Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Festival Jeden svet 2020 bude online: Chystá aj špeciálny program na čerstvom vzduchu

Záber z filmu Autoportrét
Záber z filmu Autoportrét (Zdroj: Jeden Svet)

Presne o mesiac sa začne Jeden svet 2020. V poradí 21. ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov sa uskutoční 5. až 11. novembra on-line. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Hlavnou témou festivalu je tento rok voľba. Informovala o tom za organizátorov Lenka Kačmárová.

"Pre Jeden svet bude tento ročník vzrušujúcim experimentom a test ohňom. Podaril sa nám však husársky kúsok - divákov nasýtime intelektuálnou potravou s prílohou ľudského tepla počas outdoorových aktivít," uviedla umelecká riaditeľka festivalu Diana Fabiánová k rozhodnutiu pripraviť bezpečný festival a neuskutočniť ho v dôsledku zhoršenia pandémie v kinosálach.

Celý on-line festival budú môcť diváci sledovať na www.jedensvet.sk. Takmer 50 filmov sprístupní Jeden svet v spolupráci s portálom www.dafilms.sk. "Súčasťou festivalu budú aj tento rok školské projekcie sprevádzané diskusiami, ktoré tiež prebehnú v on-line prostredí," dodala Kačmárová.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jeden svet (@jeden_svet),

Napríklad diskusia streamovaná priamo z obce Spišský Hrhov bude sprevádzať premiéru filmu To ta monarchia slovenskej dokumentaristky Vladislavy Sárkány. V sprievodnom programe figuruje aj diskusia Lucie Kašovej, režisérky filmu Orchester z krajiny ticha, ktorá bude hovoriť priamo s členkami afganského ženského orchestra Zohra a s Mozdah Jamalzadah, afganskou speváčkou, televíznou moderátorkou a aktivistkou žijúcou v Kanade.

Súčasťou debaty bude aj on-line koncerty Zohry. Pár dní po amerických prezidentských voľbách prinesie festival aj debatu s bulharským politológom a spisovateľom Ivanom Krastevom. "Festivalový tím a hostia v Bratislave budú mať svoju základňu v priestoroch Novej Cvernovky, z ktorej budú pre divákov vysielať diskusie. Live streamy z debát budú prebiehať aj v regiónoch," avizujú organizátori.

Jeden svet, ktorého hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození, chystá pre svojich divákov aj špeciálny program na čerstvom vzduchu. Tešiť sa môžu na mykologickú prechádzku bratislavskými lesmi, workshopy udržateľného rybárčenia či parkúru v uliciach Bratislavy. Pripravený je tiež kurz efektívneho rodičovstva alebo prechádzka za obeťami fašizmu.

Viac o téme: FestivalJeden svetOnline
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu