Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Milióny dolárov a pokus presláviť Irak vo svete filmu: Husajnov sen zničila vojna

(Zdroj: Youtube)

Bývalý iracký prezident Saddám Husajn sa pokúsil dostať Irak do filmového sveta. V roku 1980 poskytol milióny dolárov na natočenie výpravného filmu Clash of Loyalties (Konflikt vernosti), v ktorom hrali britskí herci vrátane Olivera Reeda. Potom ale vypukla iracko-iránska vojna, ktorá veci skomplikovala, a iracká invázia do Kuvajtu potom Saddámove plány zmarila nadobro.

Producentom sľubného filmového debutu bol britský producent irackého pôvodu Lateif Jorephani. V rozhovore so stanicou BBC povedal, že snímka Clash of Loyalties sa natáčala na začiatku 80. rokov výhradne v Iraku a že Saddám vtedy naozaj veľmi stál o to dostať Irak do centra medzinárodného filmového sveta.

Hollywood, Bollywood a Bagdad?

"Možno si myslel, že sa raz Bagdad stane Bollywoodom na Tigrise," povedal Jorephani s poukazom na indickú filmovú produkciu. Jorephani natáčanie opísal ako zaujímavé dobrodružstvo. Ústrednou témou snímky bol incident, ktorý sa stal v Iraku v 20. rokoch a pri ktorom bol zabitý britský dôstojník. Záujem o účinkovanie vo filme bol údajne veľký - všetky britské postavy hrali Briti, medzi nimi Reed, irackých hrdinov potom Iračania.

Príprava išla veľmi dobre, kým nezačala vojna medzi Irakom a Iránom. Briti doma sledovali informácie o nej v televízii a príbuzní filmárov začali Jorephaniho bombardovať telefonátmi, aby sa ich blízki vrátili do Británie. "Tak sme to zastavili," povedal producent. Iracké vedenie ale usilovalo o to, aby sa zdalo, že je všetko po starom. Takže filmári dostali po niekoľkotýždňovej prestávke pokyn pokračovať.

Film sa aj napriek vojne podarilo dokončiť

Bagdadské letisko kvôli vojne nebolo použiteľné, tak produkcia ľudí posielala do Jordánska a z ammánského letiska ich do Iraku vozili taxíky. Lenže situácia sa zmenila rovnako ako zásobovanie, ľudia začali byť povolávaní do vojny. A to nebol jediný Jorephaniho problém. Reed si podľa neho rád vypil a vyžíval sa v bujarých večierkoch. "Najväčšie starosti mi robilo Olliho správanie," povedal. O jeho stiahnutí z filmu usilovala iracká vláda a ministri Jorephaniho vyzývali, aby Reeda z filmu odvolal. "Nechceme ho tu," hovorili. A Jorephani Iračanov prosil, aby to s filmármi vydržali.

Film bol cez všetky ťažkosti dokončený a premietnutý na niekoľkých filmových festivaloch. "Všetko skončilo, keď iracká armáda v roku 1990 vošla do Kuvajtu. Akýkoľvek kontakt s Irakom aj vyjednávanie s ním bolo potom ilegálne," povedal Jorephani. "Saddámov" film nikdy na Západe do distribúcie nešiel a Jorephani už pre Saddáma nikdy nič iné nenakrútil.

Viac o téme: Konflikt vernostiSaddam HusajnLateif JorephaniOliver Reed
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu