Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stojí za množstvom najúspešnejších českých projektov: Alice Nellis slávi okrúhlu 50-tku

Alice Nellis
Alice Nellis (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Alice Nellis, ktorá 3. januára slávi päťdesiatku, je známa najmä ako scenáristka, filmová a divadelná režisérka, ale živila sa aj ako prekladateľka, hudobníčka či internetová dizajnérka. Natočila cenené snímky ako Výlet, Tajnosti či televízny seriál Pustina.

Rodáčka z Českých Budějovíc získala stredoškolské vzdelanie na gymnáziu v Poděbradoch, potom študovala hru na flautu na konzervatóriu (štúdium ale nedokončila) a zároveň študovala anglistiku a amerikanistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Po vyštudovaní v roku 1997 sa nejakú dobu živila ako prekladateľka a hudobníčka. Potom študovala na FAMU, školu ale nedokončila.

Obrovská radosť na Vianoce: Mocný Thanos sa stal štvrtýkrát otcom! Symbolické meno pre dcérku

Jej celovečerný debut Ene bene (1999) získal na MFF v San Franciscu cenu pre najlepší film. Za scenár k snímke Výlet dostala Nellis Českého leva a nasledujúce Tajnosti boli ocenené Českým levom za najlepší film. Do jej tvorby patrí okrem iného filmy Perfect Days, Mamas & Papas, Anjeli všedného dňa či rozprávka Sedmoro krkavcov. V roku 2016 natočila s režisérom Ivanom Zachariášom dramatickú televíznu minisériu Pustina.

Okrem režisérskej a scenáristickej činnosti sa venuje aj divadelnej réžii. Napríklad v roku 2012 bola za inscenáciu komornej opery Philipa Glassa Príšerné deti nominovaná na Cenu Alfréda Radoka. A k svojmu filmu Výlet napísala anglické texty piesní a niektoré z nich aj sama naspievala.

Jej druhým manželom bol americký ekonóm Simon Nellis. Teraz je tretíkrát vydatá, jej manželom je kameraman Matěj Cibulka. Majú spolu jedno dieťa a vychovávajú dve adoptované deti.

Viac o téme: Alice NellisNarodeninyPustatinaTajnosti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu