Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Najslávnejší filmový autobus to má spočítané: V jeho okolí zomrelo množstvo ľudí

Autobus z filmu Útek do divočiny (Into the Wild) Zobraziť galériu (3)
Autobus z filmu Útek do divočiny (Into the Wild) (Zdroj: SITA/Sgt. Seth LaCount/Alaska National Guard via AP, Jillian Rogers)

Opustený autobus v centrálnej Aljaške, ktorý preslávila kniha Útek do divočiny a rovnomenný film, bol pred pár dňami odstránený. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej úrady rozhodnutie zdôvodnili ochranou verejnosti.

Objekt, ktorý sa nachádza mimo dosahu signálu mobilných sietí, na mieste s mnohokrát nepredvídateľným počasím a vysokou hladinou riek, dlhodobo priťahoval dobrodruhov. Niektorí museli byť evakuovaní, iní v okolí zomreli. Christopher McCandless, o ktorom pojednáva kniha aj spomínaný film, tam zomrel v roku 1992.

Tohtoročná evakuácia piatich talianskych turistov a minuloročná smrť občianky Bieloruska zosilnelivýzvy miestnych volených zástupcov, aby bol autobus, ktorý sa nachádza 25 kilometrov od diaľnice, odstránený. Nakoniec vozidlo s pomocou helikoptéry určené pre transport veľkých bremien odviezla aljašská národná garda v rámci výcvikovej misie. Zabezpečený bol tiež kufor, ktorý má sentimentálnu hodnotu pre rodinu McCandlessovcov.

Autobus z filmu Útek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Sgt. Seth LaCount/Alaska National Guard via AP, Jillian Rogers)

V roku 1992 v autobuse zomrel od hladu 24-ročný tulák a dobrodruh Christopher McCandless, ktorý sa kvôli príliš vysokej hladine rieky Teklanika nemohol dostať späť do bezpečia. Svojich 114 dní života v opustenom autobuse zaznamenal do denníka. Jeho životný príbeh v roku 1996 preslávila kniha Útek do divočiny od Jona Krakauera a neskôr v roku 2007 rovnomenný film režírovaný Seanom Pennom.

Mnohým sa stal osudným

Čo sa s autobusom teraz stane, nie je zatiaľ rozhodnuté. Prepravený bol však podľa úradov na bezpečné miesto. "Povzbudzujeme ľudí, aby si bezpečne užívali aljašskú divočinu, a chápeme, aký vplyv na ľudovú predstavivosť tento autobus má," uviedla Corry Feigeová z aljašského úradu pre prírodné zdroje. Označila opustený autobus za nebezpečné chátrajúcevozidlo, ktoré však priťahovalo turistov, pričom niektorí sa ocitli v ťažkostiach a museli byť zachránení. Iní návštevníci bohužiaľ zomreli.

Úrad pre prírodné zdroje uviedol, že autobus zo 40. rokov využívala stavebná spoločnosť k ubytovaniurobotníkov, ktorí pracovali na prístupovej ceste v oblasti, a po dokončení prác, bol autobus v roku 1961 opustený. V marci zastupitelia v Healy asi 40 kilometrov od autobusu jednomyseľne rozhodli o jeho odstránení.

Autobus z filmu Útek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Sgt. Seth LaCount/Alaska National Guard via AP, Jillian Rogers)

Viac o téme: Útek do divočinyInto the WildAutobus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu