Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kazachstan sa zmieruje s Boratom: Najskôr hrozby, teraz reklama!

(Zdroj: Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation)

Kazachstan sa pomaly zmieruje s Boratom. Zatiaľ čo prvý diel parodickej snímky stredoázijskú krajinu rozhneval, zverejnenie druhého dielu ju necháva aspoň navonok chladnou. Naopak sa rozhodla popularitu fiktívneho reportéra kazašskej štátnej televízie Borata Sagdijeva využiť vo svoj prospech. Na jeho frázu "very nice" teraz láka do krajiny turistov, píše agentúra AP.

Spôsob, akým britský komik Sacha Baron Cohen vykreslil prostredníctvom postavy Borata Kazachstan, krajinu pred rokmi konsternoval. Paródia sa v Kazachstane nikdy nepremietala. Kazašská vláda v amerických médiách zverejnila reklamy ukazujúce "skutočnú podobu krajiny", a hrozila, že bude komika žalovať za urážku. Až v roku 2012 Kazachstan Cohenovi viacmenej odpustil, vtedajší minister zahraničia pripustil, že od uvedenia filmu sa počet udelených turistických víz desaťnásobne zvýšil.

Pred niekoľkými dňami na Amazon Prime vyšiel druhý diel, v ktorom sa Borat opäť vydáva do Spojených štátov. Snaží sa v ňom okrem iného prinútiť amerických politikov, aby sa skompromitovali, približuje AP. Kazachstan nebol ani pokračovaním filmu nijako nadšený a označil ho za rasistický a xenofóbny, ale protestovať proti nemu už nemieni, aby nerobil snímke reklamu. Krajina zvolila opačný prístup - kazašský úrad pre turistický ruch pomocou frázy "very nice" vábi do zeme zahraničných turistov.


Mohlo by vás zaujímať: Návrat Borata spôsobil smršť: Mal Trumpov právnik zálusk na 15-ročnú? Všetko je vraj inak!


Vo videoklipe turisti používajú slávnu Boratovu frázu, keď obdivujú kazašské hory, jazerá, trh s jedlom alebo pohľad na futuristicky vyzerajúce mesto. S nápadom prišiel Američan Dennis Keen, ktorý v Kazachstane žije a venuje sa turizmu. Boratova fráza "very nice" je podľa neho v dobrom zmysle slova presný opis krajiny. Kazašský turistický úrad pritom dúfa, že až odznie pandémia koronavírusu, videoklip priláka do krajiny ďalších návštevníkov. "A tí uvidia, že Boratova rodná krajina je krajšia, než možno počuli," uviedol šéf turistického úradu Kajrat Sadvakasov.

Viac o téme: BoratKazachstan
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu