Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česká kinematografia slávi úspechy: Pozrite si, ktoré filmy vo svete totálne zabodovali

Film Kolja
Film Kolja (Zdroj: Space Films)

Naši západní susedia momentálne oslavujú úspech internetového seriálu #martyisdead, ktorému sa podarilo získať medzinárodnú cenu Emmy. My sme sa pozreli na ďalšie české projekty, ktorým sa v minulosti podarilo dosiahnuť veľké ohlasy a ocenenia v zahraničí. A že je z čoho vyberať!

Pomaľované vtáča

Snímka Pomaľované vtáča podľa svetového bestselleru amerického autora poľsko-židovského pôvodu Jerzyho Kosińského mala premiéru vlani v septembri v rámci súťaže medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, čo bol pre českú kinematografiu veľký úspech. Film síce z udeľovania cien vyšiel naprázdno, zaujal však kritikov. Marhoul získal jednu z vedľajších cien - ocenenie Film pre UNICEF (Cinema for UNICEF) od študentskej poroty.

Historický okamih! VIDEO Český seriál získal medzinárodnú cenu Emmy

Snímka bola uvedená aj na festivale v Toronte, dostala sa aj do výberu 20 najlepších snímok z festivalov minulej jesene podľa amerického magazínu The Hollywood Reporter. Kameraman Vladimír Smutný bol ocenený na festivale v Chicagu, Marhoul získal cenu za najlepšiu réžiu na festivale v Kalkate. Pomaľované vtáča bodovalo aj v Poľsku.

Dcéra

Krátkometrážny film študentky pražskej FAMU Darji Kaščejevovej, ktorý rozpráva bez slov o stratenom vzťahu dcéry a otca a o neschopnosti aj potrebe si navzájom porozumieť, zožal tiež niekoľko festivalových úspechov. Snímka dostala najvyššie ocenenie Krištáľ na festivale vo francúzskom Annecy alebo cenu za najlepší film na festivale Fantoche vo Švajčiarsku.

Vlani v októbri Kaščejevová, ktorá robila zároveň réžiu, scenár, animáciu aj zvuk, za Dcéru prevzala cenu americkej Akadémie filmového umenia a vied, označovanú za študentského Oscara. Nadviazala tak na úspech Jana Svěráka s filmom Ropáci z roku 1989. Študentského Oscara získala aj v roku 2017 Marie Dvořáková snímkou Kto je kto v mykologii.

Najvyššie ocenenia

Filmového Oscara (ktorého je Emmy televíznou obdobou) má v držbe iba niekoľko Čechov. Prvýkrát získal v roku 1949 vtedy dvanásťročný Ivan Jandl zvláštne ocenenie za detský herecký výkon za rolu v snímke Poznamenaní od režiséra Freda Zinnemanna.

Už pred ním získal Oscara skladateľ Erich Korngold, ktorý sa narodil v Brne a pôsobil v USA, a to za hudbu k Dobrodružstvu Robina Hooda z roku 1938 s Erolom Flynnom v hlavnej úlohe.

Dojemné a smutné: S oscarovým hercom sa prišli rozlúčiť stovky ľudí! Najdôležitejšia osoba chýbala

Prvým československým filmom oceneným Oscarom bol v roku 1966 Obchod na korze od režisérov Jána Kádára a Elmara Klosa. Najznámejší český režisér Miloš Forman získal svoje dva Oscary až v Amerike, aj keď už predtým bol dvakrát nominovaný - za Lásky jednej plavovlásky (1967) a Hoří, má panenko (1969).

Prvý Formanov Oscar bol za film Prelet nad kukučím hniezdom (1976), druhý za snímku Amadeus (1985). Vďaka Amadeovi získali cenu akadémie tiež Theodor Pištěk za kostýmy a scénický výtvarník Karel Černý.

Kolja

Zatiaľ posledným českým filmom, ktorý premenil oscarovú nomináciu, bola snímka režiséra Jana Svěráka, Kolja, v roku 1997. Od tej doby získali nomináciu pre najlepší cudzojazyčný snímku Jan Hřebejk s Musíme si pomáhat (2001) a Ondřej Trojan so Želary (2004), ani jeden ale nakoniec neuspel.

V roku 2008 dostala Oscara speváčka Markéta Irglová spolu s írskym hudobníkom Glenom Hansardom za baladu Falling Slowly v kategórii najlepšia filmová pieseň. A americký animátor s českými koreňmi Jan Pinkava dostal Oscara v roku 1998 za krátkometrážny film Geriho hra.

Hlavné ocenenie na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach získal v roku 1947 český film Siréna. Na filmovom festivale Berlinale zasa bodoval v roku 2007 film Jiřího Menzela Obsluhoval som anglického kráľa. Ten dostal aj cenu Medzinárodnej federácie filmových kritikov (FIPRESCI).

Viac o téme: FilmKoljaAmadeusMiloš FormanPomaľované vtáčaDcera
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu