Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovenské filmy sa dostali do ďalekej Austrálie: Premietnu aj Sviňu! Na niektoré premiéry si počkáme

(Zdroj: CinemArt / Łukasz Wojciechowski)

Nový film Martina Šulíka Muž so zajačími ušami alebo snímku Krajina ve stínu Bohdana Slámu, ktoré ešte na Slovensku čakajú na svoju kinopremiéru, uvidia na plátne diváci v austrálskom Sydney. Uvedie ich Český a slovenský filmový festival v Austrálii spolu s ďalšími slovenskými dielami.

Od 24. do 28. marca sa tam predstaví celkovo sedem slovenských a koprodukčných dlhometrážnych a päť krátkometrážnych súčasných filmov. "Klasickú kinematografiu bude zastupovať snímka Martina Hollého Noční jazdci," informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Na premiéru si na Slovensku ešte počkáme

Festival otvorí tragikomédia Martina Šulíka Muž so zajačími ušami. Jej hlavným hrdinom je spisovateľ, ktorý nadobudne mimoriadny sluch v podobe zajačích uší. Film mal svetovú premiéru v októbri na 36. MFF vo Varšave, kde získal Cenu za najlepšiu réžiu i Cenu ekumenickej poroty. Na Slovensku na svoju distribučnú premiéru ešte čaká.

V Sydney premietnu aj drámu Bohdana Slámu Krajina ve stínu, ktorá si z udeľovania filmových cien Český lev odniesla šesť sošiek a stala sa najoceňovanejším titulom. Film, ktorý ukazuje, ako pokojné medziľudské vzťahy dokáže zmeniť spoločenská a politická situácia, sa do slovenskej kinodistribúcie nedostal. "Slovenskí diváci si na kinopremiéru musia podobne ako na Šulíkov film počkať do otvorenia kín a zlepšenia pandemickej situácie," potvrdila Nôtová.

V Sydney premietnu aj Sviňu

Slovenskú kinematografiu bude v Austrálii zastupovať aj film Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna Sviňa, ktorý vstúpil do slovenských kín tesne pred ich zatvorením na jar minulého roka a len za mesiac svojho uvedenia sa stal druhým divácky najúspešnejším domácim filmom v ére samostatnosti Slovenska.

Premietnu aj životopisnú drámu Šarlatán (r. Agnieszka Holland) inšpirovanú skutočným príbehom liečiteľa a ocenenú Českým levom v piatich kategóriách vrátane ceny za najlepší film. Diváci v Austrálii uvidia tiež romantickú komédiu Marty Ferencovej Príliš osobná známosť a novinku Petra Zelenku Modelár (2020). Na špeciálnej projekcii uvedú dokument Králi videa, mapujúci scénu dovozu, kopírovania a dabovania západných filmov v socialistickom Československu.

Program doplní pätica animovaných krátkych filmov, svoje čestné miesto v ňom má pravidelne aj klasická kinematografia. Tento rok sa na festival dostala digitálne reštaurovaná dobrodružná dráma o pašovaní koní na slovensko-poľskom pohraničí Noční jazdci, ktorú v roku 1981 nakrútil Martin Hollý.

Český a slovenský filmový festival v Austrálii vznikol v roku 2014 so zámerom prezentovať českú a slovenskú kinematografiu divákom v Sydney. Podujatie organizuje ARINA s austrálskou spoločnosťou IKSIMA Films, slovenským partnerom je SFÚ, Vysoká škola múzických umení a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Viac o téme: Martin ŠulíkSviňaKrajina ve stínu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu