Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jeho príbeh bol predlohou pre slávny hollywoodsky film: Šokujúce útrapy hrdinu!

Paul Rusesabagina čelí 13 obvineniam Zobraziť galériu (3)
Paul Rusesabagina čelí 13 obvineniam (Zdroj: SITA/AP Photo/Muhizi Olivier)

Kritik rwandskej vlády Paul Rusesabagina sa v pondelok postavil pred súd v rwandskom hlavnom meste Kigali, kde čelí obvineniam z účasti na vražde a z vytvorenia ozbrojenej povstaleckej skupiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Rusesabagina stál pred súdom po prvý raz od svojho zatknutia na konci augusta tohto roka. Žiadal o prepustenie na kauciu, aby mohol vyhľadať lekársku pomoc. Obžaloba však podľa AFP tvrdila, že by mohol ujsť a rozhodnutie bolo odložené na štvrtok. Belgický občan Rusesabagina čelí 13 obvineniam, pričom na súde odmietol priznať svoju vinu či nevinu, informovala agentúra Reuters.

Obvinenia z terorizmu

Podľa rwandskej prokuratúry je Rusesabagina podozrivý, že sa snažil dosiahnuť zmenu režimu v Kigali. Údajne je "podozrivý aj z financovania a zakladania teroristických skupín" pôsobiacich v oblasti Veľkých jazier vo východnej Afrike.

Paul Rusesabagina čelí 13
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Muhizi Olivier)

Vyšetrovatelia ho obviňujú z teroristických činov, požiarov, únosov a vrážd spáchaných na rwandskej pôde v júni a decembri roku 2018. V emigrácii v Belgicku Rusesabagina založil Rwandské hnutie za demokratické zmeny (MRCD) a naďalej obviňoval rwandského prezidenta Paula Kagameho zo snáh o umlčanie opozície.

Čin, ktorý si vyslúžil aj film

Na súde uviedol, že prispel Frontu národného oslobodenia (FLN) - vojenskému krídlu (MRCD) - sumou 20.000 eur. Poprel však, že by tak urobil s cieľom podporiť povstalecké aktivity. Počas rwandskej genocídy v roku 1994 ukrýval Rusesabagina vo svojom hoteli viac ako 1200 prenasledovaných príslušníkov etník Hutuov a Tutsiov. Jeho príbeh bol predlohou pre hollywoodsky film Hotel Rwanda.

Paul Rusesabagina čelí 13
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Muhizi Olivier)

Rusesabaginu zatkla polícia koncom augusta v Kigali, pričom podľa hovorcu jeho rodiny "ho do Rwandy uniesli štátne orgány". Naposledy ho totiž jeho rodina počula počas telefonátu z Dubaja. Rwandský prezident Paul Kagame medzičasom poprel, že by bol Rusesabagina unesený. Prezident naznačil, že Rusesabaginu zrejme oklamali, aby bol dosiahnutý jeho návrat do Rwandy. Kigali a ani žiadna zahraničná vláda podľa AFP podrobnosti o jeho zatknutí neposkytli.

Viac o téme: Paul RusesabaginaHotel Rwanda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu