Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Guru filmovej postmoderny: David Lynch ukazuje svoju celoživotnú vášeň! Tajomstvá malých mestečiek

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Americký režisér David Lynch, narodený 20. januára 1946, rád nazerá pod povrch reality a divákov necháva, aby si hľadali svoje vlastné významy. V jeho filmoch skrývajú zvláštni ľudia ešte zvláštnejšie tajomstvá, na zostrihaných trávnikoch sa dá nájsť odrezané ucho. Najzásadnejší odkaz filmových a televíznych projektov amerického režiséra Davida Lyncha, by sa dal sformulovať asi takto: Nie je všetko tak, ako sa na prvý - a nezriedka aj na druhý - pohľad zdá.

Scenárista, maliar, hudobník, skladateľ a performer Lynch bol nominovaný na Oscara za svoje snímky Sloní muž, Modrý zamat a Mulholland Drive. Lynchove bizarné filmy, ktoré nie sú pre každého, zrkadlia život taký, aký je. Zmätený, sled udalostí je iracionálny a každý vykladá po svojom.

Život je veľmi chaotický

"Život je veľmi, veľmi chaotický a filmom by malo byť dovolené byť tiež takými," hovorí k tomu režisér. Jeho umenie je ovplyvnené expresionizmom a pre jeho filmy sú typické surrealistické zobrazenia. U svojich fanúšikov sa teší až kultovej obľube. Lynchovou celoživotnou vášňou je odhaľovať tajomstvá pokojných mestečiek, podobných tomu, v akom sa sám narodil. "Na povrchu sa ukazuje len časť pravdy. Až pod ním sa skrýva to, čo ma na živote zaujíma: temnota, neistota, hrôza, choroby."

Tam sa odohráva jeho snímka Modrý zamat alebo seriál Mestečko Twin Peaks. David Lynch pochádza z Missouly v štáte Montana a podľa svojich slov nechodil v detstve do kina ani nečítal knihy. "Pozoroval som život vo veľkých detailoch, napríklad slinu zmiešanú s krvou alebo veľké celky pokojnej dekorácie. Ani si nepamätám, načo som myslel, svet mi pripadal nádherný." Jeho rodina sa niekoľkokrát sťahovala, Lynch najprv študoval maľbu a sochárstvo.

Bizarný debut

Po štúdiu na Americkom filmovom inštitúte, kam ho roku 1970 prijali na základe jeho amatérskeho stredometrážneho filmu o chlapcovi, ktorý si vypestuje babičku zo semienka, nasledoval jeho debut Mazacia hlava (1977). Morbídny čiernobiely snímok o mladom páre, ktorému sa namiesto dieťaťa narodia nemohúce príšerky, okamžite vyvolal pozornosť. Vďaka nemu dostal Lynch ponuku natočiť Slonieho muža.

S manželkou Emily.
Zobraziť galériu (3)
S manželkou Emily.  (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Bizarná a emocionálne pôsobivá adaptácia skutočného príbehu muža so znetvorenou hlavou z roku 1980 získala osem nominácií na Oscara. Nasledovala menej úspešná adaptácia slávnej sci-fi Duna (1984). Po dvoch rokoch nakrútil Lynch kultový Modrý zamat. Príbeh mladíka z amerického malomesta, ktorý sa nálezom ľudského ucha na trávniku zapletie do siete zločinu, fascinuje temnou atmosférou plnou vášne, sexuálnych úchyliek, smrti a násilia.

Legendárny Twin Peaks

Rovnakú metódu, ktorá divákov vťahuje do ponurého a znepokojujúceho sveta, použil Lynch aj v televíznom seriáli Mestečko Twin Peaks (1990). Vyšetrovanie brutálnej vraždy študentky Laury Palmer v pokojnom mestečku uprostred lesov sa postupne mení v tajomný psychologický thriller prestúpený bizarným humorom. Úspech seriálu bol nevídaný, vznikla tridsaťdielna séria, ktorú v roku 2017 doplnilo ďalších 18 dielov.

V Lynchovej road movie Divokosť v srdci z roku 1990, kde Nicolas Cage v saku z hadej kože uteká pred zákonom a pred matkou svojej milenky, sa opäť miešajú rôzne žánre. Film bol ocenený Zlatou palmou v Cannes. Po filme Lost Highway z roku 1997, založenom na snovej logike a nelineárnej rozprávacej štruktúre, natočil Lynch pre neho netypický Príbeh Alvina Straighta (1999) - prostý a ľudský príbeh o starčekovi, ktorý pomaly putuje na záhradnom traktore za svojím bratom, s ktorým sa kedysi pohádal. Späť k svojmu štýlu sa vrátil v mysterióznych thrilleroch Mulholland Drive (2001) a Inland Empire (2006).

Okrem filmov Lynch nakrútil tiež niekoľko videoklipov a nebráni sa ani práce na reklame pre módne firmy. Štvrtýkrát ženatý tvorca a otec štyroch detí od roku 1973 denne praktizuje meditáciu. Aj u nás vyšla jeho knižná biografia nazvaná David Lynch - Temné stránky duše (1995).

Viac o téme: David LynchModrý zamatMulholland Drive
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu