Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový film od slovenskej legendy ocenili v Argentíne: Takto vyzerá najťažšia cesta na Everest

Záber z filmu Everest - najťažšia cesta od Pavla Barabáša
Záber z filmu Everest - najťažšia cesta od Pavla Barabáša (Zdroj: pavolbarabas.com)

Dokumentárny film Everest - najťažšia cesta získal Cenu za najlepšie dobrodružstvo na medzinárodnom festivale horských filmov Ushuaia, ktorý sa konal v druhej polovici augusta v Argentíne. Informovala o tom Alena Koščová zo spoločnosti K2 studio.

Príbeh štyroch slovenských horolezcov, kamarátov z jednej bratislavskej ulice, ktorí v roku 1988 preliezli najťažšiu cestu na najvyššiu horu sveta, si teraz môžu pozrieť aj diváci na Slovensku. Najnovší dokument Pavla Barabáša, ocenený aj na festivaloch v Poľsku a Českej republike, uvedie vo štvrtok v slovenskej premiére piešťanský festival Cinematik (10. - 15. 9.).

Toto je najlepší slovenský film! FOTO Úprimné vyznanie Ondríka: Pauhofová na neho od šťastia skočila

"Dobrodružstvo, ktoré prekonáva limity toho, čo bolo považované za možné a zachraňuje esenciálne hodnoty toho, čím bolo horolezectvo v minulosti. Starostlivosť jeden o druhého, dosahovanie cieľa lojálne, najčistejším alpským spôsobom. Film taktiež zachytáva problém podstupovania nevyhnutného rizika a jeho dôsledkov a odsudzovanie spoločnosťou," znelo vyjadrenie poroty argentínskeho festivalu k slovenskej snímke Everest - najťažšia cesta.

"Je poctou húževnatosti a pevnej vôli, ktoré poháňajú ľudí vpred k prekonávaniu vlastných limitov," povedal k dokumentu Barabáš. Jeho najnovší film premietnu aj na ďalších slovenských i zahraničných festivaloch.

Viac o téme: DokumentOceneniePavol BarabášEverest - najťažšia cesta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu