Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Oscary sú rozdané! Najlepším filmom je Zem nomádov, Anthony Hopkins prepísal dejiny

Chloé Čao Zobraziť galériu (4)
Chloé Čao (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Pizzello)

V americkom Los Angeles sa v noci na pondelok konal 93. ročník odovzdávania filmových cien Oscar. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Oscara v kategórii najlepší film získala v noci na pondelok snímka Zem nomádov režisérky čínskeho pôvodu Chloé Čao. Tento elegický road movie o starnúcej, marginalizovanej generácii Američanov brázdiacich západ USA v dodávkach bol nominovaný v šiestich kategóriách. V hlavnej úlohe sa predstavila Frances McDormandová, ktorá získala zlatú sošku v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe.

Film triumfoval v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia a najlepšia herečka v hlavnej úlohe (Frances McDormandová). Chloé Čao sa stala iba druhou ženou, ktorá získala Oscara za réžiu. Najviac nominácií mal životopisný film Mank, na zlatú sošku však premenil iba dve z nich (výprava a kamera).

Snímka Zem nomádov zvíťazila v konkurencii snímok The Father, Judas and the Black Messiah, Mank, Minari, Nádejná mladá žena, Sound of Metal a Chicagsky tribunál.

93. ročník udeľovania Cien Akadémie bol pre koronavírusovú pandémiu odložený o dva mesiace. Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) oznámila nominácie 15. marca. O ocenenie sa uchádzajú filmy z roku 2020 a začiatku roka 2021.

Galavečer sa vysielal z budovy železničnej stanice Union Station v centre Los Angeles, ako aj z tradičnej hollywoodskej lokality spojenej s odovzdávaním Oscarov - multifunkčného komplexu Dolby Theatre.

V histórii udeľovania Oscarov, ktorá sa začala v roku 1929, išlo iba o štvrtý raz, čo bolo udeľovanie odložené, a o prvý raz od roku 1934, čo sa mohli o ocenenie uchádzať filmy s premiérou v dvoch rozličných kalendárnych rokoch.

Slávnostné podujatie už tretí rok za sebou nemalo stáleho moderátora; nominácie uvádzali Harrison Ford, Brad Pitt, Reese Witherspoonová, Joaquin Phoenix, Renée Zellwegerová, Laura Dernová, Angela Bassettová, Halle Berryová, Bryan Cranston a ďalší.

Najlepším hercom v hlavnej úlohe je Anthony Hopkins

Oscara v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe získal v noci na pondelok Anthony Hopkins za účinkovanie vo filme The Father režiséra Floriana Zellera. Hopkins, ktorý sa vo veku 83 rokov stal najstarším laureátom Oscara v súťažnej kategórii, už jednu zlatú sošku má. V rovnakej kategórii si ju takmer pred troma desaťročiami vydobyl účinkovaním vo filme Mlčanie jahniat.

Anthony Hopkins
Zobraziť galériu (4)
Anthony Hopkins  (Zdroj: SITA/Sean Gleason/Sony Pictures Classics via AP)

V snímke The Father stvárnil postaršieho muža vyrovnávajúceho sa s následkami demencie. O cenu sa v tejto kategórii uchádzali aj Riz Ahmed (Sound of Metal), posmrtne Chadwick Boseman (Ma Rainey - matka blues), Gary Oldman (Mank) a Steven Yeun (Minari).

Najlepšou herečkou je Frances McDormandová

Oscara v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe získala v noci na pondelok Frances McDormandová za účinkovanie vo filme Zem nomádov režisérky Chloé Čao. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Tento elegický road movie o starnúcej, marginalizovanej generácii Američanov brázdiacich západ USA v dodávkach bol nominovaný v šiestich kategóriách. Pre McDormandovú je to už tretí Oscar v tejto kategórii, celkovo je držiteľkou štyroch zlatých sošiek.

Frances McDormandová
Zobraziť galériu (4)
Frances McDormandová  (Zdroj: SITA/Searchlight Pictures via AP)

McDormandová zvíťazila v konkurencii Violy Davisovej (Ma Rainey - matka blues), Andry Dayovej (The United States vs. Billie Holiday), Vanessy Kirbyovej (Čriepky ženy) a Carey Mulliganovej (Nádejná mladá žena).

Cenu za najlepšiu réžiu si odniesla Chloé Čao 

Oscara v kategórii najlepšia réžia získala v noci na pondelok čínska režisérka Chloé Čao za film Zem nomádov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.Chloé Čao porazila svojich režisérskych kolegov Leeho Isaaca Chunga (Minari), Emerald Fennellovú (Nádejná mladá žena), Davida Finchera (Mank) a Thomasa Vinterberga (Chľast).

Najlepším cudzojazyčným filmom je dánska snímka Chľast

Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film získala v noci na pondelok dánska snímka Chľast režiséra Thomasa Vinterberga. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Víťazný film je temnou existenciálnou komédiou o radostiach a nebezpečenstvách alkoholového opojenia. V hlavnej úlohe sa predstavil Mads Mikkelsen. Vinterberg je nominovaný aj v kategórii najlepšia réžia.

Thomas Vinterberg
Zobraziť galériu (4)
Thomas Vinterberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Pizzello)

Chľast prekonal snímky Better Days (Hongkong, réžia Derek Cang), Kolektív (Rumunsko, réžia Alexander Nanau), The Man Who Sold His Skin (Tunisko, réžia Kautír Haniová) a Quo Vadis, Aida? (Bosna a Hercegovina, réžia Jasmila Žbaničová).

Prehľad víťazov všetkých 23 kategórií:

Film: Zem nomádov

Réžia: Chloé Čao (Zem nomádov)

Herec v hlavnej úlohe: Anthony Hopkins (The Father)

Herečka v hlavnej úlohe: Frances McDormandová (Zem nomádov)

Herec vo vedľajšej úlohe: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

Herečka vo vedľajšej úlohe: Jun Jo-džong (Minari)

Cudzojazyčný film: Chľast (Dánsko)

Pôvodný scenár: Nádejná mladá žena

Adaptovaný scenár: The Father

Animovaný celovečerný film: Duša

Animovaný krátkometrážny film: If Anything Happens I Love You

Celovečerný dokumentárny film: Moja učiteľka chobotnica

Krátkometrážny dokumentárny film: Colette

Krátky film: Vzdialené svety

Hudba: Duša

Pôvodná pieseň: Fight for You (Judas and the Black Messiah)

Zvuk: Sound of Metal

Výprava: Mank

Kamera: Mank

Masky: Ma Rainey - matka blues

Kostýmy: Ma Rainey - matka blues

Strih: Sound of Metal

Vizuálne efekty: Tenet

Viac o téme: Zem nomádovChloé Čao
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu