Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šarlatán zabojuje o prestížne ocenenie: Pre režisérku to bola veľká česť!

(Zdroj: Photo © Marlene Film Production)

Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA), ktorá stojí za udeľovaním cien Český lev a každoročne vyberá aj kandidáta na Oscara za Českú republiku, vyslala tento rok do boja o prestížnu filmovú sošku drámu Šarlatán. Film inšpirovaný skutočnými osudmi liečiteľa Jana Mikoláška nakrútila režisérka Agnieszka Holland podľa scenára Marka Epsteina. Do hlavnej úlohy obsadila Ivana Trojana a jeho syna Josefa Trojana. Film uviedli v premiére na 70. MFF v Berlíne.

Ceremoniál 93. ročníka cien americkej Akadémie filmového umenia a vied sa uskutoční 25. apríla 2021 v Los Angeles. Členovia ČFTA v tomto roku vyberali z desiatich českých hraných a dokumentárnych filmov, prihlásených ich producentmi. Hlasovanie prebiehalo od 1. do 11. októbra.

Skutočný príbeh výnimočného muža

Film Šarlatán vznikol v česko-írsko-poľsko-slovenskej koprodukcii, ponúka životopisnú drámu výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami na pozadí dobových udalostí. Príbeh je inšpirovaný skutočnými osudmi liečiteľa Jana Mikoláška, na ktorého sa v priebehu niekoľkých desaťročí obracali s prosbou o pomoc tisíce ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev, vrátane najvyšších osobností politického a kultúrneho života.

Mikolášek je človek bez odborného lekárskeho vzdelania, ale s nevšedným a nevysvetliteľným nadaním diagnostikovať a pomocou byliniek liečiť choroby, s ktorými si ani doktori nevedia rady. Jeho mimoriadne schopnosti sú však vykúpené bojom s vlastnými démonmi. Liečiteľstvo je jeho vnútornou spásou a ochranou pred sebou samým.

"Bolo mi potešením a cťou po Horiacom kre nakrúcať opäť v Česku, ktoré je môjmu srdcu najbližšie," uviedla k filmu poľská režisérka Agnieszka Holland, ktorá po boku Trojanovcov obsadila aj slovenského herca Juraja Loja. Film nesie rukopis kameramana Martina Štrbu a kostýmovej výtvarníčky Kataríny Štrbkovej-Bielikovej.

Viac o téme: Juraj LojIvan TrojanŠarlatán
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu