Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovenský film Správa opäť v popredí záujmu: Snímka o úteku z Osvienčimu sa bude premietať v USA

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Sprava.sk/D.N.A., s.r.o.)

Premiéra filmu Správa, ktorý rozpráva o úteku z Osvienčimu, sa kvôli pandémii odkladá na zatiaľ bližšie neurčený termín tento rok na jar.

Tvorcovia plánovali koprodukčnú snímku Petra Bebjak uviesť 28. januára pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý sa pripomína o deň skôr. Film Správa sa ale bude 27. januára, v deň oslobodenia najväčšieho nacistického koncentračného tábora v Osvienčime, premietať v USA prostredníctvom medzinárodnej židovskej organizácie pre ľudské práva Centrum Simona Wiesenthala so sídlom v Los Angeles.

Za tvorcu o tom informovala Martina Reková. Po premietaní bude nasledovať on-line debata s režisérom Bebjakom a predstaviteľom hlavnej úlohy Noelom Czuczorom moderovaná držiteľom Oscara Richardom Trankom.

Slovenský film Správa opäť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Sprava.sk/D.N.A., s.r.o.)

Slovensko-česko-nemecká snímka Správa, aktuálne slovenský kandidát na Oscara, bola nedávno tiež vybraná medzi distribučné tituly renomovanej americkej spoločnosti Samuel Goldwyn Films. Tá okrem Bebjakovej Správy zakúpila z čisto európskych snímok práva ešte na nedávneho víťaza Európskej filmovej ceny, dánsky film Chľast režiséra Thomasa Vinterberga. Vyhlásenie nominácií Americkej filmovej akadémie v kategórii najlepší medzinárodný film, pri ktorej sa bude hlasovať o Správe, bude 9. februára.

Film Petra Bebjaka Správa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sprava.sk)

Film o jednom z najvýraznejších zápisov československých občanov o holokauste 

Dobrodružný filmový príbeh úteku mladých židovských väzňov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu z prísne stráženého koncentračného tábora Osvienčim zachytáva skutočné udalosti. Dvomi mladíkmi následne vyhotovená detailná správa o fungovaní továrne na smrť sa v júni 1944 dostala aj do rúk W. Churchilla a FD Roosevelta, po vojne bola využitá v norimberskom procese. 

Podľa odborníkov išlo o jeden z najvýraznejších zápisov československých občanov do svetovej histórie. S Rudolfom Vrbom, jedným z hlavných hrdinov príbehu Správy, bol v kontakte aj režisér Steven Spielberg, keď pripravoval slávnu snímku Schindlerov zoznam.

Film Petra Bebjaka Správa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sprava.sk)

Po boku hlavných hereckých predstaviteľov Noela Czuczora a Petra Ondrejičku zo Slovenska sa v úlohe spoluväzňa predstaví český herec Jan Nedbal, aktuálne známy z minisérií Božena a Herec, v menšej úlohe sa objaví Ondřej Malý. Z Čiech je tiež architekt snímky Petr Synek. Kameramanom snímky Správa je Martin Žiaran a kostýmovou výtvarníčkou Katarína Štrbová Bieliková.

Režisér Správy Peter Bebjak si za svoj film Čiara o pašovaní cigariet cez slovensko-ukrajinskú hranicu a natočený v slovenskej koprodukcii odniesol z festivalu Karlovy Vary cenu za réžiu. Jeho trojdielna miniséria Herec je aktuálne nominovaná na Cenu filmovej kritiky aj Českého leva.

Viac o téme: Peter BebjakSpráva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu