Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Tie najkrajšie zábery zo všetkých: Pozrite si prehľad oscarových kameramanov

Záber z filmu Birdman
Záber z filmu Birdman (Zdroj: Fox Searchlight Pictures)

Milovníkom kinematografie je pravdepodobne každý z nás, bez ohľadu na to, či sa nám páčia komédie, historické drámy či zamilované príbehy. Žiadny film by však nevznikol bez zručného kameramana, ktorý projektu vdýchne formu.

Byť kameramanom je mimoriadne náročné. Musí byť totiž vždy dva kroky pre režisérom a zároveň sa snažiť naplniť jeho požiadavky o výsledku. Okrem toho proti nemu stoja strihači, ktorí si film prispôsobia podľa seba, aj keď kameraman mal možno o výsledku úplne iné predstavy.

Temná stránka Hollywoodu: Pitt, Clooney či Ford nenávidia svoje filmy! Jessica Alba chcela ukončiť kariéru

Rovnako však ako aj medzi hercami či režisérmi, tak aj pri kameramanoch existujú tí priemerní a tí najlepší. A ako lepšie ich rozlíšiť, ak nie podľa zlatých sošiek. Video z YouTube kanálu CineVore sa zameralo na tých, ktorí získali Oscara v priebehu posledných dvadsiatich rokov.

Na vás tak čaká prehliadka toho najkrajšieho, čo sme mohli za dve desaťročia vidieť v kinosálach. Zoznamu dominuje Emmanuel Lubezki či Roger Deakins, ktorý získal prvého Oscara až v roku 2018, čím sa mu podarilo preťať šnúru trinástich nepremenených nominácií.

Viac o téme: OscaryKameramani
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu