Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS láme niektoré filmové rekordy: Obrovský nárast nelegálneho sťahovania aj sledovania televízie

(Zdroj: Getty Images)

Počas druhej vlny koronavírusu na jeseň vzrástlo množstvo nelegálne sťahovaného filmového obsahu na internete o 300 percent. Nelegálne sťahovanému obsahu na internete nahrávajú nielen protepidemiologické opatrenia, ale aj zlé počasie, ktoré držia veľa ľudí doma. Vyplýva to z analýzy distribučnej spoločnosti Axocom.

Pozornosť pirátov sa podľa riaditeľky Axocomu Eriky Luzsiczy od tradičných filmových hitov presunula k najžiadanejším seriálom streamovacích služieb.

Premiéry sa presunuli na budúci rok

"Filmové premiéry sa vo veľkom presunuli na budúci rok, len pár veľkých titulov išlo do kín v lete, prípadne na jeseň prostredníctvom internetu. Čo samo o sebe nahralo pirátom, ktorí sa tak lepšie dostali ku kvalitným kópiám," podotkla.

Súčasne rastie sledovanie televízie, napríklad priemerná denná sledovanosť v októbri v skupine divákov od 15 rokov bola štyri hodiny a 18 minút, čo je o 35 minút viac ako bolo touto dobou v posledných rokoch zvykom. Celkovo je to októbrový rekord za celý čas sledovania, teda od roku 1997.

Paradoxná situácia

"Situácia je tak trochu paradoxná, pretože s rastúcou sledovanosťou televízie vzrástlo aj pirátstvo, a to aj u ľudí, ktorí sú napríklad tradiční návštevníci kín. Tí sú síce odkázaní na tradičnú televíziu alebo internet, ale šírka ponuky ich pozornosť triešti. Každá služba má nejaký ten hit alebo trendy seriál, lenže pre bežných užívateľov nedáva zmysel si predplácať všetky služby. Preto aj títo diváci v istý moment začnú obsah nelegálne sťahovať," dodala Luzsicza.

Výhľad na ďalšie obdobie podľa nej nie je pozitívny. V zimných mesiacoch je televízia v mnohých domácnostiach ešte vyťaženejšia, než v iných obdobiach roka. Vrcholom sezóny bývajú sviatky osláv konca roka. S nadhľadom možno povedať, že tradiční diváci kvôli dlhej dobe strávenej doma už videli skoro všetko, preto budú požadovať ďalšieho obsahu, doplnila.

Viac o téme: SťahovanieAxocom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu