Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sám doma, Duch či Pretty Woman: Je to neuveriteľné, no tieto filmy oslavujú 30 rokov

Sám doma
Sám doma (Zdroj: 20th Century Fox)

Čas beží skutočne rýchlo a možno máme pocit, že posledné roky stále rýchlejšie a rýchlejšie. Každý si uvedomí pri niečom inom, koľko času skutočne prešlo. Niekto pri deťoch, ktoré vyrástli, iní zase pri filmoch, na ktoré možno ešte zašli do kina, keď boli novinkami. Možno tomu nebudete chcieť veriť, no filmy nižšie tento rok oslavujú už 30 rokov od svojho uvedenia v kinách. Je medzi nimi aj ten váš obľúbený?

Pretty Woman

Mladý, úspešný, bohatý a navyše aj príťažlivý milionár Edward Lewis, ktorý si myslí, že za peniaze sa dá kúpiť všetko, si jedného dňa kúpi krásnu prostitútku Vivian. Dievčina naňho tak zapôsobí, že jej po prvej spoločnej noci ponúkne tritisíc dolárov, ak s ním ostane týždeň a bude mu robiť spoločnosť. Edward spočiatku berie celú záležitosť absolútne obchodne. Robí mu radosť, keď môže Vivian zoznamovať so svetom prepychu a elegancie, so svetom peňazí a spoločenskej noblesy.

Nezameniteľná predstaviteľka Nšo-či z Winnetoua: Oslávila 80 rokov... Ťažké posledné desaťročie

Zoberie ju do opery i na dostihy, do sveta, ktorý ona predtým nikdy nepoznala. Vivian ho zase učí neposudzovať iných len podľa výšky bankového konta. Postupne Edward zisťuje, že Vivian je viac než obyčajné dievča z ulice. Čoraz viac sa zbližujú, ich "obchodný" vzťah sa začína meniť a Edward cíti, že táto žena je jeho svetlom na konci tunela. Je to totiž práve Vivian, ktorá mladému milionárovi ukáže svet z druhej strany, učí ho, ako milovať život a privedie ho k zamysleniu o kráse a láske.

Nožnicovoruký Edward

Kráľovstvo za ruky by dal Edward, ktorý síce nie je tak úplne človek, hoci sa správa ľudskejšie než väčšina ľudí v jeho okolí. Johnny Depp ako Edward je výtvorom starého vynálezcu, ktorý však zomrel skôr, ako ho stačil dokončiť a nahradiť dômyselnú konštrukciu ostrých nožníc ľudskými rukami. Edward zostal úplne sám v chátrajúcom hrade a ktovieako dlho trvalo, kým ho celkom náhodou objavila podnikavá Peg, ktorá sa nad ním zľutovala a vzala ho so sebou do mesta.

Hoci Edward vyzerá ako nejaké hrozivé monštrum, v skutočnosti je dobrácky, milý a veľmi plachý. čoskoro si získa uznanie a obdiv svojím strihačským umením, či už ako záhradník alebo kaderník. Lenže, ako to už chodí, sú medzi nami aj ľudia závistliví a zlí, ktorým chlapcova obľuba nedá spať, najmä keď si všimnú náklonnosť, ktorú prejavuje k príťažlivej mladej Kim - jedinému človeku, ktorý mu rozumie.

Tanec s vlkmi

Poručík Dunbar, ťažko zranený v bitke s konfederačnou armádou, je dekorovaný ako hrdina a poslaný na vlastnú žiadosť do opustenej pevnosti na západnej hranici. Spriatelí sa s osamelým vlkom a pokúša sa nadviazať kontakt s neďaleko žijúcim kmeňom Siouxov. Priazeň obozretných indiánov si získa informáciou o blížiacom sa stádu bizónov. Jazykové problémy mu pomáha prekonať ovdovelá Zaťatá päsť, ktorú ako dieťa bielych osadníkov Indiáni uniesli.

Smrteľné tragédie priamo na pľaci: Títo herci zomreli počas natáčania

Dunbar, premenovaný Sioux tancuje s vlkmi, začne žiť v indiánskej osade. Páči sa mu ich spôsob života, v ktorom nachádza zmysel ďalšej existencie. Keď sa chystá jeho svadba so Zaťatou päsťou, je Dunbar zajatý oddielom kavalérie, ktorý s ním zaobchádza ako so zradcom. Siouxovia ho oslobodia a zabijú väčšinu vojakov, ale Dunbar radšej urobí rázne rozhodnutie. Unikátny príbeh s Kevinom Costnerom bol hitom roku 1990 a odniesol si až 7 Oscarov.

Sám doma

Priznajte sa, koľkokrát ste videli túto vianočnú klasiku? "Mám pocit, že sme doma nechali niečo dôležité," povie pani Kate McCallisterová manželovi Petrovi na palube lietadla smerujúceho cez Atlantik do Paríža, keď sa na vianočnú dovolenku balili v obrovskom strese a nervozite. To ešte netuší, že to, čo doma zabudli, je najmladší člen ich početnej rodiny, Kevin.

Chlapčenská radosť z neočakávanej slobody sa veľmi rýchlo zmení na príjemné vzrušenie - Kevin musí brániť dom svojich rodičov proti dvom nepríjemným votrelcom - zlodejom Harrymu a Marvovi. A hoci si dospeláci myslia, že taký malý chlapec proti nim nič nezmôže, škaredo sa mýlia!

Duch

Úspešný bankár Sam White žije spokojne v New Yorku so svojou priateľkou Molly a majú krátko pred svadbou. Ich šťastný život je však násilne zničený: zistenie, že jeho kolega spreneveruje firemné peniaze, totiž stojí Sama život. Pritom však dočasne získal výsadu, že ako neviditeľný sa môže pohybovať medzi živými.

Sexica Courtney z Dva a pol chlapa: Playmate a najhoršia herečka roka zbalila aj slávneho herca

Ako duch sa pokúša nadviazať kontakt s Molly, ktorá ho však ani nevidí ani nepočuje. Keďže zistí, že jeho smrť nebola vôbec náhodná, chce nejakým spôsobom varovať Molly. Nadviazať spojenie so svetom živých chce prostredníctvom tak trochu bizarnej černošskej jasnovidky Oda Mae, ktorá funguje ako médium a pomôže tak sprostredkovať správy od Sama.

Total Recall

Stavebný robotník Douglas Quaid navštívi nezvyčajnú cestovnú kanceláriu Total Recall Inc., ktorá ponúka dovolenku formou implantovaných spomienok. Quaid si vyberie dovolenku na Marse, o ktorom sa mu ustavične sníva. Pri implantácii vyjde najavo, že Quaid už mal raz spomienky upravované. Vzápätí sa ho pokúsi zabiť jeho najbližší priateľ a vzápätí manželka Lori.

Čoskoro Quaid zistí, že na Marse naozaj bol a zaplietol sa do odboja proti tyranskému guvernérovi Cohaagenovi. Preto sa rozhodne na Mars vrátiť, aby našiel sám seba a svoje vlastné spomienky. Okamžite sa ocitne vo víre nebezpečných udalostí a stane sa rozhodujúcim prvkom na miske váh vojny medzi rebelmi a guvernérovou armádou.

To však samozrejme ani zďaleka nie sú všetky dobré filmy, ktorých sa v roku 1990 dočkali v kinách. Medzi ďalšie musíme určite zaradiť aj Návrat do budúcnosti 3, finálne trilógie Krstného otca, Mafiánov či Smrtonostnú pascu 2. Ktorý film je váš obľúbený? Podeľte sa s nami o svoj názor v komentároch nižšie.

Viac o téme: Nožnicovoruký EdwardSám domaPretty WomanDuchTanec s vlkmiTotal Recall
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu