Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Koronavírus vo filme: Filmári sa inšpirovali súčasnou pandémiou a takto to dopadlo

Grey´s Anatomy
Grey´s Anatomy (Zdroj: ABC)

Čo by to bolo za svetový problém, keby sa ho nechytili aj filmoví a televízni tvorcovia? Tak je to aj s koronavírusovou pandémiou. Netrvalo to dlho a začali pribúdať kúsky, ktorých dej ovplyvňuje práve Covid-19.

Locked Down

Jedným z takýchto pandemických kúskov je aj britská novinka Locked Down, v ktorej si hlavné úlohy strihli Anne Hathaway a Chiwetel Ejiofor. Dej sa točí okolo Lindy a Paxtona, ktorí sa síce rozišli, no kvôli povinnej karanténe musia aj naďalej žiť pod jednou strechou. Obaja sa v rámci možností usilujú o pokojné spolubývanie. Alkohol a poézia ich však nakopnú a zatúžia po živote. Preto sa nechajú zlákať na riskantnú lúpež šperkov.


Mohlo by vás zaujímať: Televízie stoja pred zásadnou dilemou: Ignorovať či neignorovať pandémiu koronavírusu?


COVID 19: Svet v ohrození

Výborne spracovaný dokument priniesol krutú realitu v podobe života v čase súčasnej pandémie v rôznych krajinách s rozdielnou životnou úrovňou. Tvorcovia pripravili koktejl autentických záberov, svedectiev pacientov, zdravotníkov i vedcov. Keďže dokument vrcholí v závere európskej prvej vlny, má pomerne optimistické videnie. Ktovie ako by vyzeral tento dokument, keby sa natáčal teraz…

Songbird

Koronavírusovú pandémiu si vzal za hlavnú tému filmu aj režisér Michael Bay vo filme Songbird. Dej dystopickej drámy zasadil do roku 2024, kedy súčasný Covid-19 zmutoval až na Covid-23 a napáda aj najdôležitejšie časti mozgu. Úmrtnosť je v tom čase až 50 % obyvateľstva. Ľudia sú umiestnení v špeciálnych táboroch a stráži ich armáda. Bay nám teda nevykreslil veľmi ružovú budúcnosť.


Mohlo by vás zaujímať: Slovákom sa zmenil vkus: Seriál je veľký požierač času, mnohí si ho pred pandémiou odopierali


Grey's Anatomy

Pandémia sa dotkla aj obľúbených seriálov, predovšetkým tých, v ktorých hrajú prím lekári či iné záchranné zložky. Najskôr niektoré z nich rozdávali svoje kostýmy zdravotníkom v prvej línii, neskôr vyšetrovali pacientov s koronavírusom aj pred kamerou. Jedným z nich je aj Grey´s Anatomy, v ktorom sa hlavní hrdinovia tiež pasujú s Covidom-19. Dokonca nielen pacienti, ale aj samotní lekári, medzi nimi aj Meredith, bojujú o život.

Viac o téme: Grey´s AnatomyLocked DownSongbird
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu