Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Jerzy Kosinski doplatil na šokujúce odhalenie: Svoj život ukončil samovraždou

Britský herec a scénarista Colin Welland (vľavo) si preberá Oscara za najlepší scenár od Jerzyho Kosinského
Britský herec a scénarista Colin Welland (vľavo) si preberá Oscara za najlepší scenár od Jerzyho Kosinského (Zdroj: TASR/AP)

Jerzy Kosinski sa preslávil vďaka svojej románovej prvotine Pomaľované vtáča, podľa ktorej vznikol rovnomennný film. Kosinski bol oslavovaným literátom, mediálnou celebritou a vtipným hosťom amerických televíznych talk show. Ale tiež mužom obvineným z literárnych podvodov, ktorý spáchal 3. mája 1991 samovraždu.

Tento anglicky píšuci spisovateľ a sociológ sa narodil v Lodži v roku 1933 pod menom Josek Lewinkopf. Nové meno začal používať, keď sa počas vojny skrýval pred nacistami kvôli svojmu židovskému pôvodu na poľskom vidieku. Po vojne sa znovu zišiel so svojimi rodičmi, vyštudoval históriu a politológiu na univerzite v Lodži a stal sa asistentom na Poľskej akadémii vied.

V roku 1957 emigroval do USA. Tu sa najskôr živil ako šofér jazzmana a napísal svoju románovú prvotinu Pomaľované vtáča, ktorá vyšla v roku 1965 a znamenala prielom v jeho spisovateľskej kariére. V USA študoval a neskôr sám vyučoval na Princetone a univerzite v Yale.

Film podľa jeho románu bojoval o Oscara

Podľa Kosinského románu Bol som pri tom (Being there) bol natočený film, ktorý bol v roku 1979 nominovaný na Oscara v kategórii najlepší film. Hlavnú úlohu stvárnil Peter Sellers. Snímku Pomaľované vtáča nakrútil Václav Marhoul. Film v koprodukcii Česka, Slovenska a Ukrajiny dokončil v roku 2019 a toho istého roku bol uvedený na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. 

Knihu Pomaľované vtáča ale sprevádzali kontroverzie. Krutý popis putovania malého židovského chlapca vojnovou východnou Európou totiž vydával Kosinski za vlastné zážitky, dokonca o jeho pravdivosti presvedčil Elieho Wiesela, ktorý knihu verejne ocenil ako priame svedectvo.

Avšak v júni 1982 vyšiel v newyorskom týždenníku The Village Voice článok, ktorý obvinil Kosinského z plagiátorstva a lži. Preukazoval, že udalosti sám autor neprežil a že aj Kosinského sfilmovaná satira Bol som pri tom vznikla podľa cudzieho, v Amerike neznámeho poľského románu.

Vo veku 57 rokov spáchal samovraždu

V roku 1962 sa Kosinski, tiež fotograf, ktorému často usporadúvali výstavy, oženil s Mary Hayward-Weirovou, o štyri roky neskôr sa rozviedli. Neskôr sa oženil ešte raz, a to s Katherine "Kiki" von Fraunhofer.

Dňa 3. mája 1991 si Kosinski napísal: "Teraz sa chystám spať dlhšie ako zvyčajne." K dávke práškov, k rumu a kokaínu pridal plastový sáčok, ktorý nasadil na hlavu a utiahol okolo krku; presne podľa metódy bezbolestnej samovraždy, ktorú šírilo hnutie pre eutanáziu Hemlock Society. Našli ho mŕtveho vo vani.

Viac o téme: Pomaľované vtáčaJerzy Kosinski
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu