Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Stopka pre nevhodné filmy! Skončila aj obľúbená komédia z 90. rokov: Schwarzenegger živil policajné násilie

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia)

Zdá sa, že skvelá akčná krimikomédia sa stala tŕňom v oku niektorých kritikov. Na americkom festivale v Oregone totiž zakázali film Policajt zo škôlky, kde si hlavnú úlohu zahral Arnold Schwarzenegger.

Organizátori filmového festivalu v Portlande odstránili z tohtoročného programu filmov Policajta zo škôlky, kde si hlavnú úlohu zahral Arnold Schwarzenegger. Reagovali tak na kritiku, podľa ktorej film z roku 1990 podporuje policajné násilie a živí rasistické predsudky. Prirovnali ho k ďalším filmom, ktoré v poslednej dobe poskytovatelia online filmov stiahli z ponuky. Dôvodom bola smrť Afroameričana Georgea Floyda.

Komédia živí rasistické predsudky

Film chceli pôvodne vysielať preto, lebo je dôležitou súčasťou oregonskej kinematografie, uviedol portál Willamette Week. Kritici ďalej uviedli, že tento film oslavuje fakt, že polícia traumatizuje deti a podporuje tzv. school-to-prison pipeline. Tento termín v Spojených štátoch znamená, že policajné zásahy v školách spôsobujú to, že mnoho školákov, ktorí sa dopustia aj menších priestupkov, nakoniec skončí vo väzení. Je to teda neprimeraná tendencia väznenia mladých a maloletých.

V čele protipolicajných kritikov stojí Lois Leveen. Podľa nej komédia romantizuje prehnanú policajnú prácu. Film prirovnáva k filmom Zrodnároda či Juh proti Severu. "Takéto filmy nie sú dobrou rodinnou zábavou," napísala na Twitteri. "Policajt zo škôlky je pozostatok toho, ako pop kultúra živí rasistické predsudky."

Ľavičiari neznášajú Hollywood

Hlavnou postavou komédie je John Kimble, policajt v utajení, ktorý začne pracovať ako učiteľ v škôlke, aby chytil drogového dílera. Spočiatku bojuje s organizáciou triedy, aby nakoniec našiel v tejto práci svojho koníčka. Dokonca až do tej miery, že uvažuje nad zmenou zamestnania. Napriek kritike sa našli aj takí, ktorí s vyradením filmu nesúhlasili.

Stopka pre nevhodné filmy!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Texaský senátor Ted Cruz mal na celú vec takisto svoj názor. "Naštvaní ľavičiari neznášajú Hollywood a každý, kto s nimi nesúhlasí, bude cenzurovaný," napísal na Twitter. Hollywood sa podľa neho bojí protestujúcich, a preto im radšej vyjdú v ústrety. Policajta zo škôlky nahradí na festivale dokument o nedávno zosnulom americkom černošskom politikovi Johnovi Lewisovi.

Stopka pre nevhodné filmy!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Kritizované filmy miznú

Poskytovatelia online filmov a seriálov už v júni stiahli z ponuky snímky kritizované za rasové stereotypy či policajnú brutalitu. Urobili tak v súvislosti s celosvetovými protestamiproti rasizmu, ktoré spustila smrť AfroameričanaGeorgea Floyda, ktorého koncom mája pri zatýkaní udusil belošský policajt. Z ponuky zmizlol ajoscarový Juh proti Severu z roku 1939. Spoločnosť HBO ho dočasne stiahla.

Časy sa zmenili

"Juh proti Severu je produktom svojej doby a zobrazuje niektoré etnické a rasové predsudky, ktoré boli, bohužiaľ, v americkej spoločnosti bežné. Toto rasistické zobrazenie bolo zlé vtedy a je zlé aj dnes. Cítili sme, že ponechanie titulu bez vysvetlenia a odsúdenia by bolo nezodpovedné," oznámila spoločnosť. Podľa nej sa film do ponuky vráti, avšak s upozornením na historický kontext a odsúdenie rasistických scén.

Odstránenie romantického filmu oceneného ôsmimiOscarov nasledovalo po tom, čo k tomuto kroku v názorovom stĺpčeku v denníku Los Angeles Times vyzval scenárista otrokárskejdrámy12 rokov v reťaziach. Podľa neho film podporuje rasovéstereotypy a velebí otrokárstvovamerickom predvojnovom Juhu. Britská vysielacia spoločnosť BBC a streamovaciaslužba Netflix prestali ponúkať komediálny seriál Malá Veľká Británia. Obe spoločnosti rozhodnutie zdôvodnili tým, že sa "časy zmenili".

Stopku dostali aj ďalšie seriály

Seriál sa stretával s kritikou najmä za vyobrazovanie postáv s rôznym etnickým pôvodom. Krok vyvolal rozhorčené reakcie niektorých fanúšikov, ktorí tvrdili, že ľudia by mali dostať možnosť "vlastnej voľby". Iní však rozhodnutie o stiahnutí z ponuky kvitovali - nepáčili sa im napríklad scény, kedy si herci nanášali mejkap na tvár, aby predvádzali rôzne rasy.

Obaja predstavitelia hlavných rolí, Matt Lucas a David Walliams, už skôr povedali, že v dnešnom kontexte im prídu vtipy o transvestitochči černochoch nevhodné a že by ich teraz poňali iným spôsobom. Americká káblová televízia Paramount Network oznámila, že v reakcii na protesty proti policajnej brutalite po 32-och sériách ukončuje úspešný seriál Polícia v akcii USA. V dokumentárnej reality šou mohli diváci od roku 1989 sledovať strážcov zákona pri skutočných akciách v teréne.

Spoločnosť najprv odložila premiéru 33. séria, potom oznámila plné stiahnutie seriálu z ponuky. "Polícia v akcii USA nie je v ponukeParamount Network a v súčasnosti ani v budúcnosti sa do nej nevráti," uviedla. Za viac ako tri dekády vysielania bola šou predmetom kritiky za posilňovanie stereotypov ohľadom etnického pôvodu delikventov. Režisér a spisovateľ Dan Taberski upozornil na prípady, keď boli údajní páchatelia nútení podpísať dokument, v ktorom sa zriekali svojich práv. Kritizoval tiež, že polícia mala možnosť hovoriť do postprodukčného procesu tak, aby boli policajti zobrazovaní v čo najpriaznivejšom svetle.

Viac o téme: Arnold SchwarzeneggerPolicajt zo škôlky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu