Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Film Havel dostal prestížnu cenu: Ide o vzácnu životopisnú drámu! Kolegovia bývalého prezidenta nesúhlasia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Bontonfilm)

Film Havel režiséra Slávka Horáka dostal cez víkend cenu za najlepší celovečerný film na 19. ročníku Rímskeho festivalu nezávislých filmov (RIFF). Informuje o tom agentúra ANSA.

Medzinárodná porota festivalu, ktorý sa tento rok uskutočnil výlučne on-line formou, ocenila, že sa film vyhýba zabehnutým postupom, ktoré sú typické pre životopisné snímky. "Ide o vzácny prípad životopisného filmu, ktorý nemá sklon k nekritickej oslave," uviedla porota vo svojom hodnotení. Vyzdvihla tiež vizuálnu stránku snímky a hudobný sprievod.

Nechcel som natočiť portrét štátnika

Medzi partnermi festivalu je talianske ministerstvo kultúry, štátna filmová agentúra Istituto Luce či talianska verejnoprávna televízia Rai. Film Havel, ktorý bol uvedený do kín v júli tohto roku, je druhým celovečerným filmom režiséra Slávka Horáka. Režisér podľa svojich slov nechcel natočiť "portrét štátnika".

Dej filmu sa odohráva v rokoch 1968 až 1989, pred nástupom Václava Havla do prezidentského úradu. Film sa zaoberá aj súkromným životom bývalého českého prezidenta, predovšetkým jeho vzťahom s prvou manželkou Oľgou. Film bol medzi snímkami, medzi ktorými Česká filmová a televízna akadémia vyberala pri rozhodovaní o nomináciu na americkú filmovú cenu Oscar. Akadémia sa nakoniec rozhodla pre snímku Šarlatán poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej.

Havlových priateľov film šokoval

Voči filmu sa ohradila v októbri skupina niekdajších Havlových priateľov a kolegov. V otvorenom liste odmietli spôsob, ktorým je Havel vo filme vykreslený.

Film Havel dostal prestížnu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Bontonfilm)

"My, ktorí sme Václava Havla poznali, boli jeho priateľmi alebo pracovali v jeho blízkosti, sme šokovaní, aký obraz o prvom ponovembrovom prezidentovi a dlhoročnom hýbateľovi bývalej opozície ten film predkladá," stojí v liste, ktorý podpísali okrem iného niekdajší premiér a predseda Senátu Petr Pithart, spisovateľ Ivan Klíma, bývalý Havlov poradca a hudobník Michael Kocáb alebo spoluzakladatelia Verejnosti proti násiliu Fedor Gál a Ladislav Snopko.

Viac o téme: Anna GeislerováHavel
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu