Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Drogová epidémia, ktorá v 80. rokoch zachvátila USA: Crack musel riešiť aj prezident

(Zdroj: Netflix)

USA sa v 80. rokoch minulého storočia trápili s problémom, ktorý zasahoval celú spoločnosť. Po celej krajine sa rozšíril crack - cenovo dostupnejšia verzia kokaínu. Šírila sa najmä medzi černošskou komunitou a zabila tisíce ľudí.

Lacná a silná droga vyvolala paniku a rozhorčenie umocnené rasizmom. Crack sa na rozdiel od kokaínu nešňupe, ale fajčí v sklených trubičkách či klasických cigaretách spolu s marihuanou a tabakom. Crack sa stal postupne fenoménom, na ktorom zarábali díleri tisíce dolárov denne.

Kokaín bol drogou bohatých, crack zas chudobných. Závislosť na tejto droge sa masívne rozšírila, nielen v New Yorku či Los Angeles, ktoré boli epicentrom. Výrazne vzrástla kriminality, vraždy, úmrtia, vzostup gangov, korupcia policajtov a obvinenia, že na tejto kríze má výrazný podiel samotná americká vláda. 

Do protidrogového boja sa zapojil aj vtedajší prezident Ronald Reagan s manželkou, ktorý spustili jednu z najväčších kampaní v histórii krajiny - "Povedz proste nie!". V tom čase dokonca matky doslova udávali svojich synov, pretože závislosť na cracku sa nekontrolovateľne šírila.

Ak máte chuť na zaujímavý príbeh a autentické výpovede bývalých dílerov, užívateľov, historičky, novinára či bývalého detektíva, pozrite si trailer dokumentu od Netflixu s názvom Crack: Kokaín, korupcia a konšpirácie. Dozviete sa o udalostiach, ktoré by väčšina ľudí najradšej vymazala z pamäte.

Viac o téme: DokumentNetflixUSAKokaínKorupciaCrackKonšpirácie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu