Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najväčšia filmová databáza na svete má 30 rokov: Neuveríte, ako to celé začalo... Úplne nenápadne!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay.com, Repro foto imdb.com)

Na začiatku to boli krásne oči amerických herečiek a snaha zkatalogizovať ich výskyt na striebornom plátne. Tak vznikli prvé dva zoznamy a postupne sa rozrastali. Tak dlho, až pred 30 rokmi, presne 17. októbra 1990, vznikla najväčšia filmová databáza na svete - americká Internet Movie Database (IMDb).

Začalo to v USA ako nenápadná aktivita diskusnej skupiny niekoľkých užívateľov Usenetu pod názvom rec.arts.movies. Na začiatku roka 1989 vytvorili dva zoznamy, do ktorých zaznamenávali dáta, ktorý im posielali mailom čitatelia skupiny. Aktualizované verzie svojich zoznamov čas od času zverejňovali.

Zakladajúci zoznam databáza sa volal "Tieto oči" a sústredil sa na herečky s krásnymi očami. Hank Driskill začal zhromažďovať záznamy atraktívnych herečiek a filmov, v ktorých sa objavili, a jeho záznamy sa rýchlo rozrastali.

Druhý projekt s názvom "Zoznam hodnotenia filmov" rozbehol Chuck Musciano. Požiadal užívateľa, aby hodnotili filmy v škále od jednej do desať, a zaznamenával ich hlasy. Čoskoro začal uverejňovať zoznamy týchto hlasovaní, ktoré tiež rýchlo rástli.

V roku 1990 pribudli zoznamy hercov, režisérov, seriálov a filmov

V roku 1990 spojil Col Needham obidva zoznamy v jeden celok. A pridal zoznam hercov, zoznam režisérov, potom pribudli ďalšie zoznamy, napríklad zosnulých hercov a herečiek. Na konci roka 1990 už zoznamy zahŕňali takmer 10-tisíc filmov a televíznych seriálov a 17. októbra 1990 ich Needham vybavil nástrojmi na vyhľadávanie jednotlivých dát. V tej chvíli sa narodila databáza IMDb. Vtedy sa volala "rec.arts.movies movie database" a na vtedajšom internete to bol vôbec prvý webový projekt venovaný filmom.

Aktuálny vzhľad webovej stránky IMDb.com
Zobraziť galériu (2)
Aktuálny vzhľad webovej stránky IMDb.com  (Zdroj: Repro foto IMDb.com)

V roku 1998 ju kúpil Amazon a dnes je z IMDb najväčšia filmová databáza na webe. K tohtoročnému januáru obsahovala údaje o 6,5 milióna filmov a 10,4 milióna záznamov o osobách okolo filmu. Má asi 83 miliónov registrovaných užívateľov. Obrí objem informácií IMDb sa venuje filmom, seriálom, televíznym reláciám, hercom, producentom, pracovníkom okolo filmu i napríklad videohrám.

U nás je najznámejšia a najpoužívanejšia Česko-slovenská filmová databáza (čsfd), ktorá obsahuje 921.434 záznamov filmov a 354.168 hercov.

Viac o téme: IMDb
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu