Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Silné svedectvo ženy vo vojnovom konflikte: VIDEO Pozrite si najúspešnejší dokument! Je to neúprosná obžaloba

(Zdroj: YouTube/totalfilm.cz)

Svedectvo ženy vo vojnovom konflikte prináša film Pre Samu, jeden z najlepších dokumentov roku 2019, ktorý má na konte 45 ocenení vrátane Európskej filmovej ceny a nominácie na Oscara. On-line premiéra filmu sa uskutočnila v piatok (19. 2.) o 20.20 h na platforme Kino Doma. Informovala o tom Lucia Mandincová z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

Novinárke Waad Al-Khateab sa narodí dcéra Sama. Je to šťastná udalosť, aj keď k nej dôjde v troskách sýrskeho Aleppa, kde Waad a jej manžel Hamza prevádzkujú jednu z posledných kliník. Vzhľadom na to, že smrť je všade okolo nich a každá sekunda v ťažko skúšanom meste môže byť zároveň tá posledná, rozhodne sa Waad nakrútiť pre svoju dcéru osobný denník, ktorý zachytáva život v drastických kulisách vojny a súčasne je i intímnym obrazom matky dcére.

Je to neúprosná a vášnivá obžaloba

"Film Pre Samu je bezprostrednou, vášnivou a neúprosnou obžalobou, úpenlivou prosbou, aby svet nikdy neodvracal pohľad pred utrpením. Je taktiež emotívnym príbehom o láske k dieťaťu a mestu, ktoré sa premenilo na peklo," dodala Mandincová k filmu vytvorenému z denníkových záznamov.

Viac o téme: DokumentPre Samu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu