Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Keď je realita desivejšia ako katastrofický film: Tieto dokumenty by mal vidieť každý

dokumenty Zobraziť galériu (2)
dokumenty (Zdroj: koláž Telkáč)

Každý z nich sa venuje inej téme, no všetky tri majú spoločnú jednu vec - zmenia vám pohľad na svet.

David Attenborough: A Life on Our Planet (2020)

Sir David Attenborough strávil celý život pozorovaním prírody a teraz ponúkol svetu svoju svedeckú výpoveď. Milióny divákov poznajú predovšetkým jeho nezameniteľný hlas, ktorý sprevádzal tie najznámejšie dokumentárne seriály o prírode a svete zvierat. V tejto dokumentárnej snímke varuje pred devastáciou planéty. Porovnáva, ako sa svet vyvíjal, ako rýchlo sme sa prispôsobili dnešnému životnému štýlu, ktorého výsledkom sú hrozivé klimatické zmeny.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Revolučný november vo filme: Teda, slovenskí filmári sa mu veľmi nevenovali


Ale viete, čo je na tomto filme najlepšie? Neukazuje len negatívne obrazy hrozivej situácie, ale prináša aj nádej na lepšiu budúcnosť. Len sa musíme prebrať. Okamžite.

The Social Dilemma (2020)

Spojením dokumentu a takpovediac drámy vznikol kúsok, ktorý by si mal pozrieť skutočne každý. No a čo môže mať lepšiu výpovednú hodnotu, než keď samotní odborníci na moderné technológie varujú pred sociálnymi sieťami, na ktorých vzniku a vývoji sa podieľali. Snímka sa sústreďuje na to, ako vplývajú sociálne siete a moderné technológie vo všeobecnosti na naše životy, ako dokážu manipulovať svojimi užívateľmi.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Slovenská príroda očami filmárov: Tieto skvosty musíte vidieť!


Vo filme skombinovali výpovede odborníkov na technológie a nenápadný pohľad na to, ako dokážu sociálne siete ovplyvniť život a konanie aj obyčajného človeka.

The True Cost (2015)

Silný dokumentárny film The True Cost si kladie dôležitú otázku. Aká je pravá hodnota tzv. rýchlej módy? Snímka nám poskytuje pohľad do kuchyne odevného priemyslu a odhaľuje fakty, o ktorých sa síce už konečne začalo rozprávať, no stále sa k mnohým nedostali. Tvorcovia poukazujú na to, akú vinu nesú módne reťazce na biede a ekologických problémoch.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Tragédie, brutálne vraždy, mafia: Slovenské dokumenty vyrážajú dych!


Je to oči otvárajúci dokument o oblečení, ktoré nosíme, o ľuďoch, ktorí ho vyrábajú, a nakoniec aj o vplyve odevného priemyslu na svet. A hlavne o tom, aký je prechod na udržateľnú módu dôležitý.

Viac o téme: The True CostThe Social DilemmaDavid Attenborough: A Life on Our Planet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu