Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Seriál, ktorý prepísal rekordy! Od prvého dielu uplynulo desať rokov: VIDEO Pozrite si to NAJ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: HBO/Helen Sloan)

Americký seriál televízie HBO Hra o tróny si získal veľkú priazeň divákov, ale i kritikov. Jeho tvorcovia David Benioff a D. B. Weiss využili ako predlohu populárnu ságu Pieseň ľadu a ohňa spisovateľa George R. R. Martina, ktorý sa na seriáli tiež podieľal.

Prvý diel seriálu, ktorý dostal názov podľa prvej knihy v sérii, televízia HBO odvysielala 17. apríla 2011. Spolu vzniklo 73 dielov v ôsmich sériách, posledný sa vysielal 19. mája 2019. Dej Hry o tróny sa odohráva v Siedmich kráľovstvách mýtickej ríše Západozemie, kde letá a zimy trvajú celé roky.


Mohlo by vás zaujímať: Megaúspešný seriál Hra o tróny opäť ožije: Čaká nás divadlo i ďalšia séria! Odhalia sa skryté tajomstvá


Epický príbeh

Výpravný seriál, ktorý je plný krvi a sexu, rozpráva epický príbeh o pokrytectve a zrade, ušľachtilosti a cti, dobývanie a triumfu. Hlavnými postavami sú členovia rodov Stark, Lannister, Baratheon a Targaryen, ktorí okrem mocenských bojov čelia tiež vonkajším hrozbám, medzi ktorými nechýbajú draci a Bieli chodci - prakticky nezničiteľné stvorenia z ďalekých severných oblastí sveta, ktoré dokážu oživiť mŕtvych.

Seriál má rad prvenstvá. Podľa serveru TorrentFreak je Hra o tróny od roku 2012 pirátsky najsťahovanejší seriál v histórii a počet divákov môže dosahovať až okolo jednej miliardy po celom svete. Záverečný diel, ktorý však vyvolal rozporuplné reakcie, videlo v USA pri premiérovom vysielaní na stanici HBO alebo cez aplikácie HBO GO a HBO NOW 19,3 milióna divákov, čo je rekord celého seriálu.

Jeden z najdrahších seriálov

Patrí aj k najdrahším seriálom vôbec, diely šiestej a siedmej série mali priemerný rozpočet okolo desať miliónov dolárov na epizódu a rozpočet celej ôsmej a zároveň záverečnej série seriálu sa vyšplhal až na 90 miliónov dolárov. Má najpočetnejšie herecké obsadenie v histórii HBO projektov. Hra o tróny je tiež seriál s najväčším počtom ocenení všetkých čias, okrem iného získal 59 televíznych cien Emmy.

Viac o téme: Hra o tróny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu