Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Český animák Dcéra pozbieral už 50 cien aj nomináciu na Oscara: Pozrieť si ho môžete zadarmo

Krátkometrážny animovaný film Dcera
Krátkometrážny animovaný film Dcera (Zdroj: Maur film)

Animovaný film Dcéra Darji Kaščejevovej, ktorá s ním bola nominovaná na Oscara, zozbieral po svete už vyše 50 festivalových úspechov. Jiří Vaněk zo Štátneho fondu kinematografie dnes povedal, že si film počas jari a leta pripísal ceny z Palm Springs, Lisabone, Tokia, Stuttgartu, Cambridge, nomináciu na študentskú cenu BAFTA alebo výber do oficiálnej sekcie festivalu v japonskej Hirošime. Snímka sa už tak podľa neho priradila k najoceňovanejším českým projektom.

Dlhodobé úspechy českýchfilmárov v oblasti animovanej a krátkej tvorby reflektuje aj Česká filmová a televízna akadémia, ktorá bude od budúceho ročníka novo udeľovať samostatnú cenu, Českého leva za animovaný a krátky film.

Špekulácie skončili! Hviezda Hry o tróny ukázala bruško: FOTO Ruka v ruke s manželom

"Z filmu Dcéra sa stal naozaj festivalový fenomén,'rolling stone', ktorý sa po pandemickej prestávke valí z kopca ďalej. Mám radosť, že ho na konci augusta uvidia diváci v českých kinách v rámci pásma FAMU v kine," uviedol Martin Vandas zo spoločnosti MAUR Film, ktorá filmy Kaščejevovejkoprodukuje.

Všade samé ceny

Krátky animovaný film Dcéra získal do tohtoročnej jari študentského Oscara, nomináciu na klasického Oscara a množstvozahraničných cien. Najnovšiacena pre film Dcéra dorazila z amerického filmového festivalu v Palm Springs, kde bola porotou vybraná ako Najlepší študentský animovaný krátky film. V júni bola nominovaná tiež na cenu BAFTA Student Film Award a do oficiálneho výberu festivalu animovaných filmov v japonskej Hirošime.

Májový festival animovaného filmu Monštrá v portugalskom Lisabone udelil Dcére dve ceny, za najlepší študentský krátky film a Zvláštnu cenu od seniorskejporoty. Z festivalu v nemeckom Stuttgarte pribudla cena Young Animation Award a v Tokiu festivalová cena Grand Award.

Havária populárneho herca: Opitý vletel do protismeru a zabil vodiča, hrozí mu 12 rokov

Festival Glas Animation v kalifornskom Berkeley ocenil český krátky snímku v kategórii nových talentov. Porota študentského festivalu Watersprite v Cambridge udelila Dcére rovno tri ceny, a to za film roka, cenu za animáciu a cenu za réžiu.

Na internete aj zadarmo

Krátkometrážnu snímku si môžete pozrieť aj vy. Nájdete ju na webovej stránke dafilms.sk, kde máte hneď niekoľko možností, ako ju zhliadnuť. Buď si za 6 eur celú službu predplatíte, alebo si za 1,50 € môžete film pozrieť. Ak ale nechcete platiť a ste na tomto webe prvýkrát, stačí odkaz zdieľať na svojom Facebooku a Dcéru si môžete pozrieť zadarmo.

Viac o téme: Animovaný filmČeskoKrátkometrážny filmDcera
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu