zlaté glóbusy, osem Laurel Awards a dostal päť ocenení za celoživotné dielo. Päťkrát sa ocitol v nominácii na Oscara za najlepšiu réžiu (jedna z nich bola za Psycho), nikdy však cenu akadémie nedostal. Leighovej rola Marion vyniesla Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe.

Viac o téme: Alfred HitchcockPsycho
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu