Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

České animované filmy po 30 rokoch opäť ožívajú: Tieto diela sa objavia na populárnom festivale

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Negativ Film Productions)

Po takmer 30 rokoch sú v hlavných sekciách festivalu animovaných filmov vo francúzskom Annecy dva české celovečerné filmy. Režisérka Michaela Pavlátová bude súťažiť s majoritne českou snímkou ​​Moje slnko Mad. Ďalší prevažne český film Myši patria do neba debutujúcich režisérov Denisy Grimmovej a Jána Bubeníčka bude uvedený v spoločnosti filmov z dielne Netflix a Disney. Informoval Jiří Vaněk zo Štátneho fondu kinematografie, ktorý oba filmy podporil.

Študentský film Sestry bude chcieť nadviazať na úspech oscarovej Dcéry, ktorá pred dvoma rokmi v Annecy vyhrala dve ceny. Natočila ho študentka pražskej FAMU Andrea Szelesová. Tohtoročný ročník festivalu, ktorý oslavuje 60 rokov od svojho založenia, sa bude konať od 14. do 19. júna.

Film Moje slnko Mad od režisérky Michaely Pavlátová je príbehom českého dievčaťa Heleny alias Herry, ktorá opúšťa Prahu, aby sa v Kábule z lásky vydala za svojho spolužiaka Nazira. Okrem vidiny láskyplnej budúcnosti v početnej rodine Herrov z Čiech tiahne aj túžba po nových zážitkoch v exotickom prostredí. Snímku podporil fond kinematografie takmer 21 miliónmi korún, film má tiež alokovanú sumu asi 8,6 milióna korún v systéme filmových stimulov.

Úžasná režisérka dostala niekoľko ocenení

Režisérka, výtvarníčka a animátorka Michaela Pavlátová za svoje filmy dostala niekoľko ocenení vrátane nominácie na Oscara a Zlatého medveďa v Berlíne. V súčasnosti vedie katedru animácie na FAMU v Prahe. Naposledy bol celovečerný český film v súťaži v Annecy v roku 1993, a to snímka režiséra Břetislava Pojara Motýlí čas.

Snímka Myši patrí do neba bol vybraný do sekcie Screening Events. Celovečerný animovaný debut režisérov Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka (koprodukcia ČR, Francúzska, Poľska a Slovenska) bol natočený podľa rovnomennej knihy spisovateľky Ivy Procházkovej. Príbeh dvoch prirodzených nepriateľov, myšiaka a líšky, ktorým fatálne udalosti umožnia sa stať priateľmi, fond kinematografie podporil vo vývoji i výrobu sumou 9,4 milióna českých korún. Film sa nakrúcal v Českej republike a bol podporený aj zo systému filmových stimulov. V roku 2018 bol v rovnakej sekcii uvedený film Hmyz legendárneho režiséra Jána Švankmajer.

České animované filmy po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Negativ Film Productions)

Ďalším českým filmom v hlavnom programe festivalu je krátky animovaný film Sestry. Snímka študentky pražskej FAMU režisérky Andreji Szelesovej sa zameriava na postupne meniaci vzťah medzi dvoma sestrami. Film bude súťažiť v sekcii Graduation Short Films in Competition. Pred dvoma rokmi tu v rovnakej sekcii festivalu zvíťazil film Dcéra režisérky Darije Kaščejevovej, pre ktorú bol úspech v Annecy odrazovým mostíkom k ďalším úspechom a oceneniam po celom svete.

Viac o téme: Moje slnko Mad
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu