Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľký úspech pre Česko, Šarlatán môže získať Oscara: Slovenský film nepostúpil

(Zdroj: Photo © Marlene Film Production)

Český film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandovej sa dostal do užšieho výberu 15 filmov, ktoré sa uchádzajú o nominácie na Oscara v kategórii medzinárodný hraný film. Medzi "semifinalistov" sa naopak nedostala slovenská snímka Správa. Hollandová povedala, že postup trochu čakala, ale aj tak bola nervózna.

Americká filmová akadémia zverejnila užšie zoznamy uchádzačov o najprestížnejšie filmové ocenenie v deviatich kategóriách v noci na dnes. Do užšieho zoznamu v kategórii medzinárodný hraný film postúpilo 15 filmov, a nie desať ako v minulých rokoch. "Úprimne povedané som to trošku čakala, pretože sme všade boli spomínaní medzi filmami, ktoré majú šancu. To bolo znamenie, že máme nádej. Ale pochopiteľne, občas to takto nefunguje, takže sme boli nervózni. Keď s ničím nepočítate, tak môžete mať len dobrú správu. a keď s niečím počítate, a ono sa to nepodarí, tak je to sklamanie," povedala dnes po polnoci Hollandová ČTK.

"Mala som veľa ohlasov od členov Americkej filmovej akadémie, že sa im film naozaj páči," dodala poľská absolventka pražskej FAMU. Do 93. ročníka udeľovania Oscarov prihlásilo svoje filmy 93 krajín. Českému filmu budú konkurovať napríklad filmové diela z Francúzska, Bosny a Hercegoviny, Rumunska, Nórska, Dánska a Ruska, ale aj z neeurópskych krajín ako Chile, Guatemala, Irán, Mexiko alebo Tunisko. "Budem rada, keď sa teraz dostaneme do tej najužšej spoločnosti piatich nominovaných, čo je tento rok veľmi ťažké," vie poľská režisérka.

"Vidím tam dvoch favoritov, takže to bude ťažké a s celkovým víťazstvom a Oscarom skôr nepočítam. Je tam niekoľko skutočne veľmi silných filmov a ten náš je taký komorný," premieta Hollandová. Dráma Šarlatán vznikla podľa scenára Marka Epsteina a sleduje život liečiteľa a bylinkára Jána Mikoláška, ktorý liečil státisíce ľudí, bol ale perzekvovaný nacistami i komunistami.

Z terajšieho výberu sa bude nakoniec o Oscara uchádzať päť nominovaných filmov. Postupujúci budú vyhlásení 15. marca. Víťazi potom budú vyhlásení na slávnostnom udeľovaní Oscarov v nedeľu 25. apríla. Do užšieho výberu nominácií na Oscarov v kategórii medzinárodný hraný film už vlani Americká filmová akadémia vybrala aj koprodukčnú drámu Nafarbené vtáča českého režiséra Václava Marhoula. Česko vlani uspelo aj v kategórii krátky animovaný film, kde bol do užšieho výberu zaradený krátkometrážny film Dcéra študentky pražskej Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení (FAMU) Darje Kaščejevovej.

Zaujímavý rumunský dokument o podvode

Akadémia vybrala na užšie zoznamy tiež filmy, ktoré majú ambíciu získať Oscary v ďalších ôsmich kategóriách: celovečerný dokumentárny film, krátky dokumentárny film, masky, pôvodná hudba, pôvodná pieseň, krátky animovaný film, krátky film zachytávajúci živú akciu a vizuálne efekty.

Medzi 15 celovečerných dokumentárnych filmov z 238 prihlásených sa dostal napríklad rumunský Colectiv, ktorý sa zároveň ocitol na zozname medzinárodných hraných filmov. Snímka odkrýva podvody v rumunskom systéme zdravotnej starostlivosti na pozadí požiaru v bukureštskom klube Colectiv, ktorý si v roku 2015 vyžiadal 27 mŕtvych a 180 zranených.

Vo výbere však nechýba ani americké snímky z produkcie internetovej televízie Netflix Kripl kemp: Revolúcia na kolieskach a Smrť Dicka Johnsona. Podľa agentúry AP je trochu prekvapením nezaradenie filmu The Dissident, ktorým režisér Bryan Fogel približuje prípad vraždy saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího z roku 2018.

Viac o téme: OscarSprávaŠarlatán
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu