Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Alarmujúca situácia okolo KORONAVÍRUSU! Febiofest sa však koná: Film o Gottovi i pocta Menzelovi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

V Prahe včera začal filmový festival Febiofest odložený zo svojho pôvodného jarného termínu. Pandémia koronavírusu, ktorá toho bola príčinou, ovplyvňuje aj jeho aktuálnu podobu treba v menšej účasti zahraničných hostí. Festivalovú cenu Kristián si príde prevziať herečka Iva Janžurová, druhý laureát, slovenský herec Milan Lasica, ju prevezme v zastúpení.

Festival potom v Slovanskom dome začne predpremiérou dokumentu o Karlovi Gottovi od režisérky Olgy Malířovej Špátovej. Febiofest si niekoľkými projekciami uctia zosnulého režiséra Jiřího Menzela, s ktorým sa včera ľudia lúčili v Rudolfine.

Rúška zadarmo

Počas všetkých projekcií musia mať diváci vzhľadom k pandémii nasadené rúška, ku každej zakúpenej vstupenke divák dostane zadarmo dve. Vo všetkých kinosálach budú platiť bezpečnostné rozstupy a po každej projekcii budú priestory dezinfikované. Febiofest potrvá do 25. októbra a okrem jeho hlavného sídla v Slovanskom dome sa bude premietať aj v Ponrepo, v kine Edison FilmHub a Kine Pilotov. Regionálne ozveny začnú 22. septembra v Liberci a skončia 8. októbra v Zlíne. Navštívia tiež České Budějovice, Ostravu, Děčín a Beroun.

Kvôli pandémii nemôžu prísť zahraniční členovia poroty, päticu snímok v hlavnej súťaži posúdia traja českí režiséri. Každý z nich na festivale tiež uvedie svoj film - Beata Parkanová svoj debut Chvíľky, Slávek Horák novinku Havel a na miesto skôr avizovaného Jiřího Mádla filmom Hra zasadne v porote Anna Polívková.

Febiofest bude aj v Bratislave

Febiofest 2020 sa nakoniec uskutoční aj v Bratislave. V poradí 27. medzinárodný filmový festival, ktorého pôvodný marcový termín zastavilo tesne pred štartom zatvorenie kín, bude v Bratislave od 30. septembra do 4. októbra. "Prinesie očakávané aj dlho odkladané premiéry nových slovenských aj zahraničných snímok od oceňovaných režisérov," informovala o tom PR manažérka Zuzana Kizáková.

"Kiná sú (našťastie) otvorené, rúško je v nich potrebné mať cez nos a ústa. Oči a uši, rozum a cit ostávajú voľné a slobodné. Bolo by teda škoda, aby sme divákom nielen v Bratislave, ale výberovo aj v regiónoch, neponúkli program, ktorý sme počas roka, pôvodne na marec pripravovali. Bola by to veľká škoda aj pre filmy, ktoré na svojich divákov čakajú," konštatovala výkonná riaditeľka Febiofestu Ľubica Orechovská.

Bezpečný festival

Projekcie sa uskutočnia v bratislavských kinách Lumiére a Mladosť, pôvodne plánovaný sprievodný program bude v obmedzenej podobe a ostane výlučne v priestoroch kinosál. Organizátori pripravujú bezpečný festival, počas jeho konania budú dodržané všetky hygienické a protiepidemické opatrenia v súlade s aktuálne platnými predpismi Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Hlavným hosťom pôvodne plánovaného Febiofestu mal byť držiteľ Oscara, Zlatých Glóbusov, ocenení z najprestížnejších festivalov sveta aj Európskej filmovej ceny, režisér Costa-Gavras. Ani on, ako mnoho ďalších zahraničných hostí, na festival nebude môcť prísť. Diváci si však môžu pozrieť jeho nový film Dospeláci v miestnosti, v ktorom reflektuje udalosti v Grécku z roku 2015, keď sa tunajšia ekonomika dostala do najväčšej krízy.

Niekoľko snímok odložili

V programe sú aj ďalšie výnimočné zahraničné filmy, ktorých premiéra sa odkladala niekoľko mesiacov. Oscarový nominant, anglicko-sýrska snímka Pre Samu, ktorá má na konte ocenenie z Cannes, prinesie intímny príbeh, v ktorom režisérka Waad Al-Khateab opisuje svoj život počas piatich rokov neutíchajúcich konfliktov v sýrskom meste Aleppo. Slovenskému publiku sa predstaví aj ďalší oscarový nominant, poľsko-francúzska dráma Corpus Christi.

Je príbehom Daniela, ktorý v detenčnom centre pre mladistvých zažije duchovnú premenu. Chce sa stať kňazom, ale bránia mu v tom záznamy v registri trestov. Festival uvedie aj nový film oscarového režiséra Romana Polanského Dôstojník a špión či novinku Alejandra Amenabara Kým sa skončí vojna. Podujatie bude putovať aj do regiónov. Aj tento rok sa s kolekciou štyroch filmov z hlavného programu vyberie do 17 slovenských kín.

Viac o téme: Febiofest
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu