Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slávny filmový festival sa presúva: Prídu aspoň významní hostia z Európy?

Filmový festival v Karlových Varoch
Filmový festival v Karlových Varoch (Zdroj: TASR/Bohdan Kopčák)

Tohtoročný 55. ročník Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary sa uskutoční od 20. do 28. augusta. Z tradičného termínu na prelome júna a júla akciu presunuli vzhľadom na situáciu súvisiacu s vývojom pandémie koronavírusu. Vlani festival nahradila v termíne akcie štvordňová prehliadka filmov v českých kinách naprieč republikou, zamýšľaná jesenná preklenovacia prehliadka sa napriek plánom neuskutočnila vôbec.

"Sme presvedčení, že posun o sedem týždňov nám ponúkne lepšiu možnosť usporiadať túto kultúrnu akciu tak, aby svojim rozsahom bola čo najbližšie podobe, na akú sú naši diváci a návštevníci zvyknutí," uviedli dnes usporiadatelia.

"Dúfame, že v priebehu nasledujúcich mesiacov dôjde k významnému rozšíreniu vakcinácie a vďaka tomu zvládnutiu pandemickej situácie, tak aby bolo možné usporiadať karlovarský festival v maximálne bezpečnej forme pre jeho hostí a návštevníkov. Sme pochopiteľne pripravení dodržať všetky platné opatrenia," uviedol prezident festivalu Jiří Bartoška.

Primátorka Karlových Varov Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) privítala, že usporiadatelia stále s tohtoročným ročníkom počítajú. "Dôležité je, že festival vôbec prebehne. Ak ho posúvajú z dôvodu toho, že by v kinách mohlo byť viac osôb, tak je to len dobre. Nám to samozrejme zasiahne do Karlovarského kultúrneho leta, ale skúsime sa s tým popasovať, že kultúrne leto posunieme o niečo dopredu," povedala dnes Pfeffer Ferklová ČTK.


Mohlo by vás zaujímať: Kritici o Zlatých glóbusoch: Nikto ich už nepotrebuje!


"Posun 55. ročníka neznamená dlhodobú zmenu termínu konania karlovarského festivalu a veríme, že 56. festivalový ročník prebehne už v tradičnom čase, teda od 1. do 9. júla 2022," doplnil Bartoška.

Výkonný riaditeľ festivalu Kryštof Mucha dnes Rádiožurnálu povedal, že veľkou neznámou sú diváci a hviezdy festivalu. "Keď si predstavíme, že by sme pozývali niekoho sem do krajiny, ktorá je najhoršia na svete, čo sa týka covidu, tak sem nikto nepôjde. Dúfam, že sa situácia zmení a budeme môcť v lete aspoň niekoho z európskych významných hostí pozvať," povedal . Nikoho však zatiaľ podľa neho usporiadatelia nepozvali.

Pandémia koronavírusu poznamenala už plánovanie aj konania minulého ročníka festivalu, ktorý mal niesť číslo 55. Usporiadatelia pripravili prehliadku Tu Vary, pri ktorej sa v júli v 96 kinosálach po celom Česku premietlo 16 filmov, ktoré videlo takmer 37.000 divákov. Organizátori chceli ešte na jeseň usporiadať mimoriadny festival 541/2 MFF Karlove Vary, ktorý mal byť preklenovací akciou medzi vlaňajším a zamýšľaným tohtoročným ročníkom. Nakoniec sa kvôli ďalšej vlne pandémie ani tento neuskutočnil.

Viac o téme: 55. ročník Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu