Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Historický okamih! VIDEO Český seriál získal medzinárodnú cenu Emmy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Repro foto mall.tv/martyisdead)

Internetový triler #martyisdead je historicky prvým českým seriálom, ktorý získal televízne ocenenie Emmy. V rámci Medzinárodných cien Emmy, ktoré vyhlasuje Medzinárodná akadémia televíznych umení a vied, súťažil v kategórii krátkych seriálov. Vo finále s ním súperili diela z Argentíny, Austrálie a Singapuru. Slávnostné vyhlásenie víťazov 48. ročníka International Emmy Awards sa uskutočnilo v pondelok v New Yorku po prvý raz v online verzii.

Témou ocenenej minisérie #martyisdead je problematika kyberšikany. Pätnásťročný Martin alias Marty mal celý život pred sebou, teraz je mŕtvy. Zostala po ňom len séria mrazivých videí, ktoré nakrúcal krátko pred svojou smrťou a ktoré zachovali spomienky na situácie, na ktoré by radšej každý zabudol. Smútiaci otec skladá dohromady čriepky Martyho online života, aby odhalil okolnosti jeho tragického konca.

Historický okamih! VIDEO Český
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Repro foto mall.tv/martyisdead)

Cenu prevzali v on-line prenose producenti Milan Kuchynka a Vratislav Šlajer; spoluproducentom je aj Jakub Košťál. "Úprimne poviem, že som s tým vôbec nepočítal. Aj tá nominácia bola obrovským úspechom a to, že sme cenu dostali - čumel som ako puk. Mám z toho strašnú a nečakanú radosť," povedal Kuchynka, ktorý rovnako ako Šlajer označil cenu za úspech pre českých filmových tvorcov aj celú Českú republiku. Téma kyberšikany, akokoľvek zatienená pandémiou Covidu-19, je podľa Kuchynku vec, ktorá trápi veľa ľudí. "Ja ako rodič a všetci tvorcovia sme považovali až za poslanie túto informáciu poslať von," dodal Kuchynka.

Seriál má osem dielov a je inšpirovaných skutočnými prípadmi

Internetový triler má osem dielov a je inšpirovaný skutočnými prípadmi kyberšikany. Seriál vznikol v koprodukcii spoločností Bionaut, Mall.tv, CZ.NIC a v spolupráci s projektom Bezpečne na nete. Premiéru mal 20. októbra 2019 na Mall.tv. V réžii Pavla Soukupa v ňom účinkujú Jakub Nemčok (Marty), Petra Bučková (Alena Biedermanová), Jan Grundman (Petr Biederman), Sára Korbelová (Kristýna), Matěj Havelka (Kryštof), Andrej Polák (učiteľ). Pod scenár sa podpísali Jaroslav T. Miška a Jan Stehlík.

Viac o téme: ČeskoCeny EmmySeriál #martyisdead
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu