Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľká hanba alebo divný úspech? Zlaté maliny sa rozdávajú už 40 rokov

(Zdroj: SITA)

Zlaté maliny v tomto roku oslavujú svoje 40. výročie. Pre prípad, že by ste o nich nikdy nepočuli - je to vlastne opak filmových Oscarov. Každý rok v predvečer udeľovania cien americkej Akadémie filmového umenia a vied sa vyhlasujú ceny pre najhoršie hollywoodske filmy za uplynulý rok.

Maliny možno nie sú tak dobre známe ako samotné Oscary, ale stali sa synonymom pre najohavnejšie americkej zločiny spáchané na kinematografiu. Keď film "vyhrá" Malinu, môže si byť istý, že sa toto znamenie hanby objaví na jeho stránke na Wikipédii a v každom článku, ktorý sa o ňom kedy napíše. A to všetko začalo počas večierku po udeľovaní Oscarov vo Wilsonovej obývačke v Los Angeles v roku 1981.

John JB Wilson, spoluzakladateľ Zlatých malín, sa narodil v Chicagu, vyštudoval filmovú fakultu Kalifornskej univerzity, a potom získal prácu v spoločnosti produkujúcej filmové trailery. V roku 1980 medzi ne patrili dva diskomuzikály: Can not Stop the Music s Village People a Xanadu s Oliviou Newtonovou-Johnovou. Oba boli podľa jeho mienky tak hrozné, že si zaslúžili verejne zahanbiť.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Tie najkrajšie zábery zo všetkých: Pozrite si prehľad oscarových kameramanov


"Išiel som domov," povedal BBC po telefóne z Los Angeles, "a jasne si pamätám, ako som si hovoril: 'Existujú Oscary pre dobré filmy, ale nie je žiadna cena pre tých, čo sú na opačnom konci rebríčka."

A to bol dôvod, prečo Wilson a jeho priateľ Mo Murphy usporiadali svoju vlastnú ceremóniu udeľovania cien pre pobavenie kolegov z firmy produkujúce trailery. Vytlačili programy, nechali kolegov hlasovať, spočítali hlasy - a potom, čo hostia večierku skončili sledovanie Oscarov v televízii, ohlásili vedľa banketového stola výsledky svojich cien.

Úplne prvú Zlatú malinu za najhorší film získal muzikál Can not Stop the Music a najhorším režisérom sa stal Robert Greenwald za Xanadu - aj keď medzi nominovaných sa dostal aj Stanley Kubrick za horor Osvietenie s Jackom Nicholsonom.

Wilson bol s výsledkami natoľko spokojný, že o niekoľko dní poslal tlačové vyhlásenie do médií. A o ďalšie tri dni neskôr si uvedomil, že ak posunie svoje anticeny na večer pred udeľovaním Oscarov, všetci novinári, ktorí sa zídu na "veľkú filmovú noc", budú radi, že majú o čom písať. "A keď ma v roku 1984 požiadala CNN, či môže natočiť reportáž z udeľovania malín, uvedomil som si, že už to nie je blbosť," povedal Wilson.

Ešte väčšiu publicitu mali Maliny v roku 1988 vďaka Billovi Cosbymu. Tento komik produkoval a hral hlavnú úlohu v špionážnej komédii Leonard Part 6. Katastrofálny prepadák mal hneď tri Maliny - za najhorší film, pre najhoršieho herca Cosbyho a za najhorší scenár (Jonathan Reynolds).


Mohlo by vás zaujímať: Oznámili nominácie na Oscarov: Až desať ich má na konte životopisná dráma Mank


Cosby sa rozhodol obrátiť tento debakel vo svoj prospech a oznámil, že ak Wilson a Murphy chcú udeliť cenu tak milovanej hviezde, ako je on, potom by mal dostať skutočné zlaté Maliny. Je iróniou, že táto "milovaná hviezda" bola o desiatky rokov neskôr obvinená z niekoľkých sexuálnych trestných činov a v septembri 2018 skončil Cosby vo väzení.

Používať pravé zlato nebolo bežnou praktikou Malin. Ceny, ktoré len zriedka niekto vyzdvihol osobne, tvorili plastové maliny prilepené na filmovú plechovú škatuľu. "Páčilo sa nám, že hodnota tej trofeje je necelých päť dolárov, rovnako ako väčšina diel, ktoré oceňujeme," povedal Wilson.

Ale The Late Show televíznej stanice Fox sa rozhodla nepokaziť vtip a zaplatila tri maliny z rýdzeho zlata usadené na podstavcoch z talianskeho mramoru. Cosby ich prevzal pri vysielaní The Late Show.

Cosby tým vytvoril nový trend - hviezdy prvej kategórie využívajúce Zlaté maliny k tomu, aby dokázali, že si vedia urobiť srandu samé zo seba. Niektorí z ocenených dokonca dorazili na ceremóniu, ktorá sa časom presunula z Wilsonovho domu na väčšie miesta v Hollywoode.

Paul Verhoeven si tak prevzal sedem Malín za Showgirls v roku 1996, Halle Berry prijala Malinu za hlavnú úlohu vo filme Catwoman v roku 2005 a Sandra Bullock prišla pre Malinu za výkon vo filme Slečna zamilovaná v roku 2010, aby o deň neskôr dostala Oscara za ešte horší film Zrodenie šampióna.

To všetko je len dobrá zábava, že? Zdravá, neúctivá protilátka na pompéznosť udeľovania cien? Wilson tomu verí. "Je to protipól, návrat do reality. Ceny akadémie sa berú tak strašne vážne, že musia existovať maliny čoby špendlík, ktorý ten ich balónik prepichne," povedal.

Nie všetci s tým súhlasia. V médiách sa objavuje kritika, že sú Zlaté maliny zastarané, samoľúbe, sexistické - a zhusta premrhajú príležitosť tepať skutočne poľutovaniahodnú filmárčinu, pretože majú tendenciu sa zamerať rok čo rok na rovnaké mená a ignorujú horšie výkony menej slávnych osobností.

Wilson ale kritiku odmieta. Maliny podľa jeho slov jednoducho odrážajú pohľad priemerného diváka na to, čo mu Hollywood v poslednej dobe ponúkol. Hlasovať môže každý, kto zaplatí malý poplatok; teraz sa na voľbe podieľa 1100 ľudí, ktorí sú úprimní v tom, čo sa im nepáči.

Viac o téme: Zlaté maliny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu