Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dekáda vo svete kinematografie: Príchod streamovania a nástup obrovských filmových sérií

Avengers: Infinity War Zobraziť galériu (6)
Avengers: Infinity War (Zdroj: YouTube/Marvel Entertainment)

Koniec roka 2020 uzatvára okrem mimoriadne komplikovaného a náročného roku aj jednu dekádu. Pozreli sme sa preto na to, čo sa zmenilo vo svete kinematografie za posledných desať rokov. Na čo si budete spomínať vy? Na veľké filmové série, návrat Star Wars či nástup streamovania?

Streamovanie

Výrobu a distribúciu hudby, ale aj filmov a seriálov výrazne premenila technológia, ktorá umožňuje ich kontinuálny prenos od zdroja ku koncovému užívateľovi. Najmä v prípade videoformátov by rozšírenie streamovacích služieb nebolo možné bez dostupného vysokorýchlostného internetu.

Obrovský šok v Hollywoode: Legendárne štúdio je na kolenách, chystá sa predaj za miliardy

Prenos videa je totiž oveľa náročnejší ako v prípade hudby. Streamovacie služby pritom premenili nielen to, akým spôsobom sa ľudia pozerajú na filmy a seriály, ale tiež priviedli nových hráčov do oblasti produkcie.

Dekáda vo svete kinematografie:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Unsplash/Marvin Meyer)

Kráľom je Netflix

Asi najznámejšou audiovizuálnou službou je americký Netflix, ktorý vznikol pôvodne ako požičovňa DVD, no od roku 2007 začal so streamovacími službami. Dnes vyrába aj vlastné relácie, napríklad seriály Dom z kariet či Narcos, ale aj filmy. Tituly tohto streamovacieho giganta už dokonca útočili aj na Oscarov či ceny Emmy.

Medzi hlavných konkurentov Netflixu patrí HBO GO (teda online verzia tradičného filmového kanála), služba Prime Video e-shopového gigantu Amazon (aj ten produkuje rad vlastných titulov) alebo vlani spustené služby Disney + a Apple TV +.

Dekáda vo svete kinematografie:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Disney+)

Filmové série

Sály kín po celom svete ovládlo niekoľko sérií, medzi ktorými vyčnievajú filmy natáčané podľa komiksových predlôh vydavateľstva Marvel. Zo sveta, v ktorom sa stretávajú Iron Man, Thor, Hulk alebo Kapitán Amerika, pochádza aj najzárobkovejší film všetkých čias, Avengers: Endgame.

Seriál Crown zožal úspech, na rade je ďalšia panovníčka: Sisi predbehla svoju dobu a vzoprela sa pravidlám

Snímka, ktorá mala premiéru v apríli 2019, utŕžila v kinách skoro 2,8 miliardy dolárov. Do série, ktorá sa začala Iron Manom ​​z roku 2008, dnes patrí 23 celovečerných filmov (a tiež seriály) - a ďalšie sa chystajú.

Josh Brolin ako Thanos
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Disney/Marvel Studios)

Mandalorian aj rozšírenie sveta Star Treku

Cestu do kín aj na obrazovky si našli aj ďalšie série, napríklad nová trilógia Star Wars. A to nielen tri pokračovania hlavnej ságy z rokov 2015, 2017 a 2019, ale tiež odvodené filmy Rogue One (2016) a Solo (2018).

Nadšenie u divákov vyvolal vlani predstavený seriál sa sveta Star Wars nazvaný Manadalorian. Niekoľkými pokračovaniami pre plátna kín i obrazovky sa dočkala aj ďalšia sci-fi legenda Star Trek, po rebootu z roku 2009 pribudli okrem iných filmy Do temnoty (2013) a Do neznáma (2016).

Star Trek
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Universal, Wanter Bros., 21th Century Fox)

Fenomén Game of Thrones

Jedným z fenoménov končiacej dekády sa stal americký seriál Hra o tróny (Game of Thrones), ktorého prvú sériu predstavila televízia HBO v roku 2011 a poslednú ôsmu vlani. U kritikov sice spracovanie knižnej ságy Pieseň ľadu a ohňa spisovateľa George R. R. Martina zaznamenalo spočiatku vlažné reakcie, diváci si ju ale rýchlo obľúbili.

Legendárny Kroupa z Marečku, podejte mi pero! Pre herectvo sa postavil otcovi... Bol trikrát ženatý

Príchod Hry o tróny sa kryje s nástupom streamovania, vďaka ktorému ľudia často sledovali celú sériu naraz, nie diel po dielu v týždennom odstupe ako predtým. Game of Thrones by sa pritom mala budúci rok dočkať aj pokračovania v podobe prequelového seriálu. 

Zábery z premiérovej časti
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Viac o téme: NetflixMCUDekádaStreamovanieFilmové série
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu