Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nominácie na ceny Českého leva sú známe: Ovládla ich TÁTO trojica filmov

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © Bontonfilm)

Najviac nominácií na filmové ceny Český lev získala dráma Bohdana Slamy Krajina ve stínu. Dostala ich 15. Nasleduje film režiséra Slávka Horáka Havel inšpirovaný životom Václava Havla a príbeh rozprávajúci osud liečiteľa Jána Mikoláška Šarlatán od režisérky Agnieszky Hollandovej. Majú zhodne 14 nomináciií. Úspešne si viedli tiež televízne minisérie Herec v réžii Petra Bebjaka a film Modelár Petra Zelenku, ktoré získali od akademikov po sedem nominácií. Výsledok prvého kola hlasovania svojich členov dnes oznámila Slovenská filmová a televízna akadémia (ČFTA).

O sošku Českého leva sa v 21 štatutárnych kategóriách bude uchádzať v záverečnom hlasovaní 27 titulov. Laureáti prevezmú ocenenie 6. marca v pražskom Rudolfíne. Galavečer 28. ročníka Českých levov bude v priamom prenose Českej televízie sprevádzať rovnako ako vlani herec Václav Kopta. Všetky tri snímky s najviac nomináciami sú v užšom výbere medzi najlepšími filmami aj na cenu pre režiséra. V oboch týchto kategóriách ich doplnili snímky Modelár režiséra Petra Zelenku a Žáby bez jazyka Miry Fornayovej.

Ivan Trojan a Juraj Loj v snímke Šarlatán (Zdroj: Photo © Marlene Film Production)
Zobraziť galériu (5)
Ivan Trojan a Juraj Loj v snímke Šarlatán (Zdroj: Photo © Marlene Film Production)  (Zdroj: Photo © Marlene Film Production)

Historická dráma Krajina ve stínu a Šarlatán uspeli tiež v Cenách českej filmovej kritiky. Pozbierali zhodne po piatich nomináciách. Výsledky usporiadatelia zverejnia 6. februára v pražskom Divadle Archa.

Snímka z filmu Krajina ve stínu (Zdroj: Photo © Bontonfilm)
Zobraziť galériu (5)
Snímka z filmu Krajina ve stínu (Zdroj: Photo © Bontonfilm)  (Zdroj: Photo © Bontonfilm)

O nomináciách 28. ročníka ocenenia Český lev hlasovalo 190 členov z celkového počtu 325 členov ČFTA. Vyberali z 87 hraných, dokumentárnych, animovaných a krátkych filmov aj televíznych diel, ktoré splnili štatút cien Český lev. Akademici už skôr snímku Šarlatán poľskej režisérky Hollandovej nominovali do boja o Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov.

Víťazi neštatutárnych cien Českého leva sú známi

Na tlačovej konferencii ČFTA boli dnes ohlásení aj víťazi neštatutárnych cien Českého leva. Cenu za najlepší filmový plagát získal Jan Poukar za výtvarný návrh pre film Príroda ve stínu. Cenu filmových fanúšikov si odniesla snímka V sieti režisérov Barbory ​​Chalupovej a Vítu Klusáka, ktorý bol na webe Česko-slovenskej filmovej databázy ocenený nadpriemernými 86 percentami.

Snímka z filmu V sieti (Zdroj: Facebook/V sieti)
Zobraziť galériu (5)
Snímka z filmu V sieti (Zdroj: Facebook/V sieti)  (Zdroj: Facebook/V sieti)

Od tohto ročníka sa novo otvorili ďalšie kategórie aj televíznym projektom. O Českého leva budú tento rok usilovať Bebjakova televízna miniséria Herec, Štokholmský syndróm režiséra Dana Svátka a televízny film Veterán Jana Hřebejka z produkcie Českej televízie. 

Českého leva za najlepší televízny seriál môže získať Miesto zločinu Ostrava v réžii Dana Wlodarczyk, Jiřího Chlumského a Jána Hřebejka, Zradcovia režisérov Viktora Taus a Matěja chlupáčka z produkcie Českej televízie alebo seriál Špecialisté tvorcov Heike Richter-Karst a Michaela Bütowa vytvorený televíziou Nova.

Judit Bárdos a Jan Cina v minisérii Herec (Zdroj: Photo © Česká televize / Martin Žiaran)
Zobraziť galériu (5)
Judit Bárdos a Jan Cina v minisérii Herec (Zdroj: Photo © Česká televize / Martin Žiaran)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Martin Žiaran)

Ďalšie nominácie a nové kategórie

ČFTA oznámila tiež nominácie na neštatutárnu Cenu Magnesia za najlepší študentský film roku 2020. Nominované boli snímky Anatomie českého odpoledne (režie Adam Martinec),Hranice (Damián Vondrášek), Musí to být bolestivý (David Semler), Pripyat Piano (Eliška Cílková) a Jsme si o smrt blíž (Bára Anna Stejskalová). Snímky Anatomie českého odpoledne, Hranice a Pripyat Piano postúpili tiež do nominácií v novej kategórii najlepší krátky film a snímka Jsme si o smrt blíž získal nomináciu aj v novej kategórii najlepší animovaný film.

Najviac Českých levov, rovný tucet, si doteraz odniesol film Masaryk Julia Ševčíka za rok 2016. O jedného menej získal tri roky predtým Hořícu keř Agnieszky Hollandovej. Najúspešnejšou herečkou medzi akademikmi je Anna Geislerová s piatimi Českými levmi, medzi mužmi potom vedie Ivan Trojan so šiestimi soškami.

Viac o téme: NominácieČeský levKrajina v tieni
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu