Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS mení plány: Berlínsky filmový festival sa opäť odkladá! Hrozí, že neudelia ceny

Helen Mirren si na poslednom ročníku festivalu Berlinale prevzala medveďa za celoživotný prínos.
Helen Mirren si na poslednom ročníku festivalu Berlinale prevzala medveďa za celoživotný prínos. (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

Medzinárodný filmový festival Berlinale sa vo februári nadchádzajúceho roka v nemeckej metropole kvôli pandémii koronavírusu pravdepodobne neuskutoční. Usporiadatelia zrejme oznámia náhradný program, zatiaľ len uvádzajú, že epidemickú situáciu pozorne sledujú. Podľa informácií magazínu Variety bude tohtoročný 71. ročník rozdelený na dve udalosti, z ktorých tá pre verejnosť je plánovaná na jún.

Magazín Variety, na ktorý sa odvolávajú aj nemecké médiá, napísal, že na začiatku marca sa odohrá digitálna časť pre zástupcov filmovej brandže. V júni by sa potom uskutočnil mini festival s radom svetových premiér.

Festival bude, len v inej podobe a forme

Zástupcovia festivalu podľa televízie RBB24 uisťujú, že festival bude, len jeho podoba a forma bude odlišná od predchádzajúcich sedemdesiatich ročníkov. V roku 2021 to bude prvýkrát, čo usporiadatelia budú musieť zmeniť plány filmového sviatku. Agentúra DPA napísala, že usporiadatelia ešte dohovárajú podrobnosti. Niektoré médiá uvádzajú, že je možné, že budúci ročník festivalu bude bez udeľovania medveďov, teda cien za filmové počiny.

Berlinale patrí spolu s festivalmi v Cannes a Benátkach k najznámejším na svete. Na minulý ročník sa predalo okolo 330-tisíc vstupeniek. Magazín Variety uvádza, že nejasný je aj osud festivalu v Cannes, ktorý by sa z mája mohol presunúť na jún alebo júl.

Viac o téme: BerlinaleFestivalKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu