Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jeden z najlepších sci-fi filmov oslavuje 30. výročie: TOTO ste o Terminátorovi 2 nevedeli

Terminátor Zobraziť galériu (4)
Terminátor (Zdroj: internet)

Pred 30 rokmi sa do amerických kín dostalo pokračovanie úspešného filmu Terminátor s podtitulom Deň zúčtovania (Judgment Day). Snímka sa dočkala gigantického úspechu, nadšených ohlasov od kritiky i divákov, nehovoriac o tržbách z kín, ktoré presiahli viac ako pol miliardy amerických dolárov. Pri príležitosti výročia premiéry tohto sci-fi klenotu sme si pred vás pripravili množstvo zaujímavostí. Poznáte všetky?

Desať rokov po neúspešnom pokuse zabiť Sarah Connorovú v podaní Lindy Hamilton, matku budúceho vodcu ľudstva vo vojne proti strojom, sa do Los Angeles vracia z budúcnosti nový Terminátor, typ T-1000 (Robert Patrick), aby zlikvidoval už narodeného Johna Connora. Dospelý Connor (Michael Edwards) v roku 2029 na svoju ochranu posiela do minulosti Arnolda Schwarzeneggera čoby druhého terminátora T-800.

Kritici o Zlatých glóbusoch: Nikto ich už nepotrebuje!

Oba stroje nezávisle od seba pátrajú po tínedžerovi Johnovi (Edward Furlong), ktorý zakrátko zistí, že T-800 je naprogramovaný na jeho ochranu a s jeho pomocou oslobodí svoju matku z psychiatrického ústavu, kde ju liečia z údajnej schizofrénie. T-800 obom vysvetlí, čo prinesie budúcnosť - tú však možno zmeniť... Teda, samozrejme, len ak sa im podarí uniknúť nemilosrdnému a zdanlivo nezničiteľnému T-1000.

Záporákom mal byť niekto úplne iný

Po premiére filmu sa na verejnosť dostalo množstvo zaujímavostí. Podľa slov Roberta Patricka mal kultovú úlohu T-1000 hrať slávny spevák a herec Billy Idol. Ten mal však pred začatím nakrúcania nehodu na motorke, a tak rolu posunuli práve Patrickovi. 

Snímka sa svojho času stala rekordnou. Pôvodone malo pokračovanie Terminátora stáť „len“ 70 miliónov amerických dolárov, no režisér James Cameron sa utrhol z reťaze. Celková suma sa nakoniec vyšplhala až na 102 miliónov dolárov, pričom len za triky tvorcovia zaplatili 17 miliónov dolárov. To z dnešného pohľadu síce nie je veľa, no v tom čase išlo o najdrahší filmový projekt v histórii kinematografie.

Jeden z najlepších sci-fi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Utrácanie, ktoré sa vyplatilo

Išlo však o dobrý risk, keďže snímka za zaplatila za necelé tri týždne. Za prvý víkend dokonca zarobila hneď 52 miliónov dolárov. Mimochodom, výsledná suma prekonala tržby prvého filmu o 434 %, čo aj 20 rokov po premiére predstavovalo rekord v navýšení tržieb za filmové pokračovanie. 

Priznanie herca, ktorý filmami spôsobil vlnu kontroverzie: Borata už neuvidíme! TOTO je dôvod

Aby ste si vedeli predstaviť, ako vyzeralo „utrácanie“ Camerona, tak scéna, kde T-1000 prenasleduje hrdinov filmu v helikoptére, je nakrútená bez vizuálnych efektov. To znamená, že všetko, čo vo filme uvidíte, bolo 100 % skutočné. Áno, aj pasáž preletu vrtuľníka tunelom či zrážka s vrtuľníkom. Scéna sa však kameramanovi zdala príliš nebezpečná a preto ju odmietol točiť. Cameron sa vynašiel a za kameru sa postavil on sám. 

Jeden z najlepších sci-fi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nemalé honoráre

Linda Hamilton čoby Sarah Connorová bude na film určite spomínať až do smrti. Môže za to hlavne fakt, že na snímke sa podieľala veľká časť jej rodiny. Jej sestra, identické dvojča, ju zaskakovala v niektorých scénach a jej syn Dalton si strihol rolu malého Johna Connora. Okrem toho si však odniesla nepríjemný darček. Pri strelbe po výťahu nemala chrániče sluchu, čo spôsobilo trvalé poškodenie sluchu.

Sťažovať si však nemohla, veď za film dostala honorár milión amerických dolárov. Arnold Schwarzenegger zase dostal 25 miliónov, čo je približne 20-násobok honoráru prvej snímky. Honorár Edwarda Furlonga, ktorý stvárnil rolu mladého Johna Connora, bol iba 30 tisíc amerických dolárov. Fráza „Hasta la vista, baby“ tak stála v prepočte 85-tisíc dolárov.

Sarah Connor – Terminator
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Orion Pictures Entertainment)

Dobrák Arnie

Terminátor vo filme strieda hneď niekoľko zbraní. Jednou z nich je napríklad Winchester 1887. Pri nakrúcaní boli použité dve tieto brokovnice, u ktorých bola skrátená hlaveň. Aby ju vo filme mohol nabíjať slávnym otočením, na jednej z nich bolo zväčšené oko pákového mechanizmu. Arnold si pri jednej scéne zbrane poplietol a takmer si zlomil tri prsty. 

Smutný životný príbeh slávnej českej hviezdy: Pocítil krutosť nacistického režimu, zomrel pri varení

Oproti prvému filmu nastala zásadná zmena. Terminátor v podaní Schwarzeneggera už nie je zápornou, ale kladnou postavou. Arnoldovi sa to ale príliš nepáčilo. Nakoniec ale súhlasil a Cameronovi povedal: „Hlavne nech nevyzerám prihriato“. Americký filmový inštitút ho nakoniec ako jediného zaradil do rebríčku najväčších filmových hrdinov a zároveň aj zloduchov. 

Na záver tu pre vás máme ešte niekoľko krátkych zaujímavostí: 

  • Slovenský dabing vznikol prekvapivo až v roku 2009 pod vedením Zdena Dřínovského v štúdiu DIMAS. 
  • Motorkársky outfit Arnolda Schwarzeneggera z filmu ponúkal špecializovaný londýnsky obchod s rekvizitami na začiatku roka 2015 za 27 300 amerických dolárov. 
  • Pri nakrúcaní filmu sa spotrebovalo približne pol milióna metrov filmu. Nakoniec sa z nich využilo 1 %.
  • Namaskovať Arnolda pre záverečnú scénu trvalo asi päť hodín. Maskérky neskôr prezradili, že latexový vzhľad kože Terminátora dosahovali lubrikačným gélom. 
  • Alternatívny koniec filmu sa odohráva v roku 2029 na rovnakom mieste, kde film začína. Miesto sa však zmení na park, kde sa naháňajú deti.
  • Životnosť Terminátora je podľa predĺženej verzie filmu 120 rokov. 
Viac o téme: Arnold SchwarzeneggerTerminátor 2Zaujímavosti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu